Butikscentret Oasis, Kyiv. Foto: Katja Klyueva

Butikker og butikscentre genåbner i Ukraine

Ved udgangen af 2021 var der godt gang i butiksmarkedet i Kyiv ovenpå flere års coronapandemi. Der var 522 kvm butikscentre per 1.000 indbyggere i Kyiv og en tomgangsrate på 6 procent, der primært ramte de ældre lokaler. Derfor var der også planlagt åbning af en række nye butikscentre og renovering af flere ældre centre.

Den 24. februar lukkede detailhandlen ned og dermed også flere butikscentre. De fleste butikscentre har meldt ud, at de kommer ikke til at opkræve den egentlige leje for marts måned, men kun vil opkræve driftsomkostninger, strøm og varme. De butikscentre, der er blevet ødelagt, har ikke kunnet opkræve nogen af delene.

I takt med russernes tilbagetrækning fra det nordlige Ukraine begynder butikscentrene også at åbne igen. 40 dage efter krigen i Ukraine startede den 24. februar begyndte en række butikscentre at genåbne. I alt 8 ud af 20 med et udlejningsareal på 40.000 kvm er i gang igen. Den 8. april annoncerede butikscentret River Mall således, at det ville genåbne, og at centret også vil åbne sin multiplex biograf.

Butikscentret Dream Town er det største i Kyiv med sine 81.000 kvm og er inddelt i indgange, der hver markerer en del af verden som Paris, Grækenland, Hollywood eller Kina . Foto: Katy Klyueva.

Det er generelt dyrehandler, apoteker, optikere, isenkræmmere og caféer, der nu er åbnet. Siden 24. februar har det kun været detailvarebutikker, der har haft åbent. I de fleste af butikscentrene er der kun adgang via parkeringskældrene.

Også i de centrale dele af Kyiv har internationale modebutikker som Tommy Hilfiger, New Balance, Calvin Klein, Jack Wolfskin, Anabel Arto, Arber og lignende i den klasse annonceret genåbning af deres butikker i centrum.

Flere butikscentre er blevet ødelagt efter mødet med russerne. Foto: Oleksii Samsonov.

Børnetøjsbutikken LC Waikiki, legetøjsbutikken Antoshka og Rozum og kunstnerbutikken Akvarel har også slået dørene op igen ligesom Jysk er åbnet i butikscentrene Gulliver og Dream Town.

For flere af butikscentrene er det ikke et spørgsmål om man vil genåbne, men et spørgsmål om, at man ikke kan som det er i øjeblikket, og det er tvivlsomt, hvornår det kan lade sig gøre.

Det gælder for eksempel butikscentret Retroville med 86.000 kvm lejebærende areal, der blev ødelagt af et russisk missilangreb, der ødelagde flere butikker. Også Kyivs største butikscenter Lavine med 127.500 kvm lejebærende areal er blevet skadet under angrebene.

80 procent har ladet varerne ligge
Der er ikke nogen tvivl om, at lejerne håber på snart at kunne genåbne deres butikker. Kun 20 procent af lejerne har flyttet deres varer fra hylderne, mens 80 procent har ladet dem ligge. Alt er dog på ingen måde som det har været. Dels kan man i højttalerne høre, at butikkerne vil lukke, hvis der kommer luftalarm, og kunderne skal forlade området. Dels er åbningstiderne ændret, så butikkerne åbner senere og lukker tidligere.

Butikscentret Oasis i Kyiv, der har flere vestlige kæder som lejere ligger i krydset Obolonsky Avenue og Heroiv Dnepr Street i Obolonsky distriktet. Foto: Katy Klyueva.

Det sidste skyldes ikke mindst, at det kan være svært at komme frem og tilbage. Mange veje er ikke blevet genetableret, og det går også udover den offentlige transport. Desuden er der gentagne udgangsforbud. Til gengæld er det nemmere at komme frem på de veje, der fungerer, fordi halvdelen af byens befolkning har forladt byen og endnu flere har økonomiske udfordringer, fordi deres arbejdsplads er lukket, og der ikke bliver udbetalt løn til bygningsarbejdere og andre timelønnede, når der ikke længere er nogen opgaver.

Artiklen er en del af dækningen af krigen i Ukraines indflydelse på ejendomsmarkedet. Artiklerne bliver bragt via Estate Medias samarbejde med Ukraine Real Estate Club. Se alle artikler om ejendomsmarkedets udvikling og krigen i Ukraine her

1. juni arrangerer Estate Media en konference om ejendomsmarkedet og genopbygningen af Ukraine. Alt overskud fra konferencen, hvor Ukraine Real Estate Club deltager, går til byggeri af boliger til flygtninge i Ukraine.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder