Ugen i Ejendom: Det store advokatpuslespil, slot til salg og flere nye udenlandske investorer

Det kom helt sikkert som en overraskelse for de allerfleste. Så selvom nyheden lod til at slippe ud lidt før beregnet, så var det en bombe af rang i det danske ejendomsadvokatmarked, at ikke mindre end 7 advokater inklusiv de to frontfigurer Anders Friis og Jacob Schou Midtgaard går fra Plesner. Og det blev da også de sidste to ugers mest læste nyhed.

Advokaterne fra Plesner er ikke de eneste, der har skiftet firma i den seneste tid, som man også kunne læse i den seneste udgave af Estate Magasin, der netop er kommet på gaden. Men hvad er det for nogle mekanismer, der gør, at ejerpositionen i blandt andet advokatbranchen men også arkitektbranchen ikke længere er det samme som, at man bliver der for livet? Jeg har hørt flere i de forgangne uger nævne, at det kun handler om penge, men jeg tror også, at det i mange tilfælde handler om, hvordan man måler succes.

Den konkrete nyhed giver genlyd, fordi det sender ringe ud i hele advokatbranchen ligesom det at have en relation til sin advokat for mange betyder et mangeårigt tillidsforhold. Men der er mange andre interessante spørgsmål, som den nyhed har kastet lys på. Interessante spørgsmål både for advokatbranchen men også for klienterne, når de skal vælge advokat.

Advokater er i sagens natur rigtig gode til at holde på en hemmelighed. Men alt det hemmelighedskræmmeri bliver der lidt afløb for, når der skal drøftes interne forhold – især i andre advokatfirmaer. Derfor er der også blevet talt om, hvordan Anders Friis på den længere bane ville forholde sig til, at han for nogle måneder siden ikke længere var en del af Plesners bestyrelse. Der var i hvert fald nogle, der havde set, at der nok ville komme et modtræk der.

Læs også Accura finder seks nye partnere og en associeret partner i Plesner

En anden ting, der bliver drøftet i branchen er den helt generelle problemstilling omkring overskudsdelingen. I nogle selskaber som Kromann Reumert, Plesner og Gorrissen Federspiel deler man nogenlunde ligeligt efter forskellige modeller. Det betyder, at man ikke skal diskutere, hvem der har skaffet en klient ligesom det betyder, at klienten kan sendes videre til andre partnere uden, at selskabet som sådan taber indtjening.

I andre advokatfirmaer som for eksempel Accura deler man i højere grad overskuddet i forhold til, hvem der har skaffet relationen og klienten. Der kan altså dermed være tale om, at man optimerer på sin egen portefølje for at skaffe flere klienter. Fordelen ved den model er, at den enkelte partner må formodes at være ekstra fokuseret på at være salgsmæssigt opsøgende.

Læs også Plesner-direktør mister syv til Accura: Ærgerligt at sige farvel til gode kolleger

Parterne i det aktuelle eksempel har selv været ude at sige, at det ikke handler om indtjening. Det er formodentlig også rigtigt. For de fleste i Danmark ved, at hvis man – i et tænkt eksempel – tjener for eksempel 3-6 millioner kr. om året, så ændrer det faktisk ikke det helt store om man i stedet tjener 5-9 millioner kr. om året.

Når man skriver det kan det lyde som en høj indtjening, og det er det helt bestemt også, men man må også huske på, at de fleste advokater i M&A afdelinger sidder overfor og omgås hver dag Danmarks rigeste og højst indtjenende mennesker, så måske kan man godt blive en anelse fartblind i forhold til, hvad der er normal indtjening.

Når det så er sagt, så måles advokaters succes i høj grad i egne kredse på deres evne til at skabe forretning. Og her er indtjeningen naturligvis et godt pejlemærke, der på trods af, at ingen kender de nøjagtige beløb, viser, at man er en succes og ambitiøs på sine egne og klienternes vegne. Dermed er det at skabe en god forretning for sig selv også et bevis på, at man er en god advokat.

Så betyder pengene noget, hvis man gerne vil på toplisten i Chambers og Legal 500? Ja, det gør det nok i den store sammenhæng. Betyder det noget i forhold til at få smør på brødet? Nej.

Og det er da også det klokkeklare fokus på netop de store transaktioner og muligheden for i højere grad at fokusere ensidigt på det, der er baggrund for skiftet, siger Anders Friis selv:

– Skiftet til Accura er udtryk for et stort ønske hos os alle om at arbejde på et advokatkontor, der er højt specialiseret i at rådgive om komplekse transaktioner. Vi deler Accuras ambitioner og det stærke fokus på transaktioner, som giver en helt særlig kultur, tilgang til rådgivningen og fokus i processer og ydelser, som vi glæder os til at blive en del af.

Det vil også være forkert at tro, at advokaterne bare kan rykke rundt på den måde for egen vindings skyld og forvente at medtage alle klienter fra sit hidtidige virke. Nogle kan men i takt med, at markedet er professionaliseret i de senere år er der også flere klienter, der overvejer andet end den personlige relation. Derfor er det ikke nødvendigvis omkostningsfrit eller risikofrit at foretage skift til et andet advokatfirma.

I det aktuelle eksempel er det for eksempel sandsynligt, at blandt de stadig flere investorer, der  i dag har to “husadvokater”, vil der være nogle af de store transaktionskunder i markedet, der har haft både Accura og Plesner. Det er klart, at de følger formentlig ikke med Plesner-partnerne med over til Accura, men finder i stedet en ny sekundær advokat, hvis de ikke vil blive hos det tilbageværende Plesner-team.

Der er også nogle af de store investorer i markedet, der ikke ønsker at bruge Accura af compliance-mæssige grunde, fordi de deltager på Accuras årlige legendariske, meget roste og populære cykeltur i Sydeuropa. Så alt i alt er det ikke bare sådan lige at foretage et skift, og det er der måske mange, der glemmer i markedet, hvor rygtet går, at det kun handler om penge. Det handler formentlig også om at kunne fokusere og optimere det, man er rigtig god til og ikke mindst nyde godt af den prestige, der følger med.

Lige meget hvad, så efterlader skiftet Plesners ejendomsafdeling vingeskudt. Mon ikke Leif Djurhuus, der med sine 66 år formentlig inden alt for mange år vælger at gå på pension og passe sin kunstsamling, der er blandt Danmarks største, og Peer Meisner, der for nylig har været sygemeldt i en periode, nu er på udkig efter et team eller måske ligefrem et mindre advokatfirma, som har lyst til at blive en del af Plesner. Det får vi se i de kommende måneder.

Sikkert er det, at Plesner er så bredt og velfunderet et full-service advokatfirma, at selvfølgelig skal de have en større ejendomsafdeling – om det så bliver via rekruttering af enkeltpersoner eller teams vil fremtiden vise.

Her og nu er den officielle udmelding, at de slår entreprise og fast ejendom sammen, så afdelingen hurtigt får volumen igen. Og det er nok et rigtigt første træk, for Plesner er et af Danmarks største advokatfirmaer og har musklerne til at finde en fornuftig ny løsning. Som for de øvrige af den kaliber, så gælder det “shaken but not stirred” forstået sådan, at nok er ejendomsafdelingen slået tilbage, men de skal nok finde deres plads i markedet fremadrettet.

Læs også Partnerflugt til Accura får Plesner til at slå afdelinger sammen

Netop som en stor del af branchen har advokatbranchen på læben, så udkom Estate Magasin i denne uge også i et helt nyt layout med netop ejendomsadvokater som det store tema.

Vi har været igennem hele advokatbranchen og set på, hvor mange advokater de forskellige har per partner, hvem der er egentlige specialistkontorer, og samlet har vi opgjort, at der er godt 200 egentlig specialiserede partnere i fast ejendom og entreprise. Det er et unikt stykke research, som vi egentlig er ret stolte af, og som understøtter den kvalitet, vi signalerer med det nye layout og ikke mindst for at sikre os, at vi i en tid, hvor online hele tiden er i konkurrence med print, leverer et magasin af højeste kvalitet både i form og indhold.

Læs Estate Magasin online her

En af de ting, vi også ser nærmere på i magasinet, er butiksmarkedet. På trods af e-handel og stigende tomgang har efterspørgslen holdt sig nogenlunde. Men i dette efterår er det som om, at butikker og shoppingcentre pludselig blev talt helt ned i branchen uden nogen direkte ny årsag. Det har vi dykket lidt ned i i magasinet, hvor CBRE også fortæller om de 7 udlejninger, som de har stået for i de seneste måneder.

Og at det kan lade sig gøre viste sig også i den forløbne uge, hvor vi bragte nyheden om, at Kathrine Heiberg, Reteam, sammen med en række sydafrikanske investorer har købt et mindre butikscenter i Frederiksværk. Der er ingen tvivl om, at det ikke bliver “a walk in the park” at få det til at blive en god forretning, men det er også et kraftigt signal om, at markedet prissætter den slags ejendomme alt for højt, og der skal noget særligt til.

Selvom et afslag i prisen er helt fair, så har der nok været noget galt med udbudsprisen, hvis centret bliver solgt næsten 40 procent billigere. Og her ligger  nok en hel del af problemerne i butiksmarkedet – og for den sags skyld i resten af ejendomsmarkedet. Ejendommene kan nemlig godt sælges, men de kan ikke sælges til de priser, de er udbudt til.

Læs også Dansk-udenlandsk investorkreds køber sjællandsk shoppingcentre

Læs også Butiksmarkedet er ikke gået i stå

Læs også International investor indtager Danmark med opkøb af 3.600 kvm strøgejendom

Læs også ATP, Danica og Dades klar til store investeringer i shoppingcentre

Læs også Coolshop-stifter åbner butikker i presset marked – går efter 20 butikker

I Estate Podcast #4 som kom på gaden i denne uge kører vi en kort runde indledningsvist om, hvad deltagerne havde brugt formiddagen på. Og her siger Lars Thylander netop, at han har siddet og talt om priser på to ejendomme, som han egentlig gerne ville købe, men som parterne ikke kunne blive enige om prisen på.

Hør hele Estate Podcast #4 med Henrik Dahl Jeppesen, Lone Bøegh Henriksen og Lars Thylander her

Transaktioner fyldte igen en del i nyhedsstrømmen. Typisk skriver vi ikke om ejendomme, der kommer til salg, men nogle gange er der undtagelser, og det gjaldt i de forløbne uger Kokkedal Slot, som M. Goldschmidt efter en omfattende renovering har sat til salg for 150 millioner kr.

Læs også Michael Goldschmidt vil sælge Kokkedal Slot for 150 millioner kr. 

Læs også Goldschmidt-koncernen indretter luksushotel i Kokkedal Slot

Det er noget nyt, men der er begyndt at være andelsboligforeninger, der bliver konverteret til private udlejningsboliger. En af dem røg i nyhedsstrømmen denne uge, hvor PFA for 153,5 millioner kr. overtog 92 boliger på Mariendalsvej 52 på Frederiksberg. Overtagelsen følger lige i kølvandet på, at PFA sammen med Industriens Pension og Thylander Gruppen overtog Solgården i med 80 boliger.

Læs også Opløst andelsboligforening på Frederiksberg solgt for tre-cifret millionbeløb

Læs også Thylander-fond køber opløst andelsboligforening i Kolding

Med i nyhedsstrømmen kom også den nye ejerkreds i Birch Ejendomme, som overraskende består af flere nye profiler fra branchen. Selskabet, der blev dannet i 2010, har i dag en årlig omsætning på over 2 milliarder kr. Selskabet havde 1. januar 2019 800 lejemål og administrerer samlet over 1.500 og bygger over 100.000 kvm boliger om året.

Læs også Fire nye medejere af Birch Ejendomme 

På transaktionsiden blev ugens mest læste nyhed, at Nrep har købt en nedslidt ejendom på Nørrebro for 300 millioner kr.

Læs også Nrep køber Titan Hus på Nørrebro for over 3 milliarder kr. 

Og endelig så trak den nyeste konkurs hos konferenceudbyderen Byens Ejendom under navnet City Conference ApS også mange læsere i den forløbne uge. Den nyhed kan læses her.

Og det var, hvad vi havde valgt at bringe i denne hæsblæsende uge i ejendomsbranchen.

Rigtig god weekend!

 

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder