Ugen i Ejendom: Madmarked i Boltens, Falsled Kro og nye fonde hos Formuepleje prægede ugen

Det blev en af de første store sejre med offentlig bevågenhed, da City Ring Erhverv i denne uge kunne offentliggøre, at den forholdsvis nye mægler havde fået lejet Baron Boltens gård ud til et nyt madmarked. Og det bliver helt sikkert også en spændende opgave for Zeso Architects, der nu på rekordtid frem mod maj skal få omdannet det bedagede forlystelsesunivers til et madmarked af den slags, der lige nu vælter frem over hele Europa og som allerede har indtaget i hvert fald København, Aarhus, Aalborg, Odense og Helsingør.

Der er formentlig mange i ejendomsbranchen, der ligesom jeg selv har spillet smart på Nasa i hvert fald én gang på et eller andet tidspunkt i det hippe hvide univers. Lige så hipt, nyt og fantastisk forlystelsesmekkaet var, da det åbnede i begyndelsen af 90erne ligeså træt er det i dag både inde og ude når man går forbi i Gothersgades øllugtende Kgs. Nytorv ende en lørdag formiddag. Det er virkelig en gevinst for byen, hvis det kan komme op at køre igen, så jeg krydser fingre for, at det lykkes.

Læs også Nyt københavns madmekka på 4.000 kvm. formidlet af ny mægler

Den anden nyhed, der trak rigtig mange læsere i denne uge, var nyheden om, at Falsled Kro var solgt. Hvorfor Løgismose-Meyers ville have den med over i kapitalfondshandlen i første omgang kan man måske godt undre sig over, men det ville de så heller ikke på den lange bane. Den lille ejendom ville normalt ikke finde vej til vores spalter, men en lang række af køberne i 12-mandsforeningen, der overtog den er professionelle eller semi-professionelle ejendomsinvestorer. Den mest kendte i branchen er Lars Thylander, der talrige gange har nævnt i pressen, at han “aldrig har tabt en krone på ejendom”.

Læs også Lars Thylander køber Falsled Kro som del af 12-mands forening

Efter sigende skulle handlen denne gang heller ikke ændre på det. Men der er nu nok ikke tale om en investering for afkastets skyld, og som de fleste ved, så er gourmetrestauranter sjældent en stabil høj cash cow. Men for de fleste med hang til god mad og vin er der til gengæld både andægtighed, respekt og glæde, når tankerne falder på Grønlykke-familiens introduktion af det finere franske køkken i Danmark i 80erne med både Falsled Kro og Kong Hans, og derfor har det da også været en trofæejendom at få på bøgerne for den købende 12-mandsforening, der i øvrigt også tæller søn af stifterne Jacob Grønlykke.

En anden ejendom, der kom i udbud i denne uge, var Østre Landsret. Det har længe været kendt, at landsretten ikke skulle blive i Bredgade på den lange bane, men for mig var det alligevel en overraskelse, at den fremover kommer til at ligge i Nordhavn. Der er nogle institutioner som bymæssigt hører til i centrum. Om Landsretten behøver være en af dem, er jeg ikke sikker på, men det er vigtigt at bevare en vis mængde af de funktioner, der hører til i en storby for at bevare et diversificeret liv og ikke kun overlade centrum til detailhandel og mad og drikke.

Læs også Østre Landsret flytter til 16.000 kvm. OPP-projekt i Nordhavn

Netop i detailhandlen blev der offentliggjort en konkret sag i denne uge, der markerede en interessant tendens. Boozt.com åbnede nemlig fysisk butik på Købmagergade til deres kosmetikvarer og lagde sig dermed op af blandt andet Sephora, Illum og Matas foruden Magasins store underetage tæt på. Det er nyt, at online butikkerne går fysisk og går man bare 2 år tilbage, så var alle enige om, at det kun gik den anden vej; nemlig at butikkerne forsvandt fra bybilledet til fordel for onlinehandel. Men det er svært at spå om fremtiden, og når en tendens er meget fremherskende, så er det de færreste, der kan se, at lige om lidt sker der noget helt andet. I alle fald fik Cushman Wakefield REDs Kristian Vinggaard Boozt-placeringen til at falde på plads.

Læs også Online-butik åbner fysisk butik på Købmagergade og investerer 10 millioner kr.

I Aarhus kom Sydhavnskvarteret i denne uge i spil. Det er en spændende ny bydel, der bliver taget hul på, og som nu skal aktiveres. Estate Media holdt vores årlige Erhvervs- og Boligmarkedet i Aarhus i denne uge, og Sydhavnskvarteret var på dagsordenen.

Læs også Aarhus kommune klar til grundsalg for 3-cifret millionbeløb i Sydhavnskvarteret

Det var “lugtloven” også. Planloven er blevet vedtaget med nogle grænser for lugt, og da man skal kunne åbne vinduerne i højhuse, har det lagt en begrænsning på mulighederne for at opføre højhuse i Aarhus Midtby og på Aarhus Ø. Det skaber en interessant diskussion om, hvorvidt det er fornuftigt at lægge den samme lov ned over hele landet, når der er meget specifikke forhold enkelte steder. Men her og nu er det engang sådan det er. Forligskredsen er ikke til at rokke, og Aarhus må midlertidigt væbne sig med tålmodighed. På sædvanlig aarhusiansk vis kan det nu ikke stoppe begejstringen. Det går rigtig godt i Aarhus, og det sidste år er byen for alvor kommet på investorernes indkøbsliste.

Læs også Politikere kom for sent: Planlov blokerer for nye højhuse

– Og hvis vi kunne ønske os noget, så kunne vi rigtig godt tænke os nogle internationale hotelkæder, for det er noget af det, vi stadigvæk mangler i Aarhus, påpegede Business Aarhus direktør Søren Boel Pedersen sammen med Visitaarhus direktør Per Kristensen.

Rådmand Kristian Würtz, der snart overlader stafetten til Bünyamin Simsek, lagde ikke skjul på, at han var ked af ikke at fortsætte som ansvarlig for et så spændende område som Teknik og Miljø. Han ville endda godt vædde på, at den skandaleramte letbane snart kommer ud at køre, så Aarhus kan få den offentlige trafik til at spille.

Der er flere nye formueforvaltere i mindre målestok, der nu kommer på banen. I denne uge kunne Formuepleje, der netop har lanceret en ejendomsfond melde ud, at den allerede er overtegnet og en ny er på vej. Samtidig blev Jeanett Vestergaard, der er en meget garvet ejendomskvinde med gedigen både mægler og asset management-erfaring, kørt i stilling som den, der skal styre investorrelationerne i de nye fonde. I sidste uge var Arosia i markedet og flere andre er på vej. Det bliver spændende at se, om fondene kan opfylde deres mandater og finde de ejendomme, der skal til for at få placeret pengene.

Læs også Formuepleje har fuldtegnet 125 millioner kr. til nye ejendomsfonde

Læs også Jeanett Vestergaard skal styre investorrelationer i Formuepleje-fonde

“The usual suspects” var også på banen i denne uge – et svensk boligopkøb og et institutionelt udviklingsprojekt. Det er bestemt ikke usædvanligt i nyhedsstrømmen, men det skaber stadigvæk interesse om den konkrete sag. I denne uge var det (igen-igen) svenske Heimstaden, der købte to ejendomme på Frederiksberg, mens PFA købte halvdelen af Gartnerbyen i Odense.

Der blev også taget et nyt skridt i konsolideringen af mæglerne i denne uge, hvor Nybolig Erhverv Aarhus kunne offentliggøre, at de er blevet købt af Nybolig Erhverv Aalborg. Erik Andresen skal fremover ikke stå i spidsen for Aarhus-forretningen efter han har købt selve franchise-kæden (i øvrigt sammen med Formuepleje-ejerne) men vil i stedet koncentrere sig om udviklingen af kæden samt sine øvrige poster.

Læs også Nybolig Erhverv Aalborg køber Nybolig Erhverv Aarhus

Selvom der er mange i markedet, der synes, at det begynder at gå lige hurtigt og heftigt nok med aktiviteten, så toppede et projekt i denne uge meget af det, vi hidtil har set. Danielsen Architecture skal tegne 43 rækkehuse på Sivholm i Sydhavnen, der er en del af Engholmene, og som også bliver kaldt “den private ø”. De 43 rækkehuse forventes at blive udbudt til en pris på over 500 millioner kr. og dermed over 10 millioner kr. per styk. Det bliver spændende at se, om markedet kan bære den prissætning og antal, men bygherren NPV melder foreløbig om meget fin interesse for projektet.

Læs også Danielsen skal tegne 43 rækkehuse for NPV i Sydhavnen

I både København, Aarhus og resten af landet er der store projekter på vej. Hvis du får brug for en pause i juleshoppingen, så husk at slå et smut omkring og se på nærmeste hold, hvor Østre Landsret egentlig skal ligge, hvor Olav de Linde bygger boliger på Aarhus Ø eller hvordan Værftets Madmarked i Helsingør eller Storms Pakhus i Odense klarer sig.

Til sidst har jeg et spørgsmål til læserne, som kan synes i den meget lille ende, men ikke desto mindre er en potentiel fejl i vores artikler gang på gang. Og man må meget gerne svare – og det kan man nemt gøre via facebook lige nede under artiklen. De seneste uger er jeg stødt på flere og flere, der har betegnet en ny butik på Købmagergade som noget, der åbner på Strøget. Da jeg var lille, var Strøget kun den gade, der går fra Kgs. Nytorv og op til Rådhuspladsen, mens de øvrige gågader ikke hed strøg eller Strøget men det gadenavn, de nu engang har. Som altså for eksempel Købmagergade. Har det ændret sig i takt med, at internationale investorer er rykket ind, og det bliver nemmere at kalde det hele for Strøget? Lad mig gerne høre jeres mening, så vi er sikre på at følge med på redaktionen.

God fornøjelse med at opleve udviklingen derude i decembervejret og rigtig god weekend!

 

 

 

 

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder