fredag 16. november 2018 20:26
Ugen i Ejendom: Farvel og goddag til markante profiler og kedelige oplevelser
I denne uge mødtes retailere, kædebutikker, shoppingcenterinvestorer, erhvervsmæglere og mange andre i Cannes for at tale retail. Stemningen var i top. Det kunne man måske også godt forvente for det går fortsat godt i ejendomsbranchen. Men sådan fungerer det ikke nødvendigvis, når det gælder retail.
De sidste år på Mapic har været præget af panik. Panik over, at onlinehandlen ville tage alt fra de fysiske butikker og lægge detailbutikker øde. Panik over F&B, Food & Beverage-koncepter, som pludselig prægede butiksmarkedet uden, at ejendomsinvestorerne endnu helt havde set bevægelsen komme og panik over kampen mellem butikscentre og high street. Og fremfor alt panik over, hvordan man skaber de oplevelser, som kunderne gider bevæge sig væk fra sofaen for.
Sådan var det ikke i år. Måske fordi det har vist sig, at det er autencitet i forhold til oplevelsen, der i sidste ende skaber loyalitet. Det er stadig lige så svært at finde konceptet, men detailhandlerne har i højere grad vænnet sig til grundvilkåret. Og hvad betyder det så helt konkret? Det betyder, at ærmerne er blevet smøget op og retailbranchen arbejder med tingene i stedet for at flakse forvildet rundt.
I UK optager F&B nu over 25 procent af butikkerne i high street området. Det voksende antal restauranter og cafeer er en trend, som erhvervsmæglerfirmaet Colliers forventer vil brede sig over hele Europa frem mod 2025. Derudover så ser Colliers nu enden på væksten i onlinehandel og begyndelsen på en balance mellem den fysiske butik og handlen på nettet. Og det er så der den store udfordring kommer for, hvordan tiltrækker man kunderne? En observation, som adskillige indlægsholdere fremhævede på Mapic, er, at high street ikke længere er enlige butikker. Et strøg eller en bymidte er i lige så høj grad en destination som et shoppingcenter, og hvis man ikke kan finde ud af at samarbejde og som ejendomsejer ikke bare leje ud til den første den bedste, men tænke på den helhed, man er en del af, så smadrer man destinationen.
Læs også 2025 kan blive et skelsættende år for butiksejendomme
Der er helt sikkert et stykke til, at vi er der i Danmark, hvor det i mange provinsbyer fortsat kan være svært at få alle butikker på gågaden til at være med i cityforeningen og stå for juleudsmykningen. Men det er faktisk op til ejendomsbesidderne at tænke lidt mere langsigtet, hvad end det gælder Strøget og Købmagergade eller det gælder Taastrup Bymidte eller Hvalsø.
Retail er faktisk svært, og det er man nødt til at anerkende – det er ikke som kontorudlejning. Der er brug for hele tiden at passe og pleje sin lejer og måske endda stille krav til lejeren om, at man i fællesskab ser på, hvordan butikken kan udvikles og fintunes. Og vice versa. For er der en ting, der er sikkert, så er det, at hvis der ikke er en oplevelse at komme efter, så bestiller man på ipaden hjemme i sofaen. Derfor er retailudlejning fremover i langt højere grad et spørgsmål om samarbejde. Det bliver spændende at se, hvordan det kommer til at udvikle sig.
250.000 kvm shoppingcenter til over 7 milliarder kr. på vej i Abu Dhabi (+)
Absalon & Co går med i nyt internationalt partnerskab
Dørene åbnet til Europas største messe for retailejendomme
Læs mange flere nyheder om butiksejendomme her
Det var få danskere, der var på Mapic i år. Færre end i 2017 – måske fordi Klepierre, der blandt andet ejer Steen & Strøm, ikke deltog med deres sædvanlige delegation. I alt knap 60 danskere var tilmeldt; herunder en hel del fra Ingka/Ikea Properties, der har udviklingsdelen for Europa lokaliseret i Kastrup. Men også kæder som Joe & the Juice, Søstrene Grene, Bestseller, Specsavers og IT-leverandører som Vemco Group var på Mapic. En række mæglerfirmaer som Absalon & Co, der offentliggjorde, at selskabet er blevet del af The International Retailers Network, CBRE, EDC Erhverv Poul Erik Bech, Lintrup & Norgart, Nybolig Erhverv og Cushman Wakefield RED var på Mapic. Men som en advokat bemærkede, så er Mapic til gengæld et smørhul for advokater. For i forhold til Mipim, hvor alle danske ejendomsadvokater med respekt for sig selv sender flere delegerede, så er der kun ganske få på Mapic. Winsløw og Kammeradvokaten var blandt dem, jeg spottede i løbet af messen.
De store prisuddelinger på messer som Mipim og Mapic er i høj grad med til at sætte fokus på, hvor innovative kæder og udviklere er. Desværre var der ingen danske nominerede med i år. Til gengæld vandt japanske Uniqlo som det brand, der har den bedste ekspansionsplan, og det var da også et stolt team fra Absalon & Co. med Stig Birk Dørler i spidsen på Mapic, der var glade for at have skaffet dem til København med åbning i 2019.
I årene omkring finanskrisen var der nogle gange, hvor de store – negative – nyheder blev sluppet løs sent fredag eftermiddag. Måske håbede man på den måde, at pressen ikke rigtig nåede at opdage dem på vej på weekend, og mandag morgen var stormen nok stilnet lidt af. Det ser vi på redaktionen efterhånden meget sjældent, og derfor var det da også usædvanligt, at denne uges absolut mest læste nyhed blev offentliggjort fredag ved middagstid. ATP Ejendomme får ny direktør efter Michael Nielsen. Som en af Danmarks absolut største og ofte dagsordensættende ejendomsinvestorer kommer det naturligvis til at præge branchen, hvem der sidder for bordenden i ATP Ejendomme. Samtidig er der også en vis spænding for afløseren Martin Vang Hansen er der fortsat kun få, der kender i ejendomsbranchen.
Læs også Michael Nielsen stopper i ATP Ejendomme
Det var også en overraskelse for flere, at stadsarkitekt Tina Saabye har valgt ikke at søge sin egen nye kontrakt. Omvendt er det ikke en nem post at sidde som stadsarkitekt i København. Stillingen er sammensat sådan, at man skal sikre den arkitektoniske kvalitet og samtidig har man hverken for alvor en stab eller vetoret. Det er en uriaspost, som selvom den bliver tilpasset kan være svær at forlige sig helt med, og man er rammer ofte irritationsgrænsen hos byens developere.
Stillingsopslaget er nu i cirkulation, og det bliver spændende at se, hvem der kommer til at turde binde an med den opgave. Tina Saabye har blandt andet løst den ved at være en meget aktiv del af byen, og den involvering går godt i tråd med Københavns Kommunes nuværende strategi for borgerinddragelse i forhold til blandt andet Kommuneplan 2019 og fremadrettet.
Læs også Afgående københavnsk stadsarkitekt: Jeg vil bruge tid til at tænke mig om (+)
Læs også Københavns stadsarkitekt stopper (+)
I denne uge kom det også frem, at Kristina Benee Olsen bliver ny adm. direktør for Bonava. Hurra siger jeg bare, for jeg går ind for diversitet, og jeg kan faktisk ikke huske, at jeg er stødt på et eneste større projektudviklingsselskab med en kvindelig direktør siden jeg startede i ejendomsbranchen i 1991. Stort tillykke – og held og lykke – til Kristina, som skal løfte arven efter en tung profil som Torben Modvig, der nu skal drive succesfulde Casa til en endnu stærkere position.
Læs også Ny direktør for Bonava i Danmark og Norge på plads
Det blev også ugen, hvor de første grunde blev solgt i det fortætningsprojekt, som Høje-Taastrup har gang i. Reka Gruppen på vegne af West-Coast Real Estate skal bygge mellem de brede boulevarder og dermed tage første spadestik til at skabe en egentlig tæt bydannelse.
Læs også Vestjyske investorer køber første byggegrunde i Høje Taastrup C
Teamet, der skal stå for byggeriet af boliger på det, der tidligere husede Slagtergårdene på Vesterbro går nu også i gang. En sag, der endte som en væsentlig del af sidste års valgkamp, men som altså ikke desto mindre nu bliver gennemført på trods af de 9.000 underskrifter imod byggeriet. Pihl & Søn har vundet entreprisen.
Læs også Konsortium vinder opførelse af kritiseret projekt på Vesterbro
Ja, og så blev en af ugens mest læste nyheder den om, at Staten måske sælger for mange ejendomme. Tjo, måske. Men er det ikke lidt i samme liga, som da politikere i sidste måned mente, at udlændinge købte for mange ejendomme i Danmark. Selvfølgelig skal staten i min optik da ikke eje ejendomme bare for at have dem. Hvis det er for at bevare dem, så skal de naturligvis fredes, men ikke nødvendigvis ejes. Vi har set mange eksempler de seneste år på, at ejendomme bliver drevet mere effektivt – ja ligefrem mere bæredygtigt, – hvis private er ind over. Det offentlige skal eje de ejendomme, der er brug for og hverken mere eller mindre – og kun i særlige tilfælde af rent nostalgiske hensyn. I øvrigt udvider det offentlige jo også porteføljen og sidste år blev der blandt andet indkøbt et byggeri til over 1 milliard kr. foruden det meget store byggeri, der er på vej på Kalvebod Brygge. Her er der brug for lidt flere nuancer for det er ikke en sort-hvid diskussion om offentlig ejerskab eller ej.
Læs også Øget salg af statens ejendomme vækker bekymring
Til februar holder Estate Media for første gang en konference om PropTech, Property Technology. Netop nu er jeg ved at færdiggøre programmet, og det er et stort og vidtrækkende område, som vi kun har set toppen af. Det er også stadig lidt udefinerbart, hvad der egentlig hører ind under kategorien PropTech, men en af de virksomheder, der i hvert fald kan lægges i den kurv, er TrueMarketValue. I denne uge blev salget af to Falck Ejendomme gennemført af TrueMarketValue og samtidig blev den første ejendom i Tyskland formidlet. Det vil nok være naivt at tro, at der ikke er meget mere på vej på tech-fronten.
Læs også Kivi-tex køber to Falck-ejendomme på 8.600 kvm
På samme måde som det vil være naivt at tro, at en butik til udlejning, hvadenten det er i center, high street eller gågaden i provinsen, kan drives på samme vis i 2025 som i 2005. Det kan den overhovedet ikke, så det er bare med at komme ind i kampen og skabe den gode oplevelse i samarbejde med naboen!
Til slut så viste nye tal fra CBRE, at Danmark nu er det land i Norden, der trækker flest udenlandske investeringer. Helt ærligt – det er helt vildt, og et scenarie, som ingen havde tænkt. Sverige har altid været storebroderen, så hvad har vi gjort rigtigt og ikke mindst anderledes? Det må være tankestof til de kommende fridage.
Læs også CBRE: Dansk transaktionsmarked er nu størst i Norden
Rigtig god weekend!