Adm. direktør Jannick Nytoft, EjendomDanmark. Foto: EjendomDanmark

ED: Nye S-forslag vil stoppe for moderniseringer af lejelejligheder

Hvis et politisk flertal på Christiansborg stækker eller fjerner den såkaldte moderniseringsregel, paragraf 5.2, bliver konsekvensen, at tusindvis af lejligheder langsomt forfalder.

Sådan advarer brancheforeningen Ejendomdanmark endnu engang.

For nylig foreslog Dansk Folkeparti en stramning af paragraf 5 stk. 2. Det kan ske med et straksindgreb for at stække aktuelle Blackstone og andre udenlandske ejendomsinvestorer i Danmark. Socialdemokratiet støtter forslaget, og så er flertallet – sammen med Enhedslisten – formentlig på plads.

Nye socialdemokratiske forslag til indgreb er så vidtgående, at muligheden for at lave gennemgribende renoveringer for hele den danske ejendomsbranche de facto forsvinder, siger adm. direktør Jannick Nytoft, Ejendomdanmark.

Kommunale huslejenævn skal styrkes
Hvis politikerne sætter ”en prop” i gennemgribende moderniseringer for at stoppe udenlandske kapital, vil de store tabere være danske ejendomsvirksomheder og pensionskasser, der ejer over 90 procent af ejendommene, fremhæver Jannick Nytoft efter helt nye forslag fra Socialdemokratiet om indgreb mod mulighederne for at lave gennemgribende renoveringer af lejelejligheder.

– En prop i systemet vil betyde flere lejligheder i forfald og en ejendomsbranche, som vil miste store værdier – blandt andet pensionskasserne og deres medlemmer. Også andelsforeninger vil blive ramt. Jeg kan ikke tro, at socialdemokraterne virkeligt ønsker, at det sker, siger Jannick Nytoft.

Han foreslår derfor, at kommunale huslejenævn styrkes, så de hurtigere kan afgøre klagesager om for eksempel renoveringer og stigninger i huslejen. Samtidig skal der nedsættes et ekspertudvalg, som kan afdække, om der er problemer med den måde, som moderniseringsreglerne i dag er skruet sammen på.

Paraplyorganisationen Danske Udlejere, der varetager grundejernes interesser, kæmper ligesom Ejendomdanmark og andre aktører i branchen imod at svække eller fjerne paragraf 5 stk. 2.

Læs mere i Danske Udlejere advarer også mod straksindgreb: Politisk overreaktion (+)

 

Paragraf 5, stk. 2-reglen i Boligreguleringsloven (den såkaldte moderniseringsregel) med tal fra Ejendomdanmark:

  • Paragraf 5.2 giver mulighed for at boliger, der bliver gennemgribende renoveret, kan reguleres efter ”det lejedes værdi” i stedet for ”omkostningsbestemt leje”
  • Over 90 procent af de danske boligudlejningsejendomme er ejet af danske ejendomsvirksomheder og pensionskasser
  • Af de øvrige under 10 procent udenlandske er det de nordiske lande – specielt Sverige, som har købt flest danske boligudlejningsejendomme
  • Gennemsnitligt blev der ifølge VK-regeringen brugt 5.000 kr. per kvm i 2018-tal på moderniseringer, hvilket tyder på moderniseringer af et højt kvalitativt niveau
  • Inden paragraf 5.2-reglen blev indført i juli 1996, resulterede den manglende private investering i lejeboligmassen i, at det offentlige måtte bruge årlige milliardbeløb på byfornyelse. Alene i 1990’erne blev der brugt 55 offentlige mia. kr.
  • Udlandet ejer direkte investeringer og aktier i Danmark for samlet 2.430 mia. kr. Det tilsvarende tal for Danmark i udlandet er 3.480 mia. kr.
  • Bestemmelsen sikrer private investeringerne for knap en mia. kr. om året, og sikrer dermed i omegnen af 2.000 arbejdspladser i byggefagene
  • Fjernelse af bestemmelsen vil medføre store tab for danske investorer og andelshavere
  • Danske investorer risikerer tab på op mod 25 procent af disse investeringer – eller samlet i omegnen af 50-80 mia. kr.
  • Pensionskasserne ejer gamle boligejendomme for i omegnen af 15-20 mia. kr. og risikerer store tab
  • Landets 200.000 andelsboliger er prissat efter reglerne for udlejningsboliger. Langt hovedparten er opført før 1992 og risikerer at falde i værdi med op mod 50 procent, hvis paragraf 5, stk. 2 fjernes
  • For en gennemsnitlig andelsbolig svarer det til et tab på 550.000 kr.
  • Mange ejere af andelsboliger risikerer at blive teknisk insolvente, heraf er særligt de ca. 40.000 andelsboliger, der er købt de sidste fem år i risikozonen

Kilde: Ejendomdanmark

Læs også Valuar: Investorer er for optimistiske med moderniseringsregel

Læs også – Indgreb mod moderniseringsregler kan koste 45 milliarder kr.

Læs også Ejendomdanmark: Drop stramninger over for udenlandske investorer (+)

Læs også Politisk flertal vil bremse udenlandske ejendomsinvestorer

Læs også Minister kaldes i samråd om Blackstone-opkøb

Læs også Gammelt skøde kan spænde ben for Blackstone-opkøb for knap 1 milliard kr. (+)

Læs også Blackstone i Danmark: Vi tager beboerbekymring meget seriøst





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder