Ugen i ejendom - uge 43.

Ugen i ejendom: 150.000 kvm. i Ørestad stjal billedet

150.000 kvm. ny udvikling i Ørestad stjal billedet i denne uges nyheder. Og det er da også sjældent, at der bliver solgt så store mængder af jord i det københavnske bybillede. Salget har fået en lang række af de mest kendte investorer i markedet på banen, men der er også almene boliger på vej i den nye bydel.

Til gengæld skal By & Havn nu slås med, at det stærkt populære samlingspunkt, motionsanlægget Plug n’Play, bliver nedlagt. Det er en kæmpe udfordring for mange byudviklere i øjeblikket over hele landet, at midlertidighed er helt nødvendigt for at skabe liv i udviklingsperioden, men også upopulært at få nedlagt, når først arealerne kommer i spil.

Læs By & Havn sælger 150.000 kvm. i Ørestad Syd

Allerede nu begynder mæglernes glædesudbrud næsten at kunne høres. 2015 blev et transaktions-rekordår, og alt tyder på, at 2016 overgår det. Spørgsmålet er stort set ikke “om”, men “i hvor høj grad” det kommer til at ske. Flere mæglere har allerede været ude at spå om et niveau på  omkring 60 milliarder kr., og det mærkes i markedet. I sidste ende er det naturligvis afgørende, hvor meget der falder på plads inden jul, men der er intet, der på nuværende tidspunkt tyder på, at 2017 ikke fortsætter trenden.

Læs Opsving på ejendomsmarkedet tager yderligere fart

De seneste år har der været stor rift om butiksejendomme på high street beliggenheder, men flere internationale aktører kæmper også med danske investorer om butikscentre. Det har måske været svært at se den store attraktionsværdi, hvis man så på den indenlandske forbrugsudvikling de senere år, men nu begynder der faktisk at være grund til optimisme.

Helt nye tal fra en af Europas største butikscenterejere, Klepierre, der arbejder i Skandinavien under Steen & Strøm-brandet, viser, at danskerne især har købt flere skåle og skeer, læbestifter og lotions. Derimod har den varme september betydet, at der ikke er blevet shoppet igennem endnu med varme vinterfrakker men alt i alt er der faktisk en pæn bedring i omsætningen i hvert fald i Klepierres centre, som tæller blandt andet Københavns og Aarhus’ største Fields og Bruuns Galleri.

Læs Dansk vækst i butikscentre slår stort resten af Skandinavien

Ser man på hele branchen er der tre store internationale messer, der for alvor kan være interessante for danske aktører. Mipim er klart den, der trækker flest med et anslået deltagerantal på over 1.000 danske, der drager til Cannes. Herefter følger Expo Real og for alle, der arbejder med butikker, så er Mapic stedet at komme. Omkring 60 danskere er indtil videre tilmeldt til messen, som løber af stablen den 16.-18. november i Cannes. Men vil man vide noget om butiksmarkedet og ejendomsmarkedets udvikling, så er det stedet at være. Og hvad der er mere vigtigt: Det er her alle detailkæderne kommer for at møde investorerne.

På deltagerlisten er da også allerede ekspansive danske detailkæder som Søstrene Grene, Specsavers og Bestseller, ejendomsadvokater med speciale i butikslejekontrakter, mæglerfirmaer som Red Property Advisers, CBRE og Absalon og store udviklere som TK Development, Ikea Centres samt rådgivere som Reteam og mange andre.  Og så selvfølgelig Estate Media, som dækker messen i år og sender nyheder hjem fra det internationale detailmarked, så vi er helt opdateret på de nyeste trends og tendenser og klar til at facilitere vores årlige retailkonference den 25. januar, der i år bliver holdt i Rødovre Centret.

Heldigvis er det ikke kun investorerne, der gerne vil ind på hovedstrøgene i de danske byer. I den forløbne uge kunne PFA, Redevco og RED Property Advisers offentliggøre, at en lejer på 1.700 kvm. er på vej ind i det gamle posthus på Købmagergade. De seneste år har high street efterspørgslen betydet, at området er blevet udvidet og selvom ingen af parterne endnu vil offentliggøre navnet, fordi lejeren selv vil køre sit PR-apparat i stilling, så er der ingen tvivl om, at her bliver der sat en standard, som kommer til at definere et nyt stykke af Købmagergade.

Læs PFA udlejer 1.700 kvm. i tidligere postkontor

Mandag kommer Estate Magasin på gaden, og du kan glæde dig til et stort interview med årets hemmelige gæst på Ejendomsdagene, partner i BIG, Kai-Uwe Bergmann. I interviewet kommer han blandt andet ind på, at BIG sjovt nok har forholdsvis flere opgaver i det jyske end i København. Og det kunne den tidligere advokat og investor og nu byudvikler Rune Kilden bekræfte, da han offentliggjorde planer for et nyt BIG projekt på havnen i Aarhus i denne uge. Projektet er netop nu til behandling hos kommunen, og alle sejl er sat til fra både konsortiet Kilden/Hommelhoff og den anden byder A. Enggaard for at få muligheden for at bygge de spektakulære projekter på henholdsvis den yderste spids af Aarhus Ø og omkring Bassin 7 lidt længere inde. Kommunen skulle efter sigende bestemme sig omkring juletid.

Mens PFA til sagen i Købmagergade – og i det hele taget – primært bruger eksterne rådgivere og har skåret ned på de interne ejendomsfolk, så har Industriens Pension opbygget så stor en ejendomsportefølje, at de nu opruster. Denne uge viste det sig, at Tina Kruse Nielsen, der er kendt i branchen fra flere poster, nu skifter til Industriens Pension. Og sådan er det, når kendte profiler i branchen skifter job: Det er en nyhed, der trækker mange af ugens læsere.

Læs Tina Kruse til Industriens Pension

Og så var det ugen efter efterårsferien, hvor man for alvor kan mærke, at det går bedre i branchen. Det er nemlig igen blevet svært at få fat på folk i ugerne omkring ferierne – så på trods af travlhed i alle kroge af branchen, så lader det til, at der også er blevet i hvert fald økonomisk overskud til at tage på lidt længere ferie. Blandt ugens begivenheder var dog RED  Property Advisers receptions-fejring af Euromoney priserne, og med mere end 350 gæster i domicilet i Amaliegade var det nok ikke alle, der havde taget en ekstra ferieuge.

Næste uge er EM-uge – hvis du er modtager af Estate Magasin vil du få masser af læsestof i lækkert design, og vi er glade for at kunne præsentere den første af en række opgraderinger af magasinet. Vi lægger ud med en relancering af brancheguiden, som får et renere og smukkere snit, så man hurtigt kan danne sig et overblik over for eksempel ejendomsadvokater, erhvervsmæglere eller entreprenører med særligt fokus på den professionelle ejendomsbranche. Dermed stemmer den trykte version også bedre overens med overblikket her på siden. (Se brancheguiden her). Og så kommer der selvfølgelig masser af artikler om Aarhus, om administration af ejendomme, bæredygtighed, de nyeste transaktioner, byggesager og ikke mindst årets eneste reportage fra Expo Real.

Rigtig god weekend!

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Konferencer & seminarer

Læs mere

Seneste nyt

Populære nyheder