København. Foto: Shutterstock

Newsec spår 2022 til at blive det næstbedste transaktionsår

Det nordiske ejendomsmarked står over for et helt andet finansmarked end i de seneste 20 år med stigende renter, høj inflation, øgede afkastkrav og voldsomme energiomkostninger.

Alligevel er aktiviteten på markedet fortsat høj, og 2022 forventes at blive det næststærkeste transaktionsår til dato i Norden.

Det fremgår af dugfrisk udgave af den halvårlige rapport ’Newsec Property Outlook – efterår 2022’, hvor Newsec giver overblik og perspektiv på makroøkonomiske tendenser og udviklingen i ejendomsbranchen.

I løbet af det seneste år er Europa blevet påvirket af flere negative eksterne begivenheder, hvor krigen i Ukraine er den mest fremtrædende. Den makroøkonomiske situation er til gengæld blevet forværret, og centralbankerne er gået fra lempelser til spareforanstaltninger. Flere advarer om, at en recession kan være på vej.

Læs også Dansk transaktionsvolumen stiger – svensk og norsk i markant fald

Læs også Pres fra stigende renter har ikke slået igennem – men ’en svær tid venter’

Faldende transaktionsvolumener og stigende renter
Udsigterne for ejendomsmarkedet er ifølge Newsec blevet noget forværret i takt med udsigterne for makroøkonomien. Markedet er kølet ned siden rekordåret 2021, og prognoserne peger på let faldende transaktionsvolumener og stigende renter.

– Vi ser helt klart et skifte, hvor ejendomsmarkedet møder et fuldstændig forandret finansmarked. På trods af det er der stadig høj aktivitet markedet, og vi forventer, at der vil være erhvervsejendomshandler for næsten 600 milliarder svenske kr. (omkring 400 milliarder danske kr., red.) – i Norden og Baltikum i år, hvilket gør 2022 til det næststærkeste transaktionsår til dato, siger Max Barclay, nordisk chef i Newsecs.

Forklaringen på, at der er mange ejendomshandler på trods af øgede afkastkrav, er ifølge Barclay, at der efter 20 år i et lavrentemiljø stadig handles på et godt niveau for sælgerne, mens der er meget kapital på markedet, der søger afkast.

Bæredygtighed
I efterårets Outlook-rapprt har Newsec også set på, hvordan kravene til bæredygtighed påvirker udviklingen og forvaltningen af fast ejendom samt ejendommens indvirkning på bæredygtigheden. Bygninger tegner sig i øjeblikket for tæt på 40 procent af de globale kulstofemissioner, men energiforbruget per indbygger for fast ejendom forbliver på omtrent det samme niveau år for år.

– Det betyder, at den største udfordring i vores levetid repræsenterer en stor mulighed for ejendomsbranchen. Med de nuværende energipriser er det nødvendigt at reducere vores energiforbrug både for økonomien og klimaet. Den nuværende situation med et usikkert energitilskud og høje energipriser har understreget, hvor presserende det er, siger Max Barclay.

Det er derfor efter Newsecs opfattelse afgørende for fremtiden for branchen og klimaet, at boligejerne bliver forløbere i ESG. Det kræver digitalisering, da mere end 99 procent af emissionerne fra ejendomssektoren kommer fra eksisterende bygninger. Ejendomsejere skal fortsætte med at implementere teknologi som AI for effektivt og præcist at måle og indsamle relevante data for at optimere indeklima, belægning, bevægelse og brugsmønstre for forskellige rum, fremhæver Newsec.

Læs også Ny transaktionsrekord i 1. halvår – men næppe ny årsrekord

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder