Ugen i Ejendom: Året sluttede med store transaktioner

Det må have været en bitter pille at sluge for Colliers. Mæglerfirmaet havde fået mandat til det, der kvalificerede til at blive årets største handel nemlig salget af Rødovre Centrum, der var vurderet til 3,2 milliarder kr., men forventedes at kunne indbringe langt mere. En handel af den størrelse er naturligvis interessant, og da konkurrenten Cushman & Wakefield RED solgte Rosengårdcentret i Odense, der ligger i samme liga, tilbage i 2013, blev det da også til et ekstra godt år for det mæglerfirma.

Læs også Familierne bag Rødovre Centrum afblæser salg

Læs også Ejerfamilier sætter Rødovre Centrum til salg

Men her på årets sidste rigtige arbejdsdag meldte ejerfamilierne bag centret i Rødovre med adm. direktør Jesper Andreasen i spidsen ud, at der bliver ikke nogen handel. Det er ikke lykkedes at finde en køber, der både ville bevare ånden i forhold til udviklingen af centret og give den pris, som familierne ville have. Så handlen blev afblæst, og 57-årige energiske Jesper Andreasen fortsætter som adm. direktør for centret, der nu skal generationsskiftes på et andet tidspunkt.

Mens den handel gik i vasken, så var der mange andre, der blev underskrevet i sidste øjeblik op mod jul. Det gjaldt for eksempel Niams køb af en række af det forholdsvis lille, men meget aktive Silkeborg-selskab Birch Ejendomme, der solgte 7  ejendomsprojekter på i alt 39.000 kvm fordelt på 350 boliger i Silkeborg, Randers, Vejle og Horsens.

Læs også Niam køber 39.000 kvm ejendomsportefølje af Birch Ejendomme

Parterne bag en anden handel på falderebet er mindre kendte i det danske marked. Det var nemlig den sydkoreanske pensionskasse AIP, der købte Novo Nordisks domicil i Søborg. Der har længe været tale om, at asiatiske investorer udgjorde en voksende del af det europæiske ejendomsinvesteringsmarked primært i London og Paris, men også, at de så andre steder hen efter Brexit. Det viser sig nu at være andet end rygter, og handlen til 1,2 milliard kr. betyder, at AIP nu er etableret i Danmark. Det er samtidig en fjer i hatten til Fokus Asset Management, der bliver deres arm på det danske marked.

Læs også Sydkoreansk pensionskasse køber 50.000 kvm i Søborg for 1,2 milliard kr.

AWDK Invest er et af de selskaber i ejendomsbranchen, der går stille med dørene. Selskabet med udlandsdanskeren Allan Warburg i spidsen har dog købt nogle forholdsvis markante ejendomme de seneste år som Købmagergade 3 og nu altså en forholdsvis lille, men hipt beliggende ejendom på Rosenvængets Allé på Østerbro. Den type ejendomme er der fortsat meget stor efterspørgsel på. Samtidig kunne Home Erhverv København, der i sidste uge var genstand for ugens mest læste nyhed i forbindelse med Søby & Svanes overtagelse af kæden fra Danske Bank, markere sig som mægler på sagen.

Læs også Udenlandsdansker køber ejendom på Østerbro for 49,5 millioner kr.

C.W. Obel Ejendomme, der især har fodfæste i Aalborg og København, har stille og roligt opbygget en gedigen boligportefølje. I 2020 vokser den yderligere og runder over 1.000 boliglejemål. Det har fået adm. direktør Torben Black til at sætte særligt fokus på den del af forretningen, og det sker med ansættelse af den tidligere PKA-porteføljemanager Mette Haarup.

Læs også C.W. Obel finder boligchef til nyt selvstændigt forretningsområde

2018 blev et år med stor turbulens i branchen. Det gjaldt både på det personlige plan med mange profiler i branchen, der skiftede job, og på virksomhedsniveau. Sweco er en af dem, der har rykket.

I årets første uge blev købet af Årstiderne Arkitekter offentliggjort, og i denne uge skiftede Moes synlige markedschef Jan Bo Hjelmberg til en ny stilling som markedschef i Sweco, der da også har lidt at indhente på det danske marked i forhold til den nordiske position, hvor selskabet er Nordens største. I Danmark er der selv efter købet “kun” 1.230 ansatte, hvilket kvalificerer til en plads som Danmarks 4. største rådgivende ingeniørfirma. Rambøll er med 12.500 ansatte fulgt af Cowi med 7.500 i en helt anden liga og med et betydeligt spring ned til Danmarks nr. 3, Niras, med 2.200 ansatte. Det bliver spændende at se, om konsolideringsbølgen fortsætter i 2019.

Læs også Sweco henter markedschef i Moe

Læs også Sweco topper listen over største ingeniørvirksomheder i Norden

De sidste uger har vi på Estate Media været i fuld gang med at sammensætte årets største udgave af Estate Magasin, Det store årsnummer. Det er altid spændende at suse gennem året og lade stort og småt passere revy for at formidle, hvad årets vigtigste begivenheder har været. Glæd dig til magasinet, der kommer 2. januar. En af de ting, som magasinet kommer med bud på, men ikke et endeligt svar er, hvor stor en korrektion, vi kommer til at se i 2019. Blandt ugens mest læste nyheder var adm. direktør i Colliers, Peter Winthers, bud:

– Både de danske realkreditinstitutter og banker udviser en passende grad af forsigtighed ved ejendoms- og projektfinansiering, med fokus på både låneudmåling og likviditet. Markedet er ganske robust over for både et scenarie med stigende renter og inflationære tendenser, men også i et scenarie, hvor økonomien falder tilbage i en recession med stigende arbejdsløshed, stigende tomgang og faldende lejepriser, siger Peter Winther.

I Colliers’ basisscenarie med en svag afdæmpning af væksten og et stabilt renteniveau i mindst et år mere vil der være mere end rigeligt kapital til at afværge en større korrektion i markedet.

Læs også Colliers-direktør: Priserne er steget for hurtigt

Og måske bliver der brug for det. De seneste uger har aktierne generelt været hårdt ramt, erhvervslivet tager nogle tæsk herunder har Danske Bank været blandt dem, der har nedjusteret, og endelig er renten blevet sat op i USA for nu at nævne nogle af de ting, der måske ikke direkte bidrager til den gode stemning her ved indgangen til julen.

Men alt i alt har 2018 været et fuldstændig forrygende, men for mange også lidt for hæsblæsende år, så måske er det meget godt, hvis markedet finder et lidt mere roligt leje – men husk nu – vi har alle et ansvar for, at det ikke fører til panik, men bliver absorberet stille og roligt.

I første omgang så fortjener branchen en hyggelig og rar juletid. Ugen i Ejendom holder juleferie og er tilbage fredag den 11. januar. Tak, fordi du læste med – vi glæder os til at give dig branchens bedste nyheder hver dag i hele 2019!

Glædelig jul og godt nytår.

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder