Ugen i Ejendom: Magasin, BIG, sekundære investeringer og mærkelige navne trak læsere

Magasin rykker ind i Aalborg og Wihlborgs køber 13 ejendomme i områder som Herlev, Ballerup og Høje-Taastrup. De to nyheder trak flest læsere i den forgangne uge.

Det svenske ejendomsselskab Wihlborgs købte op for hele 700 millioner kr., og til et afkast på hele 7 procent. Det er næsten dobbelt så højt som nogle af de handler, der bliver indgået i øjeblikket, men ejendommene er da også langt mere usikre. Der er tale om en portefølje ejet af Unipension, der tidligere bestod af tre pensionskasser, men som i december 2015 meddelte, at de ikke kunne enes og nu ville gå hver til sit.

Nu samler Wihlborgs altså porteføljen op og øger dermed sine ejendomme i Danmark til 400.000 kvm. Med en samlet portefølje på 4 milliarder kr. i Danmark og ejendomme ialt i Øresundsregionen, Malmø, Lund, Helsingborg og København for 31 milliarder svenske kr. er det svenske selskab ved at blive en af de store spillere.

Læs Wihlborgs køber ejendomme for 700 millioner kr. i Danmark

Det tog også store overskrifter i denne uge, at Magasin efter 11 år nu vender tilbage til Aalborg. Mens Wihlborgs opkøb ofte vil blive betegnet sekundært, fordi det er ejendomme i periferien af Københavns, så gør Magasins disponering det, fordi alt andet end København og Aarhus indtil nu har været “sekundært”. Men horisonten udvides markant pt. og Magasin under engelske Debenhams ledelse har efter mere end 4 års søgning endelige fundet en fornuftig placering i Aalborg.

Samtidig er der tale om, at det fint istandsætte men aldrig succesfulde Friis for enden af gågaden nu får en ankerlejer, der kan blive en gamechanger i det aalborgensiske detailmiljø. Det bliver rigtig spændende at se, hvad der kommer til at ske i byen, der i samme ende har det meget interessante kulturelle knudepunkt Nordkraft. For dem, der endnu ikke med egne øjne har oplevet Aalborgs forvandling gennem de seneste 10 år, kan det kun anbefales, at man tager en tur nordpå og ser et fantastisk eksempel på byfornyelse eller nærmere “revolution” med musikhus, havnepromenade, Utzon-huset, Nordkraft og altså snart også Magasin.

Læs Magasin rykker til Aalborg

Mens nogle altså rykker ud af byen og stadig flere internationale investorer ser udover Københavns kommunegrænse, så finder mange danske investorer det for dyrt i det hjemlige marked. Derfor kigger de ud. Jeg kunne sidste år citere en kilde i en artikel for at sige, at han fandt det mærkeligt, at flere investorer lod til at tænke, at når de ikke kunne finde noget med et afkast, der levede op til strategien, i det marked, de kendte allerbedst, så ville det da være endnu underligere, hvis de kunne gøre et scoop i et marked, som de ikke kender særlig godt. Ikke desto mindre er det naturligt, at man kigger sig omkring for at finde noget andet længere væk, når udbuddet er knapt på hjemegnen, og det sker i stadig større grad. En anden begrundelse kan være, at man gerne vil have diversitet.

I alle fald skal man være virkelig tryg, når man investerer i et marked, man kan ikke kender godt. Det er Michael Bruhn og Mikael Fogemann, investeringstoppen i PFA, som netop har sendt €75 millioner afsted til Cromwell/Valad til en fond, der skal købe coreejendomme i europæiske byer. Michael og Mikael kommer begge netop fra Valad inden PFA-tiden og kender hele organisationen indefra.

Læs Cromwell skal investerer 15 milliarder i europæiske ejendomme

Selvom nye tal viser, at boligpriserne faldt marginalt i eftersommeren, så er der fortsat fuld fart på udviklingen af boliger og ikke mindst konverteringer. Kontortomgangen er kun faldet marginalt, og det er svært at udleje kontorer i indre by. Det giver Gefion Group med flere meget erfarne ejendomsfolk i spidsen god vind i sejlene, og det trak også mange læsere, da Gefion i denne uge kunne offentliggøre, at de netop har købt en ejendom i indre København, der skal omdannes til boliger med en projektværdi på 250 millioner kr.

Læs Gefion bygger boliger i indre København for 250 millioner kr. 

Vi kan med glæde på redaktionen i Estate konstatere, at teasere på vores dybdegående artikler i Estate Magasin, som udkom i denne uge trak nogle af de højeste læsertal. Forsidehistorien, hvor vi tog pulsen på administrationsbranchen – ikke mindst efter både DEAS og DATEA indenfor det seneste år har fået nye ejere – blev en af ugens mest læste historier sammen med portrættet af arkitektfirmaet BIG. Og uden at vi på nogen måde kan bryste os af at kunne have forudset timingen, så vandt netop BIG faktisk i denne uge prisen for årets bedst højhus. Ret flot af en tegnestue fra et land, der nok nærmest vinder prisen for de færreste (og laveste) højhuse i den vestlige verden.

Læs Ingen driver deres ejendomme selv om 10 år

Læs i Estate Magasin nr. 5 – 2016

Læs BIG har få opgaver i København på trods af massiv international succes

Meget store porteføljer skifter hænder i øjeblikket, men meget store, nye byområder kommer også til over hele landet. I denne uge sejrede rimeligheden og fornuften heldigvis i en for danske forhold absurd sag, og man må håbe, at det danner præcedens andre steder. Sagen var, at Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning var blevet alt for forelskede i deres eget valg af vejnavne til Bispebjerg hospitals nye veje. I forsøget på at hædre kvindelige pionerer – og al respekt for det – indenfor lægekunsten skulle 2 ud af 4 veje i hospitalsområdet starte med Esther.

Da jeg læste indsigelserne fra Bispebjerg hospital kunne jeg kun alt for godt se de mange vanvittige situationer med fødende kvinder, blødende børn og pressede pårørende, der i forvirringen og skyndingen sætter deres GPS til Esther X vej eller bare kører rundt i området på må og få, og så opdager, at de skulle have været ovre på den anden side på Esther Y vej i det ganske store hospitalsområde.

Tak til teknik- og miljøudvalget for i sidste ende at lægge den ene Esthervej ved Rigshospitalet og opkalde den 4. Bispebjergvej efter en Nielsine i stedet. Men herfra også en stor påmindelse om at byudvikling og de langsigtede konsekvenser af alle de mange nye byggerier og kvarterer, der bliver planlagt i øjeblikket, ikke sker ved skrivebordet, men tager udgangspunkt i de mennesker, der skal bruge dem i det daglige.

Hvis du vil have detaljerne i navnesagen så læs Fornuften sejrede: Esther bliver til Nielsine

Og så er der kun tilbage at vente med spænding på, hvad det amerikanske valg bringer i den kommende uge. Vi ser nærmere på betydningen for ejendomsbranchen i løbet af ugen.

Rigtig god weekend!

Læs Ugen i Ejendom uge 43

Læs Ugen i Ejendom uge 41

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder