Tegnestuen Vandkunstens forslag til Sundgade-projektet på havnefronten i Sønderborg indeholder tre klynger af boliger som rækkehuse og byhuse i varierende arkitektonisk stil. Illustration: Tegnestuen Vandkunsten

Vandkunsten vinder projekt på Sønderborgs havnefront

Et enigt bedømmelsesudvalg i Sønderborg Kommune har valgt Tegnestuen Vandkunstens forslag, som nu skal danne grundlag for udviklingen af Sundgade i Sønderborg over de kommende år. Projektet er det sidste som led i en omfattende transformation af byens havnefront over de seneste 15 år – dog mangler PFA og Bitten & Mads Clausens Fond, der står bag industrikoncernen Danfoss, at realisere et 7.000 kvm stort lejlighedskompleks på havnefronten i Sønderborg.

Læs mere i PFA og Danfoss-fond bag nyt markant projekt

Som en del af bystrategien for Sønderborg har kommunen afholdt en arkitektkonkurrence for udviklingen af Sundgade med Tegnestuen Vandkunsten og Adept som deltagere. Og det er altså blevet med Vandkunsten som vinder.

– Vandkunsten rammer i særlig grad vores ønske for et unikt havneområde, der hænger sammen med resten af byen. Formålet med konkurrencen er at få et visionært arkitektonisk grundlag for udviklingen af Sundgade, så området bliver en del af havnefronten med sin egen identitet og rolle, men stadig hænger sammen med resten af byen, siger Kirsten Bachmann, der er formand for Teknik-, By- og Boligudvalget i Sønderborg Kommune og medlem af bedømmelsesudvalget.

Tegnestuen Vandkunsten foreslår offentlige arealer som en havnepromenade, hvor både kan lægge til, samt en fisketrappe og en udsigtsring/bro. Illustration: Tegnestuen Vandkunsten

Vandkunstens forslag indeholder tre klynger af boliger som rækkehuse og byhuse i varierende arkitektonisk stil. Bygningerne er placeret, så der er rum mellem bygningerne og mange kig fra Sundgade og den bagvedliggende bebyggelse. Det København-baserede arkitektselskab foreslår offentlige arealer som en havnepromenade, hvor både kan lægge til, samt en fisketrappe og en udsigtsring/bro.

Bedømmelsesudvalget har vurderet, at forslaget rummer byens identitet og historie, gør området attraktivt og levende med promenade og pladser samt indeholder en overbevisende boligløsning, som tilfører mangfoldighed til området.

Illustration: Tegnestuen Vandkunsten

Hos Tegnestuen Vandkunsten er nyheden modtaget med glæde.

– Vi har lagt os i selen for at ramme stedets og ikke mindst byens tone og udviklet et projekt, vi selv synes er robust og fleksibelt og samtidig stramt kurateret – varieret i højde og drøjde og alligevel med et præcist arkitektonisk udtryk og formsprog. Det har været ambitionen at lave et projekt, der ser ud som om, det altid har ligget der, uden at det opleves som tilbageskuende og romantiserende, siger partner Jan Albrechtsen.

Der skal nu udarbejdes et kvalitetsprogram, som skal sikre realiseringen af de væsentligste principper fra forslagene. Herefter sættes de kommunalt ejede grunde på Sundgade til salg, inden der udarbejdes en lokalplan.

Læs alle arkitektnyheder her

Læs også:





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder