Ugen i Ejendom: Lad ikke panikken sprede sig

Egentlig ville jeg have startet denne uges klumme med noget helt andet. Men da jeg snakkede med, mailede med og blev ringet op af adskillige fredag, der spurgte mig om Estate Media fortsat tager på Mipim. Så starter jeg med at slå det fast: Ja, det gør vi.

Vi tager på årets ejendomsmesse i Cannes, vi gennemfører vores arrangementer og vi flyver til Nice i det fly, vi har sat ind og solgt billetter til.

Er vi uansvarlige? Nej, det mener jeg ikke, at vi er, og naturligvis lytter vi til, hvis situationen ændrer sig. Men til gengæld kommer vi til at følge de råd, som det officielle Danmark har udstukket. Vask hænder, sprit hænderne af og lad være med at stå og sprutte hinanden ind i hovedet. Men bær ikke maske for det hjælper faktisk kun, hvis du allerede har sygdommen og ikke vil sprede den.

Mipim, der naturligvis også har en meget stor økonomisk interesse i, at messen gennemføres, slog flere gange fast i løbet af ugen, at der stadigvæk er stor tilslutning, og at messen ikke bliver aflyst. Så i stedet for at slutte af med det, så vil jeg indlede med at sige: Vi ses på Mipim, og jeg håber at mødes med mange gode ejendomsaktører.

Når det så er sagt, så er der mange, der reagerer på Corona. Vi lever heldigvis i en verden, hvor den kan få lov til at fylde rigtig meget. Måske også for meget. I tirsdags overværede jeg en præsentation af Danske Banks cheføkonom Las Olsen, der påpegede, at hvis man vidste, at man var ved at køre ind i et træ, så ville man jo køre udenom.

Anledningen var præsentationen af RED Cushman Wakefields Investment Atlas. Og Las Olsen talte naturligvis ikke om bilkørsel, men om den globale økonomi, og spørgsmålet, som han besvarede var, hvorvidt vi stod overfor en ny krise.

– Hvis den kommer, så tror jeg mere det bliver som 2003 end som 2009, sagde Las Olsen.

Hans budskab var naturligvis, at det er svært at forudse kriser, for så ville man jo forhindre dem. Næppe var de mange investorer så gået fra REDs præsentation, før aktiemarkederne påbegyndte en nedtur over Corona-virussens udbredelse.

Hvis mange af arbejdsmarkedets ansatte skal blive hjemme i 14 dage, og den fri bevægelighed bliver nedsat i en periode, så forventes det at påvirke virksomhederne ligesom forsyningsvejene kan blive påvirket af den kinesiske nedlukning. Derfor falder kurserne – egentlig også ganske dramatisk. Og hvad har det så med ejendomsbranchen at gøre?

Det kan desværre få stor betydning for ejendomsbranchen, hvis aktienedgangen er massiv og ikke retter sig i den kommende uge. Og det vil nok være afhængigt af, om man kan overskue konsekvenserne af Coronas udbredelse eller at vi i den vestlige verden ser, at dødeligheden er forholdsvis lav og dermed ligestiller Corona med influenza. For ellers, så står vi nemlig på trods af sund økonomi overfor præcis det, som Las Olsen talte om. Den uforudsete kriseudløsning.

Det varer altid noget tid, før nedgang rammer ejendomsbranchen, men til gengæld er ejendomsmarkedet også længere tid om at restituere. Lige nu er der kun tilbage at holde vejret og ikke lade sig rive med af panikken, for vi kan alle vælge at bidrage eller lade være. Og hvis vi bidrager, så vil det før eller siden gå økonomisk ud alle afhængigt af i hvor høj grad, man allerede havde afdækket sine risici.

Jeg håber på – og meget andet er der ikke at gøre, – at fornuften vender tilbage i næste uge, og vi har set bunden af aktiefaldene.

Tilbage til de mere almindelige ejendomsbranchenyheder, så var det en højst overraskende nyhed, at Michael Nielsen nu vender tilbage til en toppost. Der er ingen tvivl om, at der er mange i den danske ejendomsbranche, der har stor respekt for Michael Nielsen. Derfor kom det også som en overraskelse for mange, da han udefra så ud til at blive afskediget fra rollen som adm. direktør i ATP Ejendomme og i stedet CFO i det shoppingcenter-selskab, som Danica og ATP Ejendomme havde dannet sammen og som var en mindre del af porteføljen i ATP. Men nu bliver han i stedet adm. direktør i Danica, der – igen set udefra – har haft en lidt uigennemskuelig ledelsesmæssig situation med Robert Nellemann som ansvarlig for udvikling og André Scharff for anlægsporteføljen. Nu går André Scharff så til gengæld til ATP og bliver investeringsdirektør.

Læs også Ny direktørpost til Michael Nielsen: Det gælder om at gribe chancen (+)

Læs også Michael Nielsen bliver adm. direktør i Danica Ejendomme

Læs også ATP Ejendomme finder ny investeringsdirektør i Danica

Alt i alt kan man nemt blive lidt forvirret over, hvem der sidder hvor hos de institutionelle investorer, for der er sket rigtig mange ændringer de seneste år hos Danmarks absolut største ejendomsbesiddere.

En anden nyhed handlede om, at et boligprojekt i Egedal var udlejet på to timer. Samtidig kunne vi bringe en nyhed om, at tomgangen var steget med 6.500 boliger i 2019. Umiddelbart modstridende signaler, men så alligevel slet ikke. For boligerne i Egedal taler ind i middelklassesegmentet, mens tomgangen blandt andet stiger i dyrere boliger.

Læs også Boligprojekt i Egedal udlejet på 2 timer

Adm. direktør Torben Modvig har fået godt fat om direktørstolen i Casa og er i fuld gang med at implementere flere tiltag, der skal sikre bæredygtighed. Torben Modvig kom til Casa fra svenske Bonava og har været mange år i NCC, og der er ingen tvivl om, at han om nogen er kvalificeret til at tænke miljø ind i udviklingen af projekterne og ikke mindst er skolet til, at det er en forpligtelse. Der er stor sandsynlighed for, at Casa måske er den første men bestemt ikke den sidste entreprenør, der begynder at tage mere proaktivt del i at gøre byggeriet mere bæredygtigt ikke bare, når det handler om energiforbrug men også i forhold til at sikre hele processen med bæredygtige materialer og ansvarlig behandling af byggeaffald.

Læs også Casa indgår nyt strategisk samarbejde om bæredygtig anvendelse af byggematerialer

En anden entreprenør, der kunne glæde sig denne uge, er den noget mindre JCN med en omsætning på knap 600 millioner kr. mod Casas 2,55 milliarder kr. Til sammenligning havde Danmarks største entreprenør, Aarsleff, en omsætning på 13 milliarder kr. i 2018/2019. JCN skal bygge 215 bæredygtige boliger i Lisbjerg nordvest for Aarhus og et kollegium med 277 værelser på Helsinkigade i Københavns Nordhavn.

Læs også JCN fremlægger rekordregnskab og sikrer sig to store Nrep-boligprojekter på falderebet

RED Cushman Wakefield var på top 10 hele to gange denne uge. Først og fremmest på grund af udgivelsen af investeringsatlasset. Her foldede Nicholas Thurø sig ud til præsentationen og talte om kapitalisme og socialisme for at nå frem til pointen omkring, at et reguleret marked ikke nødvendigvis fører til billige boliger. Men der var flere andre gode pointer i lanceringen af rapporten, der indeholder et væld af data.

Læs også To store opgaver med køberrådgivning giver RED lyst til mere (+)

Læs også RED opruster – først med selvstændig afdeling for køberrådgivning (+)

Læs også Udenlandsk kapital er godt for dansk ejendomsmarked

Læs også RED – højere transaktionsvolumen i 2020

Den anden nyhed var, at også RED nu ”kryber til patten” og etablerer køberrådgivning. Det kommer oveni, at de også har etableret lejerrådgivning og oveni, at der kun er ganske få uafhængige mæglere tilbage i det danske marked, der ikke er på både købers og sælgers side både når det gælder udlejning og køb/salg. Spørg advokaterne hvordan det er gået med den slags tidligere…ikke godt. Men hos erhvervsmæglerne er det udbredt. Personligt tror jeg det bliver en yderst delikat balancegang i de kommende år at separere de to afdelinger internt i et firma.

Og så var det i denne uge, at den nye kommuneplan blev vedtaget i Danmarks største og vigtigste ejendomsmarked, København. Dermed bliver der åbnet for nye lejlighedsstørrelser, og det vil helt sikkert være med til at styrke udbuddet og bidrage til et marked med bedre afsætning.

I den kommende uge har Estate Media flere konferencer, så først og fremmest glæder jeg mig til at møde en del af branchen på konferencen om byggeri i træ på tirsdag. Og hvis ikke, at vi ses der, så der kun tilbage at sige: Vi ses på Mipim!

Rigtig god weekend.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder