Illustration: Estate Media

Ejendomsaktører nedjusterer igen forventningerne til det totale afkast

Høj inflation og en generel markant økonomisk usikkerhed sætter også sit præg på ejendomsbranchens forventninger til fremtiden. Det totale afkast skal dække inflation, finansieringsomkostninger og risikoen ved at investere i ejendomme, og forventningerne til det totale afkast for 2022 falder nu til 4,5 procent, hvilket er det laveste forventede niveau til 2022 i tre år.

Det viser en ny rundspørge foretaget af ejendomsbranchens erhvervsorganisation, Ejendomdanmark, der repræsenterer udlejere, administratorer og ejere af fast ejendom.

Sammenlignet med samme tidspunkt sidste år forventer aktører i branchen næsten en halvering af det totale afkast – det betyder, at det kan være op mod 45 milliarder kr. i år.

– Den høje inflation ser ikke ud til at forsvinde lige foreløbig. Derfor har ejendomsaktørerne endnu engang måtte nedjustere deres forventningerne. Jeg frygter, at vi er i en nedadgående spiral, hvor effekterne kan være store, siger adm. direktør Peter Stenholm, Ejendomdanmark.

Han er bekymret for om det, der tidligere blev beskrevet som en forventningskrise, kan blive en reel krise for ejendomsbranchen, når vi ser ind i 2023.

Læs også Største forventningsfald i ejendomsbranchen i 10 år

Lavere ejendomsværdier
Mens forbrugerne kan mærke inflationen, når de oplever stigende priser på alt fra mælk til benzinpriser, så rammes ejendomsvirksomhederne især af inflationens indvirkning på renten.

– En højere rente betyder et højere forrentningskrav. Når det sker, falder ejendomsværdierne. Vi ser nu med al tydelighed, at det er her, at branchen ser mindre lyst på fremtiden.

– Det har en effekt, fordi det så i mindre grad bliver muligt at investere i de nødvendige klimatiltag – eller andre projekter, der i sidste ende kommer os alle til gode, fremhæver Peter Stenholm.

Lav tiltro til kontor
Der er forventning om fald i ejendomsværdier for både kontor, butik, industri og bolig. Tiltroen til ejendomsværdierne for kontorer er den laveste målte i 11 år.

– Hvis der kommer en økonomisk krise med faldende beskæftigelse, vil det også komme til at betyde lavere indtjening på kontorejendomme, hvilket igen vil få ejendomsværdierne til at falde, siger Peter Stenholm.

Læs også Heimstaden: Vi træder på bremsen og afventer

Læs også Voldsomt fald i dansk transaktionsvolumen

Læs også Transaktionsvolumenen forventes at stige igen mod årets udgang

Læs også Colliers: Vi er utvivlsomt på vej ind i en recession

Læs også:





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder