lørdag 25. august 2018 10:19
Ugen i Ejendom: Topchefer på nye poster
– Det er en turbulent tid i ejendomsbranchen, var der en, der sagde til mig for nylig.
Først tog jeg den udmelding lidt tøvende. For hvor turbulent er det egentlig, hvis vi ser på ejendomsbranchens makrobetingelser? Ikke ret turbulent. Men det er rigtigt, at der er stor turbulens i strukturen i branchen, og det viser sig også på chefgangene. Det vil helt sikkert skabe store forandringer, når der bliver set med nye øjne på forretningerne hos en række af branchens fremmeste aktører.
Fredag middag strøg ansættelsen af Flemming B. Engelhardt til tops blandt de mest læste nyheder. Og det er der mange grunde til. Topdanmark Ejendom er ikke blandt de største institutionelle investorer, men selskabet har en række markante ejendomme og en balance på lidt over 4 milliarder kr. Til gengæld har Flemming B. Engelhardt været en meget vellidt del af ejendomsbranchen igennem 26 år, hvoraf de seneste 23 er blevet brugt i Datea, og det skaber opmærksomhed.
Posten som adm. direktør i Topdanmark Ejendom kom efter, at den tidligere direktør Søren Kempf Holm gik til TK Development.
Læs også Flemming B. Engelhardt bliver adm. direktør i Topdanmark Ejendom
Newsec Datea fik i denne uge også ny adm. direktør og Flemming B. Engelhardts afløser blev dermed fundet. Thomas Kempf skal føre Datea videre. Han har en langt større ejendomsservicebaggrund – primært fra ISS og Coor – end egentlig asset management, og det bliver dermed et skift i retning af at tilføre Datea mere drift og mindre ejendomsprofil. Det bliver spændende at se, hvad det på sigt kommer til at betyde for administrationsbranchen og markedsandelen.
Læs også Newsec Datea henter ny landechef i Coor
En anden ny direktørpost kom også overraskende i spil, da NREP i denne uge kunne fortælle, at kapitalfonden havde ansat Jens Kramer Mikkelsen som ny byudviklingsdirektør med fokus på blandt andet fondens investering i Tingbjerg.
NREP markederfører sig i dag som en nordisk fond, og det har jeg stor forståelse for er praktisk i en brandingmæssig sammenhæng, hvor danskheden kan synes lidt klejn. Men jeg kan alligevel ikke lade være med at glæde mig over, at fonden er stiftet af en række danske fremsynede partnere. Vi har i Danmark fået en fond, der naturligvis er båret af fornuftig forrentning men alligevel gang på gang tænker både nyt og spændende som i lanceringen af Pelican Storage i eget regi og ikke mindst bæredygtigt og forbilledligt i de udviklingsprojekter, den går ind i.
Det er ikke det nemmeste eller sikreste at gå i clinch med Upcycle Studios i Ørestad, som bliver opført ud fra princippet om cirkulært byggeri. Og det er bestemt heller ikke risikofrit at give sig i kast med at udvikle Tingbjerg. Gør NREP det, fordi der er penge i det? Naturligvis. Men når der både er penge i noget, og det samtidig gør vores allesammens byggede miljø bedre, og det samtidig hæver standarden for, hvad der kan lade sig gøre, og andre dermed kan lade sig inspirere af, så er det svært at sige andet end “whats not to like”. Det lader til, at der er potentiale til at skabe en win-win, der kaster mere af sig end et afkast og for mange flere end de investorer, der har lagt deres kapital i en af NREPs fonde.
Det skal Jens Kramer Mikkelsen nu være med til at udvikle. Det har han uden tvivl kompetencerne til at kaste sig over, selvom han naturligvis vil skulle omstille sig til et mindre set-up end der var omkring ham både på overborgmesterposten og i By & Havn, hvor Anne Skovbro tiltrådte i mandags.
Læs også Jens Kramer Mikkelsen bliver ny byudviklingsdirektør i NREP
Læs også NREP vil bygge 1.000 ejerboliger i Tingbjerg
Også på rådgiverområdet er der nye ansigter. Signal Arkitekter, der primært har været tegnet af stifteren Gitte Andersen siden begyndelsen i 2000, har nu startet en global ekspansion siden indlemmelsen i ISS-familien. Her overtager Kaj Helstrand nu ansvaret for udgangspunktet i form af den danske forretning, mens Gitte Andersen og Per Feldthaus skal sikre den globale udvikling.
Læs også Signal Danmark får ny direktør
De mange personnyheder i denne uge som følge af udskiftning i ledelseslaget kommer i et år, hvor store sammenlægninger som Swecos køb af Årstiderne og Colliers køb af Sadolin & Albæk også sætter markante aftryk på branchens sædvanlige struktur. Mit bud er, at hvis man har været udenfor branchen i 2018, så føles det lidt, som hvis man var ude i 2009 eller 1992. Det hele er bare ikke helt, som det plejer at være, når det kommer til topfolk og firmalandskab. Kommer det til at betyde noget? Selvfølgelig gør det det. Selvom udskiftningerne i mange tilfælde er sket med folk, der i forvejen var i branchen, så kommer der nye øjne på forretningerne, og det bliver interessant at se, hvad det kommer til at betyde for en række af Danmarks markante ejendomsbrancheaktører.
Ugens mest læste navnenyheder stoppede ikke der. For Advokatfirmaet Gangsted-Rasmussen (ikke at forveksle med Gangsted Advokatfirma, som er det oprindelige advokatfirma under Gangsted-navnet, som Christian Gangsted-Rasmussen er udtrådt af og har startet nyt) er nu i gang med en ekspansion i det nye regi. Flere nye partnere i Advokatfirmaet Gangsted-Rasmussen tiltrak stor opmærksomhed i ugens nyhedsstrøm.
Læs også Gangsted-Rasmussen har fyldt kontoret op med nye partnere (+)
Flere navnenyheder var, at Kuben Management fik ny spydspids i det jyske, og Sjælsø- og Gefionprofilen Jørgen Junker stoppede i Gefion Group og starter nu i stedet et nyt udviklingsselskab med sin søn.
Læs også Kuben Management ansætter udviklingschef
Læs også Jørgen Junker starter for sig selv
I denne uge var jeg i Odense som ordstyrer på Estate Medias årlige konference om Erhvervs- og Boligmarkedet i Odense. Og hvis du ikke har været i Odense for nylig, så skulle du tage turen, hvis du har bare den mindste interesse for byudvikling og projektudvikling. Jeg husker tydeligt byens modstand på den beslutning som det daværende byråd med Anker Boye i spidsen traf om at nedlægge byens hovedfærdselsåre, Thomas B. Thriges Gade. Men det skete, og i dag kan man nærmest ikke forestille sig, hvor den var henne. Politisk mod er vigtigt, når det er så åbenlyst en fremtidsrigtig beslutning.
Byens forløb er blevet alsidigt og varieret, og det er fantastisk at se de nye bygninger komme op af jorden rundt om den kommende letbanes tracé. “Pudsigt” nok har byudviklingsgrebet trukket bedre kvm. priser, flere projekter og i det hele taget en helt ny selvtillid i den fynske hovedstad, i sit kølvand. På alle måder byudvikling til spændende inspiration i en by, som de fleste havde svært ved at se, hvordan skulle komme op af det udviklingsmæssige hængedynd for bare 5 år siden.
Danske Bank var vært for konferencen og det gav mig lejlighed til at se deres ombyggede hovedkvarter på Albani Torv. For dem, der har været i deres domicil i Odense før i tiden, hvor der i en velmenende 80er kontekst var indrettet et atrium med en indendørs mellemting mellem en jungle og en japansk have med en akustik, der mindede om en banegårdshal, så er det imponerende at se, hvad arkitekterne har fået ud af en ombygning.
Det lettere klaustrofobiske indgangsparti er blevet forvandlet til et åbent rum, hvor alle kan komme ind fra gaden og se rummet. Og kontorerne er blevet demokratiseret, så private banking kunder og kontanthjælpsmodtagere har fået samme mødefaciliteter med deres bankforbindelse. Tjek det ud næste gang, du er i Odense. Det ligner en nybygning, men det er en renovering.
Jagten på afkast er fortsat intensiv. Og hvis man er i den liga, hvor man godt vil investere i en portefølje i 20-50 millioner kr. klassen, så flytter efterspørgslen nu længere ud. Det kunne man også læse i denne uge, hvor en portefølje ved Faxe blev solgt, og Danbolig efterlyste flere af den slags ejendomme udenfor København.
Læs også – Vi mangler ejendomme til salg
Til slut blot tak til alle de cirka 3.000, der endte med at nå at stemme på kandidaterne til Estate Media prisen. På torsdag aften bliver de uddelt på et udsolgt Ejendomsdagene 2018. Hvis du ikke deltager på Ejendomsdagene, bliver vinderne offentliggjort på estatemedia.dk på fredag.
Rigtig god weekend!