Cheføkonom Tore Stramer fra Nykredit

Nykredit: Det er meget gunstigt at bygge nu

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at omkostningerne til at bygge nye boliger er steget med 0,1 procent fra 2. kvartal 2017 til 3. kvartal 2017. Det bringer den årlige stigningstakt op på 0,8 procent, hvilket Nykredit mener er en meget svag stigning og gør det attraktivt at bygge nyt.

Samtidig er arbejdsomkostningerne steget med 2,1 procent over det seneste år, da opsvinget i byggesektoren trækker lønningerne op. Materialeomkostningerne er steget med 0,3 procent over det seneste år.

Stilstanden i byggeomkostningerne sker i en situation, hvor renterne er uhyre lave, boligpriserne stiger og dansk økonomi er inde i et tydeligt opsving. Det er i den grad noget, der understøtter byggeaktiviteten. Det er slet og ret meget fordelagtigt, at bygge nyt for tiden, siger Tore Stramer, der er cheføkonom hos Nykredit.

Han mener at opsvinget giver mange danskere og virksomheder mod på at bygge. Der var således en massiv fremgang i boliginvesteringerne på 11 procent i 2016, og pilen peger fortsat op her i 2017, hvor der udsigt til en fremgang på cirka 6 procent.

– Det betyder også, at boliginvesteringerne nu ligger på det højeste niveau siden starten af 2009. Det er ikke overraskende fortrinsvist nybyggeri, der driver fremgangen, siger Tore Stramer.

Det er dog ikke alle i Danmark, som kan lukrere på den gunstige situation, da der er store regionale forskelle i hvor fordelagtigt det er at bygge nyt på tværs af landet.

– Boligpriserne er steget noget mere i og omkring de store byer. Det betyder også, at det særligt er i og omkring de store byer at det er blevet mere fordelagtigt at bygge nyt. Vender man omvendt blikket mod Vest- og Sydsjælland, så synes priserne på ingen måde at ligge på et niveau, der tilskynder en stor fremgang i nybyggeriet. Det betyder også, at der er en klar tendens til, at byggeaktiviteten ikke er nær så kraftig uden for de store byer som eksempelvis i hovedstadsområdet, hvor byggeaktiviteten i øjeblikket er historisk høj, siger Tore Stramer.

Den høje byggeaktivitet er ifølge Tore Stramer godt nyt for dansk økonomi. Byggeinvesteringerne udgør i øjeblikket årligt knap 100 milliarder kr., svarende til 4,5 procent af BNP. Dertil ligger den høje byggeaktivitet i de store byer, herunder særligt i hovedstaden, en dæmper på den ellers kraftige fremgang i boligpriserne.

– Havde det ikke været for den massive byggeaktivitet i hovedstaden, så ville prisvæksten på særligt ejerlejlighedsmarkedet have været endog meget kraftig, siger Tore Stramer.

Læs også: Dansk Byggeri: Den største beskæftigelsesfremgang ligger bag os 

Læs også: PFA investerer trecifret millionbeløb i ny Odense-bydel





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder