Big Shopping Center i Herlev åbnede i 2015. Foto: CBRE

Solgt på bestilling

2021 er blevet et år, hvor der er købt og solgt rigtig meget. Transaktionsvolumen buldrer i vejret, og uden at kende de præcise tal endnu, så taler flere mæglere om, at den kan komme helt op og tangere rekordåret 2017.

Det er selvfølgelig interessant for de mange rådgivere i markedet, der lever af at købe og sælge ejendomme. Men en ting er, hvad transaktionsvolumen har været. Det er naturligvis endnu vigtigere at have en forståelse af, hvordan markedet udvikler sig, når man skal vedtage budgetter for 2022, beslutte om ressourcerne skal udvides i et stramt arbejdsmarked og vælge den strategiske retning for sin virksomhed.

Så hvad er de vigtigste indikationer for markedsudviklingen i 2022? Vi skal ikke ret mange år tilbage, så var den vigtigste bekymring i forhold til at opretholde likviditet i markedet, om der nu var aktiver nok, der kunne handles. Dengang trak mange i ejendomsbranchen primært på den del af erfaringskataloget, der sagde, at når først en ejendom var købt af en institutionel investor, så blev den ikke handlet igen foreløbig. Dermed var den ude af markedet i en lang årrække.

Få danskere og mange udlændinge
Det har ændret sig, og det viser sig på flere forskellige måder i markedet i øjeblikket. I disse dage er jeg for eksempel ved at lægge sidste hånd på en række spændende artikler og indblik i ejendomsmarkedet til det store årsnummer af Estate Magasin, der udkommer lige efter nytår.

Enighed: 2021 kan blive et nyt rekordår for transaktionsvolumen

En af de interessante ting, der er kommet ud af den gennemgang er, at det viser sig, når man ser nærmere på tallene, at blandt årets 10 største transaktioner er der kun et enkelt dansk selskab på købersiden og blot 5 på sælgerside. Så det er altså de internationale investorer, – og i høj grad internationale investorer med ganske få års erfaring i det danske marked, – der præger årets helt store handler.

Det særlige med nogle af de internationale investorer er, at de opretter fonde med et bestemt exit tidspunkt. Det er for eksempel tilfældet med CBRE Global Investors, der i sidste uge fik solgt butikscentret BIG i Herlev.

Man kan måske godt undre sig over, at man netop nu lige efter en turbulent tid for de fysiske butikker, vælger at gå i markedet med et butikscenter. Men CBRE Global Investors havde en fond med en exitstrategi, og den bliver overholdt for det er det, man har lovet investorerne.

Exit er exit
I den konkrete sag blev der efter en struktureret proces styret af mæglerfirmaet CBRE, fundet en køber i form af M&G Real Estate. Kunderne i BIG kommer næppe til at mærke meget til ændringen af ejerskabet.

Britisk investor køber BIG Shopping Center i milliardhandel

Centret er blevet forvaltet af Capital Investment, og det bliver det også fremadrettet. Men det betyder i hvert fald, at det ikke nødvendigvis er et problem at finde ejendomme, der kan handles. En del af de internationale investorer har nemlig begrænset tid på deres investeringer, og de vil blive skubbet ud i markedet igen indenfor en forholdsvis kort årrække.

Nye rammevilkår kommer til at præge 2022
Stigende inflation, stigende renter og stadig stigende kapitalstrømme er til gengæld en cocktail, som man ikke nødvendigvis kan forudse konsekvenserne af.

I denne uge offentliggjorde vi på Estate Media årets talentliste Ung i ejendom 2021. 35 unge under 35, der på hver sin måde gør det rigtig godt i ejendomsbranchen lige nu. Der er masser af gå-på-mod og ambitioner, men bestemt også refleksion over branchen og markedet generelt.

Til gengæld er det fortsat sådan, at det er nemmest at relatere til noget, man har prøvet at navigere i før. Hvis man er under 35 i dag eller måske endda under 45, så har man aldrig i sit professionelle liv arbejdet i et samfund med stigende renter eller ligefrem inflation i væsentlig grad. Derfor bliver der brug for fokus på at vidensdele på tværs af generationer.

Innovation og erfaring er lige dele værdifuldt, når rammevilkårene ændrer sig. Det er der stor sandsynlighed for, at de vil gøre i 2022, og derfor bør sanserne skærpes. Men det bliver næppe fordi, der ikke er nok aktiver eller likviditet i markedet.

Læs alle artikler om Ung i Ejendom 2021 her og se hele listen med de 35 unge talenter her

Læs alle udgaver af Redaktørens blog her

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder