København. Foto: Martin Heiberg

Vedtaget: 30 milliarder kr. til grøn renovering af almene boliger

Et bredt flertal på Christiansborg har netop vedtaget at afsætte 30,2 milliarder kr. til grøn renovering af boliger i den almene sektor frem mod 2026.

Bag aftalen står regeringspartiet Socialdemokratiet sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Alternativet og Sikandar Siddique (UFG).

Der er tale om den største, samlede boligaftale nogensinde, fremhæver partierne.

Aftalen medfører, at der yderligere skabes incitament til at energirenovere for 6 milliarder kr. i den almene boligsektor, fordi der udformes en ny grøn garanti. Aftalen skal sikre ’sunde og tidssvarende almene boliger – og være til gavn for lejerne, den grønne omstilling og genopretningen af dansk økonomi’.

I mål med at renovere 72.000 boliger
Med aftalen sættes der allerede nu gang i en ekstraordinær og hurtig afvikling af Landsbyggefondens venteliste, hvortil der afsættes 18,4 milliarder kr. i 2020 og 2021. Ventelisteprojekterne gennemgår en to-delt grøn screening og revurdering, som betyder, at projekter med grønne tiltag stiger, således at op mod 85-90 procent af renoveringerne i fremtiden vil indeholde grønne tiltag.

Afviklingen af ventelisten ’skal holde gang i dansk økonomi og sikre beskæftigelsen i kølvandet på coronakrisen’.

Omkring 1 million i Danmark bor i en almen bolig, og den almene sektor er derfor en vigtig krumtap i den danske boligmasse.

– Denne aftale sikrer, at vi allerede på kort sigt kan komme i mål med at renovere hele 72.000 boliger. Vi har en unik almen boligsektor i Danmark, som vi skal værne om. Derfor er jeg meget glad for, at et bredt politisk flertal nu står bag en aftale, der vil løfte sektoren markant og sikre bedre boliger til lejerne frem mod 2026. Samtidig står vi i en usædvanlig situation som følge af coronakrisen, der har gjort det helt afgørende, at vi nu fremrykker investeringer for 18,4 milliarder kr., siger boligminister Kaare Dybvad, Socialdemokratiet.

Fakta:

Overordnet om aftalen

  • Der afsættes 30,2 mia. kr. fra Landsbyggefonden til renovering i den almene boligsektor i perioden 2021-2026.
  • Heraf fremrykkes 12 mia. kr. til 2020, og der afsættes 6,4 mia. kr. i 2021 til afvikling af hele ventelisten i Landsbyggefonden. Aftalen medfører, at der yderligere skabes incitament til at der energirenoveres for 6 mia. kr. i den almene boligsektor, fordi der udformes en ny grøn garanti. Samlet set vil der med aftalen i alt kunne renoveres for 36 mia. kr. i den almene boligsektor.

Grøn afvikling af ventelisten 2020-2021

  • Der er 453 godkendte projekter på ventelisten, som vedrører 72.000 boliger.
  • Ventelisteprojekterne gennemgår en to-delt grøn screening og revurdering, som betyder, at projekter med grønne tiltag stiger fra 1/3 til op til 55 pct.

Grønne tiltag i forslaget

  • Aftalen betyder et strukturelt skifte mod en grønnere almen sektor.
  • Landsbyggefonden skal fremover også prioritere støtte til sager med energibesparende tiltag sammen med sager, der indeholder udbedring af byggeskader og sunde boliger. I dag prioriteres der efter trangskriteriet, hvor det vurderes, hvilke projekter, der har det mest påtrængende behov. Trang og grønne tiltag skal fremover gå hånd i hånd og vurderingen er, at 85 – 90 pct. af nye projekter vil indeholde grønne tiltag.
  • Dette suppleres af to yderligere grønne tiltag:
    1) Der etableres en garantiordning i Landsbyggefonden, som skal garantere for rentable energiinvesteringer for op til yderligere 6 mia. kr. Det skal øge incitamentet for beboerne til at foretage energirenoveringer.
    2) Pulje på 200 mio. kr. i alt i 2021-2026. i forsøgsmidler til en mere grøn og bæredygtig og digital almen boligsektor bl.a. til forsøg med varmepumper i større bygninger. Heraf afsættes 50 mio. særskilt til digitalisering.

CO2 og energi

  • Aftalen skønnes at medføre en reduktion op til 47.000 tons CO2.
  • Aftalen forventes at sænke energiforbruget med ca. 470 gigawatt/timer, hvilket svarer til varmeforbruget for 38.000 lejligheder.

Mere gennemsigtigt støttesystem

  • Landsbyggefondens støttesystem er generelt effektivt og understøtter sektorens formål. Systemet er dog kompliceret og indeholder en række uhensigtsmæssige incitamenter.
  • Med aftalen gennemføres en række ændringer af støttesystemet for at gøre det mere gennemsigtigt og målrettet.

Tilvejebringelse af flere billige boliger

  • Der nedsættes en arbejdsgruppe, som skal undersøge, hvilke modeller der bedst kan understøtte tilvejebringelsen af billige boliger.
  • Arbejdsgruppen skal undersøge Nybyggerifondens økonomi i de kommende år og vurdere, hvor mange midler der kan aktiveres frem mod 2026.
  • Samtidig skal arbejdsgruppen se på, hvordan de billige almene boliger kan blive mere bæredygtige.

Kilde: Transport- og Boligministeriet

Læs også:





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder