Knudrisrækkerne med 89 almene boliger i Knudrisgade i det centrale Aarhus. Illustration: Kant Arkitekter.

Kritik af grøn boligaftale: – Brug for flere penge

Dansk Byggeri glæder sig over den brede, politiske aftale, som blev offentliggjort tirsdag eftermiddag og omtalt i ’Vedtaget: 30 milliarder kr. til grøn renovering af almene boliger’, men der kommer ifølge erhvervsorganisationen til at mangle penge, hvis de grønne ambitioner i aftalen skal blive til virkelighed.

Med aftalen sættes der allerede nu gang i en ekstraordinær og hurtig afvikling af Landsbyggefondens venteliste, hvortil der afsættes 18,4 milliarder kr.

De 453 renoveringsklare projekter til 18,4 milliarder kr. skal gennemføres i år og næste år.

– Det vil ikke bare løfte standarden i de almene lejligheder og rækkehuse til gavn for beboerne. Det vil også kunne genskabe nogle af de tabte job i byggebranchen som følge af corona og samtidig gavne klimaet, da langt størstedelen af projekterne er udskiftning af vinduer og isolering af tage, ydervægge med videre, siger erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, Dansk Byggeri.

Men de 18,4 milliarder kr. til projekterne på Landsbyggefondens venteliste skygger for, at der frem til 2026 vil blive afsat et helt utilstrækkeligt beløb til de nødvendige løbende renoveringer og forbedringer af de almene boliger.

– Resultatet bliver, at man allerede i 2022 begynder at opbygge en ny venteliste med efterslæb. Og så kan vi starte forfra på diskussionen om, hvem der skal først i køen, og hvem der skal vente i årevis, siger Torben Liborius.

Den største, samlede boligaftale nogensinde
Et bredt flertal på Christiansborg har vedtaget at afsætte 30,2 milliarder kr. til grøn renovering af boliger i den almene sektor frem mod 2026.

Bag aftalen står regeringspartiet Socialdemokratiet sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Alternativet og Sikandar Siddique (UFG).

Der er tale om den største, samlede boligaftale nogensinde, fremhæver partierne.

Aftalen medfører, at der yderligere skabes incitament til at energirenovere for 6 milliarder kr. i den almene boligsektor, fordi der udformes en ny grøn garanti. Aftalen skal sikre ’sunde og tidssvarende almene boliger – og være til gavn for lejerne, den grønne omstilling og genopretningen af dansk økonomi’.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder