Svenske Niam købte i 2018 blandt andet syv fynske ejendomme med i alt 131 boliglejemål i Odense og Nyborg (billedet). Sælger var SEP Gruppen i Odense, der beskæftiger sig med udlejning af boliger og erhverv. Foto: HD Ejendomme

Danske investorer øger aktivitet – udenlandske mindsker

På trods af massiv mediedækning af internationale investorers indtog på det danske ejendomsmarked, viser ny rapport fra Cushman & Wakefield RED, at danske investorer har øget deres aktivitet, mens internationale investorer har sænket tempoet markant i 2018.

RED har i sin nye årsrapport ”RED – Danish Investment Atlas 2019”, som Estate Media har fået adgang til, opgjort den samlede danske transaktionsvolumen til 77 milliarder kr. 2018, hvilket er cirka 16 procent under estimatet for transaktionsvolumenen i rekordåret 2017, hvor der – ifølge RED – blev handlet ejendomme for 92 milliarder kr.

Ifølge RED øgede de danske investorer deres investeringer med knap 2 milliarder kr. i 2018 til et samlet niveau på cirka 43 milliarder kr. – svarende til en dansk investeringsandel på samlet 55 procent af investeringsvolumenen i 2018.

– Man kan få en opfattelse af, at det danske investeringsmarked er ved at oversvømmes af internationale investorer. Men i 2018 øgede de danske investorer deres investeringer, mens udlændingene investerede mindre, siger Managing Partner Nicholas Thurø, Cushman & Wakefield RED.

Læs også Nordicals: Transaktionsvolumenen rundede 76 milliarder kr. i 2018 (+)

Læs også Newsec: Transaktionsvolumenen faldt med op til 17 procent fra 2017 til 2018

Læs også CBRE: Transaktionsvolumenen i Danmark faldt 24 procent i 2018

55 procent versus 45 procent
Udenlandske investorer opkøbte, ifølge RED, for knap 34 milliarder kr. i 2018. Det svarer til 45 procent af transaktionsvolumenen i 2018, hvilket er en nedgang på knap 17 milliarder kr. i forhold til 2017.

– Uagtet nedgangen i aktiviteten opfatter de internationale investorer fortsat det danske ejendomsmarked som attraktivt. Særligt det stabile politiske miljø, den generelle økonomiske vækst samt den lave finansieringsrente via det danske realkreditsystem er faktorer, som tiltaler investorerne, siger Nicholas Thurø.

De tre mest aktive investorer på det danske ejendomsmarked i 2018 var alle internationale – nemlig det svenske ejendomsselskab Heimstaden med hovedkontor i Malmø, og som er ejet af det norske investeringsselskab Fredensborg, der er kontrolleret af investoren Ivar Tollefsen, den amerikanske kapitalforvalter Blackstone samt den svenske ejendomsfond Niam.

Læs mere i Heimstaden, Blackstone og Niam dominerende på dansk transaktionsmarked (+)

Læs også Heimstaden-opkøb indtager tre forskellige topplaceringer på ny transaktionsliste (+)

Transaktionsvolumenen i Danmark 2018

Kilde og grafik: Cushman & Wakefield RED’s årsrapport ”RED – Danish Investment Atlas 2019”
Kilde og grafik: Cushman & Wakefield RED’s årsrapport ”RED – Danish Investment Atlas 2019”

Læs også Aarhusiansk ejendomsinvestor forventer opkøb for op mod 3 milliarder kr. i 2019 (+)

Læs også Heimstaden med en ejendomsportefølje på over 50 milliarder kr. stormer frem (+)

Læs også Danmarks største ejendomsinvestor: PFA sigter efter investeringer for 77,5 milliarder kr. (+)

Læs også Benchmark: Ejendomme i Storkøbenhavn gav 8,9 procent i 2018

Læs også Mæglere ser vidt forskelligt på transaktionsudviklingen i 2019 (+)

Læs flere nyheder om transaktioner her





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder