Vestindisk Pakhus på Toldbodgade i København. Foto: Google Maps

Øget salg af statens ejendomme vækker bekymring

Artiklen er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Kristeligt Dagblad

Fra Christiansborg og Amalienborg til en parkeringsplads på Frederiksberg. Den danske stat råder over en lang række bygningsværker og grunde, som er spredt ud over hele landet, og i over et år har man i Kulturministeriet drøftet, om nogle af disse kunne sælges.

Disse drøftelser er indtil videre foregået bag lukkede døre, men nu vil Socialdemokratiets kulturordfører, Mogens Jensen, bringe dem frem i lyset. Derfor har han 15. november indkaldt kulturminister Mette Bock (LA) til et samråd.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Blandt andet kunne man for nylig læse i Weekendavisen, at kulturhistoriske bygninger som for eksempel Vestindisk Pakhus i København muligvis er på listen over de ejendomme, som står til at blive frasolgt.

Sådan lyder bekymringen i artiklen i hvert fald fra Mikkel Bogh, direktør for Statens Museum for Kunst, som råder over Den Kongelige Afstøbningssamling, som lige nu befinder sig i det københavnske pakhus, der blev bygget i 1700-tallet med det formål at opmagasinere slavehandlens varer.

Lektor i historie: Grund til bekymring
Desuden lyder det i Weekendavisens artikel, at bygninger som Gammel Dok Pakhus i København samt Charlottenlund Slot i Nordsjælland sandsynligvis også skal sælges, ligesom artiklen beskriver det fredede Aalborghus Slot, som blev sat til salg i august. Og det er disse oplysninger, der bekymrer den socialdemokratiske kulturordfører.

– Først og fremmest vil jeg gerne bede om en redegørelse for, hvad der rent faktisk foregår. Folketinget har ikke været involveret i de her drøftelser, men hvis det passer, at for eksempel Vestindisk Pakhus skal sælges, så bekymrer det mig meget. Det er et stykke kulturarv, som fortæller en vigtig historie. Og selvom det er en fredet bygning, er jeg bekymret for, hvad der vil ske med den, hvis den kommer på private hænder, siger Mogens Jensen.

Og der er god grund til bekymring, lyder det fra Jes Fabricius Møller, der er lektor i historie ved Københavns Universitet. Han ærgrer sig over, at en fredet bygning som Aalborghus Slot allerede er blevet sat til salg, og at samme skæbne nu ser ud til at skulle overgå Vestindisk Pakhus.

(Artiklen er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Kristeligt Dagblad)

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder