Sådan skal det nye stadion se ud. Illustration: Team Zaha Hadid.

Zaha Hadid og Tredje Natur skal tegne nyt fodboldstadion i Aarhus

Aarhus skal have et nyt fodboldstadion, og blandt 42 forslag står det nu klart, at det bliver den britiske arkitektvirksomhed Zaha Hadid i samarbejde med danske Tredje Natur og med Sweco som ingeniør, der skal tegne projektet. Stadionet vil gå under arbejdstitlen “Skovens Arena”.

– Et hurtigt kig ned over de 42 bydende teams viser, at det er et meget stærkt felt. Det er et fantastisk udgangspunkt for i sidste ende at finde det helt rigtige team med det rette match mellem evnen til at skabe arkitektur i verdensklasse kombineret med en professionel og bæredygtig byggeproces, sagde sagde Alvaro Arriagada, projektdirektør i Kongelundens Sekretariat under Aarhus Kommune, da sekretariatet for lidt over et år siden kunne meddele, at 42 arkitektteams fra ind- og udland ønskede at blive prækvalificeret til projektkonkurrencen om at tegne et nyt fodboldstadion i Aarhus.

14. december blev det så offentliggjort på et pressemøde, at det bliver Zaha Hadid/Tredje Natur-teamet, der vinder. Aarhus’s borgmester, Jacob Bundsgaard, præsenterede det nye fodboldstadion.

– Med vinderprojektet får vi arkitektur i verdensklasse, en imponerende bygning, som samtidig skriver sig nænsomt ind i de smukke omgivelser. Det er en helt særlig dag for Aarhus og for alle AGF-fans, sagde borgmesteren.

Det samlede vinderteam består foruden af arkitektfirmaerne Zaha Hadid og Tredje Natur også af rådgiverfirmaet Sweco.

Hvis alt går efter planerne, skal det nye stadion stå færdigt i 2026.

Stadionet er blevet finansieret af Lind Invest, Salling Fondene og Aarhus Kommune som har skudt 250 millioner kr. hver ind i projektet. AGF har også investeret 150 millioner, så det samlede budget rammer 650 millioner kr.

Lars Fournais, bestyrelsesformand i AGF Fodbold, glæder sig til det nye stadion tages i brug.

– Vi er meget tilfredse med, at valget faldt på Zaha Hadids projekt. Helt fra starten har det været vores foretrukne ud fra en holistisk tilgang til funktionalitet og design og baseret på de ønsker, vi gennem hele processen har fået fra fans og sponsorer. Så vi er meget glade og taknemmelige – også for donationerne fra Salling Fondene og Lind Invest ved Henrik Lind. Uden dem var vi aldrig kommet i mål, og Aarhus kan nu for alvor se frem til et fremragende stadion, der bliver et nyt vartegn for byen.

Henrik Lind, som er adm. direktør i Lind Invest, er også begejstret for valget af det nye stadion.

– Lige siden jeg var dreng, er jeg kommet på Aarhus Stadion for at se AGF spille fodbold. At kunne kvittere med at støtte tilblivelsen af et smukt stadion- projekt som dette er en kæmpe fornøjelse. I dag er kulminationen på en lang, men veltilrettelagt proces, og jeg glæder mig utrolig meget til den videre rejse herfra.

Sådan skal “Skovens Arena” se ud udefra.
Illustration: Team Zaha Hadid.

Skal sætte Aarhusiansk fodbold på Danmarkskortet

Bedømmelsesudvalget bestod af:

 • Jacob Bundsgaard, borgmester
 • Rabih Azad-Ahmad, rådmand for Kultur og Borgerservice
 • Steen Stavnsbo, rådmand for Teknik og Miljø
 • Jens Bjerg Sørensen, bestyrelsesformand, Salling Fondene
 • Henrik Lind, direktør, Lind Invest
 • Christian Budde, Politisk Følgegruppe for Kongelunden
 • Mette Bjerre, Politisk Følgegruppe for Kongelunden
 • Bjarne Hammer, arkitekt MAA og fagdommer, partner i Hammer Arkitektur + Design
 • Martin Krogh, arkitekt MAA og fagdommer, partner i Adept
 • Anne Mette Boye, arkitekt MAA og stadsarkitekt, Aarhus Kommune
 • Trine Berthold, arkitekt MAA og chefkonsulent i Kongelunden

Bedømmelsesudvalget er i processen blevet bistået af en gruppe af faglige og tekniske rådgivere, hvor blandt andet AGF Fodbold har været repræsenteret.

Ifølge Rabih Azad Ahmad, rådmand i Aarhus kultur og borgerservice, skal det nye stadion blive Danmarks førende.

– Det er på tide at vise, hvad fodbolden i Aarhus kan. Det skal overgå alle de andre stadions i Danmark, siger Rabih Azad Ahmad.

Nikolaj Bang (K), rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus, fortæller at det nye stadion også skal bruges til større koncerter.

Skovens Arena fra tribunerne.
Illustration: Team Zaha Hadid.

Seks blev til tre, som blev til en

De tre hold, som kæmpede om at tegne et nyt fodboldstadion til Aarhus, var:

 • Cobe, Danmark, AFL Architects, Storbritannien, og Buro Happold, UK
 • Zaha Hadid, UK, Tredje Natur, Danmark, og Sweco, Danmark
 • Dorte Mandrup, Danmark, Kristine Jensen, Danmark, og Schlaich Bergermann Partner, Tyskland

Oprindeligt var det 42 arkitektfirmaer, som konkurrerede om at tegne det nye stadion i Aarhus, men det blev senere reduceret til seks og senere til tre.

Zaha Hadid er mest kendt i Danmark for sin tilbygning til Ordrupgård nord for København. Hun døde i 2016 bare 66 år gammel og er ellers kendt for blandt andet at have tegnet Al Janoub stadion i Qatar, der har været i brug under VM i fodbold.

Læs også En stjernerække af arkitektteams vil tegne nyt stadion i Aarhus

Læs også Bygherrerådgiver valgt til nyt fodboldstadion i Aarhus

Læs også:

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder