Skatteminister Morten Bødskov (S). Foto: Pressefoto

Ny kritik af forhastet lovforslag om stop for ejendomsvurderinger

Skatteminister Morten Bødskov (S) har fremlagt et forslag om at droppe værdiansættelsen af erhvervs- og andelsboligejendomme baseret på markedsværdi. Ejendomdanmark har tidligere kritiseret lovforslaget, som i øjeblikket er i høring. Men nu uddyber adm. direktør Jannick Nytoft, hvorfor ejendomsbranchens erhvervsorganisation har flere kritikpunkter af forslaget.

– Vi har ventet i omkring seks år på vurderingerne, og nu skal systemet så pludselig laves grundlæggende om på blot tre måneder. Det fremlagte forslag vil skabe langt flere problemer, end det løser. Jeg håber, at politikerne og Skatteministeriet går tilbage i tænkeboksen og arbejder videre på at finde en bedre løsning, siger Jannick Nytoft.

Regeringen lægger op til, at Skatteministeriet fremfor at beskatte erhvervsejendomme ud fra markedsværdien i grove træk vil vurdere grunden under en erhvervsejendom, som om der var tale om en boligejendom. Det skal følges af en tilpasningsmodel, hvor boliger og erhverv beskattes forskelligt, og hvor der skal gøres forskel på de forskellige typer af erhvervsejendomme.

Læs mere i Regeringen vil droppe offentlige vurderinger af erhvervsejendomme

Virker modsat hensigten
Men Skatteministeriets øvelse vil ikke gøre det mere enkelt og gennemskueligt – som det ellers har været ambitionen. Tværtimod, vurderer Ejendomdanmark.

Jannick Nytoft køber heller ikke præmissen om, at det ikke er muligt at skabe en markedsbaseret vurderingsmodel, da mange aktører – herunder Ejendomdanmark – siden 2017 har leveret data til det netop dette formål. Danmarks Statistik har derfor i dag et unikt datagrundlag for vurderingerne, fremhæver Jannick Nytoft.

Det er nemlig en udfordring, at skattebetalingen ikke længere vil være beregnet ud fra en anslået markedsværdi af ejendommen, men at ejendomsejere i stedet skal betale skat ud fra en kompliceret modelberegning. Det gør det sværere at anfægte beskatningen, hvis en vurdering opleves som fuldkommen skæv.

Teoretisk model
– Når man ikke længere arbejder ud fra markedsværdien som grundlaget for beskatningen, bliver det helt og holdent skattemyndighedernes teoretiske model, der bestemmer, hvad du skal betale. Og den model er det meget svært som virksomhed at anfægte – for skattemyndighederne definerer den jo selv. Det er meget problematisk, siger Jannick Nytoft.

Ejendomdanmark har udarbejdet et høringssvar til forslaget. Der var dog en forkortet frist på høringen, hvilket skaber usikkerhed om forslaget:

– Det virker meget forhastet, og det gør det svært at komme i dybden med konsekvenserne af et så fundamentalt skifte i principperne for beskatningen af erhvervsejendomme. Der er stadig alt for mange usikre elementer for noget, der skal træde i kraft næste år.

 

Fire problemer ved forslaget – ifølge Ejendomdanmark

– Det er unødvendigt at opgive en markedsbaseret vurderingsmodel, da Danmarks Statistik i dag har et enestående datagrundlag på baggrund af blandt andet indberetninger fra Ejendomdanmark og andre aktører

– Den foreslåede model er næppe en forenkling, da den indfører beskatning på et teoretisk grundlag. Det giver en masse antagelser og betyder, at virksomheder skal beskattes på et grundlag, som ikke har noget med markedsværdien at gøre. Dermed bliver det meget svært for virksomhederne at anfægte en skattevurdering, der virker forkert

– Den automatiske tilbagebetaling af for meget betalt ejendomsskat for erhvervsejendomme droppes. Det skyldes ifølge Skatteministeriet, at det kun berører få ejendomme, men disse ejendomme har lige så meget ret til kompensation som alle andre

– Der er ikke udarbejdet et tilstrækkeligt overblik over de økonomiske og administrative konsekvenser ved lovforslaget

Kilde: Ejendomdanmark





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder