Foto: FSB

Stor tilfredshed med droppet anlægsloft

Det er både ’godt og tiltrængt’, at regeringen, KL og Danske Regioner torsdag har aftalt at sætte det kommunale anlægsloft ud af kraft i resten af 2020, så kommunerne kan rykke blandt andet renoveringer af skoler, daginstitutioner og veje frem.

Det mener erhvervsorganisationen Dansk Byggeri, som har kæmpet for en suspendering af anlægsloftet, siden coronaviruskrisen ramte Danmark.

– Kommunerne har tidligere oplyst, at de har projekter for 2,5 milliarder kr. liggende, som kan gennemføres i år. Aftalen mellem regeringen, KL og Danske Regioner betyder, at de projekter nu kan sættes i gang. Det er en stor og kærkommen håndsrækning til bygge- og anlægsbranchen, som nu for alvor også er begyndt at mærke følgerne af coronaviruskrisen, siger adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri.

En ny prognose fra Dansk Byggeri viser, at virksomhederne allerede nu har måttet skille sig af med op mod 14.000 ansatte. Det svarer til knap otte procent af medarbejderne.

FRI: Et virkelig stærkt initiativ
Også hos Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, er tilfredsheden stor over suspenderingen af anlægsloftet.

– Det er et virkelig stærkt initiativ. Både forslaget om at suspendere anlægsloftet og forslaget om at fremrykke betalinger. Det kommer til at gøre en forskel, og det vil i høj grad være med til at holde hånden under dansk økonomi. Samtidig skal vi huske, at det vil medføre investeringer, som vi som samfund også får gavn af på længere sigt. Bedre skoler og institutioner, et løft til de kommunale veje, hurtigere investeringer i klimasikring vil alt sammen gavne Danmark, også når vi er på den anden side af Covid-19-krisen, siger adm. direktør Henrik Garver, FRI.

Fakta: Anlægsloftet ophæves for kommuner og regioner i 2020

Regeringen vil ekstraordinært i 2020 sætte kommunerne og regionerne fri af det aftalte anlægsloft mellem regeringen, KL og Danske Regioner. Det betyder, at kommunerne og regionerne får fri mulighed for at fremrykke investeringer, som kan igangsættes hurtigt og som udgangspunkt afsluttes i 2020.

  • For kommunerne: KL vurderer, at der kan fremrykkes investeringer for op til 2,5 mia. kr. Investeringerne kan medvirke til bl.a. energirenoveringer af den kommunale bygningsmasse og andre tiltag, som kan reducere det kommunale energiforbrug.
  • For regionerne: Regionerne er i en særlig situation, hvor fokus er på at håndtere den sundhedsmæssige indsats mod Covid-19, og hvor investeringer derfor kan blive udskudt for at understøtte sikker og stabil drift af sygehusene. Selvom regionerne kan være nødsaget til at udskyde projekter, vil regionerne i stedet søge at fremrykke andre investeringsprojekter, der ikke påvirker hospitalsdriften, og som alligevel skulle være udført i de kommende år.

Offentligt indkøb skal understøtte virksomhederne

Regeringen, KL og Danske Regioner er enige om tiltag, der bl.a. skal medvirke til at afhjælpe likviditetsproblemer hos leverandører til det offentlige bl.a. med henblik på at understøtte dansk økonomi og opretholde forsyningssikkerheden.

Fremrykning af betalinger
Kommuner og regioner fremrykker betalinger i forhold til de normale betalingsfrister. Regeringen og KL er enige om, at kommunerne fremrykker betalinger for et beløb på op mod 5 mia. kr. En række kommuner er allerede gået i gang. Danske Regioner har igangsat en fremrykning af betalinger for op mod 1,5 mia. kr.

Forudbetaling og fleksibilitet
Derudover er regeringen, KL og Danske Regioner enige om at give mulighed for, at der til og med 31. oktober 2020 kan dispenseres fra en række bevillingsregler, der har betydning for indkøb i det offentlige.

  • Det bliver muligt at foretage forudbetaling for leverancer, som sker frem til 1. juli 2020, og som har en værdi på højst 1 mio. kr.
  • Det bliver muligt at undlade af gøre misligholdelsesbeføjelser (fx krav om betaling af bod for forsinkelse), gældende over for leverandører, hvis misligholdelsen kan henføres til Covid-19.

Regeringen fremsætter i dag lovforslag, som vil skabe de fornødne retlige rammer for, at kommuner og regioner kan forudbetale og undlade at gøre misligholdelsesbeføjelser gældende på samme måde som i staten.

Løbende dialog om driftsudgifterne
Regeringen følger udviklingen nøje og vil sikre, at der tages de fornødne skridt og er de nødvendige ressourcer til at finansiere indsatser i 2020 i forhold til Covid-19. Dermed vil regeringen sikre, at ekstraordinære udgifter til Covid-19-relaterede tiltag ikke fortrænger øvrige udgifter til borgernær velfærd.

Regeringen, KL og Danske Regioner har aftalt en løbende dialog om kommunernes og regionernes situation i relation til Covid-19 og udmøntningen af de initiativer, som regeringen og Folketinget iværksætter, og vil drøfte de samlede rammer for kommunernes og regionernes økonomi i 2020 og 2021 i forbindelse med de kommende økonomiforhandlinger.

Udskydelse af betaling af dækningsafgift
Regeringen og KL er enige om, at kommunerne har mulighed for at udsætte virksomheders betaling af 2. rate dækningsafgift i 2020 til 2021. Kommunernes forudsatte indtægter for 2. rate af dækningsafgift udgør 1,1 mia. kr.

Regeringen opfordrer kommunerne til at anvende muligheden for at udsætte betalingen for at medvirke til at afhjælpe likviditetsproblemer hos private virksomheder.

Kilde: Finansministeriet

Læs også:





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder