Ugen i Ejendom: Branchen knokler. Hvorfor har vi så travlt…

Alle er vist enige om, at i 2018 falder transaktionsniveauet i forhold til 2019. Men det betyder ingenting for aktivitetsniveauet, hvis man skal tro en uvidenskabelig pejling på branchens stressniveau her i ugerne op til jul. Alle har travlt.

– Vi skal nå en closing. Vi mangler folk. Vi har problemer i byggeriet. Vi mangler folk. Lønningerne er oppe på et sindssygt niveau. Vi er lige ved at signe. Vi mangler folk. Vi skal nå en due diligence. Transaktionen skal køres igennem inden jul. Vi mangler bare lige de sidste forhandlinger. Vi mangler folk…

Og sådan kunne jeg blive ved. Brudstykker fra samtaler med aktører i branchen i den sidste uge, hvor Estate Media både har rykket ud til julearrangementer, konferencer i Aarhus og København og snakket med branchefolk til vores store udgave af Estate Magasin, der udkommer lige efter nytår.

Men hvad er det, vi har så travlt med. You tell me. Det er skam ikke for det. Det gælder også mig selv. Derfor har jeg i ugens løb spurgt, hvorfor der er så travlt. Og ingen ved det. Men er der en ting, der er sikkert, så er det, at branchen igen – desværre – har forsømt at køre de rigtige folk i stilling i god nok tid. Der er stor mangel på byggeledere, asset managers, fast ejendom-advokater og andre branchespecifikke stillinger. Men det er også et åbent spørgsmål om al den travlhed gør det attraktivt at komme ind i branchen.

Jeg hørte for eksempel til et af ugens mange julearrangementer, at tonen er blevet rå på mange byggepladser.

– Hvor er I dog uduelige, havde en rådgiver sagt til en anden. Og det var ikke et unikt eksempel. Den tone mellem arkitekter og ingeniører eller ingeniører og entreprenører osv hjælper altså ikke på, at vi når i mål med noget som helst, og det gør det ikke nemmere at skaffe medarbejdere, hvis det er den slags, man skal udsættes for.

Medarbejdermanglen får lønningerne til at stryge i vejret. Og de er flere steder i branchens flaskehalse kommet op på et meget højt niveau gennem det seneste år. Jeg tror, de fleste under andre at få deres arbejde ordentligt betalt. Problemet er bare dels, at virksomhederne bliver ekstremt sårbare, når de bliver meget løntunge, – det har vi set før, – men faktisk bliver den enkelte medarbejder også sårbar, fordi lønningerne netop er så høje, at man hurtigt skærer til i nedgangstider.

Ugen blev ellers præget af to historiske pressemeddelelser. Ikke historiske fordi deres indhold havde historisk betydning, men fordi det er meget sjældent, at vi får kontrameddelelser ind på redaktionen. Og det skete som sagt hele to gange i denne uge.

Først var det Poul Erik Bech, der var ude at sige, at nu ville Lea Ejendomspartner alligevel ikke drive Park Street Nordicoms ejendomme. Vedligeholdelsesstandarden var for ringe og klagerne for mange til, at Lea, som ejes af Poul Erik Bech, vil stå på mål for det.

Det var en overraskende udmelding. Det er sjældent, at en administrator udtaler sig om kundernes ejendomme, og endnu mere sjældent at gøre det offentligt og samtidig afbryde kontrakten. Om det er berettiget, og hvad der præcist ligger bag, kan man naturligvis ikke udtale sig om uden at have set ejendommene. Men den etiske stillingtagen til, om man bidrager positivt til kundernes hverdag og sikrer, at man leverer en vare, de kan bruges, ja den er virkelig vigtig. Her har Poul Erik Bech været forbilledlig i forhold til at stå på mål for egne værdier.

Læs også Poul Erik Bech: Mange udfordringer med Park Street Nordicoms lejere

Læs også Lea Ejendomspartner opsiger kontrakt med Park Street Nordicom

Den anden var en meget kortfattet meddelelse fra Jeudan torsdag aften. Den handlede om, at Jeudan, som i juli meldte en hensigtserklæring ud om, at de ville indgå aftale med PwC om byggeri af et nyt domicil inden jul, kunne oplyse, at forhandlingerne nu var afbrudt.

Det er meget usædvanligt, at en forhandling går så langt og så afbrydes. Oven i købet har PwC meldt ud, at de nu slet ikke vil flytte, så  man kan kun gisne om, hvorvidt det nye domicil blev for dyrt, om PwC fik et bedre tilbud for at blive.

Læs også PwC aflyser nyt domicil: Vi kan få samme antal kvm. her på Strandvejen

Læs også PwC og Jeudan enige om at mørkelægge forhandlingssammenbrud

Læs også Jeudan-investering på 1,6 milliard kr. i nyt PwC-domicil droppet

En af de transaktioner, der til gengæld blev til noget var det noget omstridte salg af boliger på Frederiksberg. Det er naturligvis bekymrende for beboere, når der kommer ændringer i ejerforholdene omkring deres boliger. Og her deler beboerne i de 424 boliger på Frederiksberg skæbne med mange beboere i almene boliger, der i denne uge blev usikre på, hvad der sker med deres boliger i de hårde ghettoer.

Vi har i Danmark en meget striks lejelovgivning. Faktisk så striks, at mange udenlandske investorer bliver overraskede over i hvor høj grad den beskytter lejerne. Derfor er vi på nogenlunde sikker grund i forhold til, at der ikke bliver begået overgreb. Men set ud fra et kommunikationssynspunkt, så har Blackstone via den repræsentation, de har valgt i Danmark, på ingen måde formået at få folkeopinionen med sig. Havde man valgt at bruge noget krudt på forhånd på at få beboerne med sig i stedet for mod sig, havde situationen formentlig set helt anderledes ud, og den havde heller ikke eskaleret i pressen. Et godt eksempel på, at man ikke skal tromle ind i ejendomsbranchen men tage “rettidig omhu” og inddragelse alvorligt på et tidligt tidspunkt. Meget kan undgås, hvis ens “modspillere” eller kunder, for det er jo det beboerne er, er trygge.

Læs også Blackstone køber 424 boliger på Frederiksberg for 1 milliard kr.

Tobaksbyen, som er det tidligere Scandinavian Tobacco område i Gladsaxe er i fuld gang med at blive udviklet. En integreret byplan gør, at det bliver med et parkeringshus. Nok klogt i et område, hvor der ganske vist snart kommer letbane, men fortsat er rigtig mange, der kører i bil til, når de skal på arbejde.

Læs også Tobaksbyen får et af landets største parkeringshuse med plads til 800 biler

Thylander Gruppen fik mange thumbs up denne uge for deres tilbud om at anlægge en plads foran deres nyudviklede butikker på Esplanaden. Det er da også et rigtig fint tilbud, selvom det kommer til at udvikle en driftsudgift for Københavns Kommune. Thylander får til gengæld også selv gavn af, at blandt andet kommende brude kan ankomme til et hyggeligt bymiljø, når de skal ind og prøve deres kommende kjole hos Lilly, som er en af lejerne af Thylanders butikker.

Læs også Thylander vil anlægge ny plads ved Esplanaden

Estate Media var denne uge på konference i Aarhus. Og selvom trends i ejendomsbranchen tidligere altid har ramt Aarhus lidt senere end i København, så er det ikke længere en rettesnor. Aarhus og København ligger næsten på samme afkastniveau og det betyder til gengæld også, at Aarhus ligger samme sted i den cyklus, der pt gør boligmarkedet lidt mere trægt.

Læs mere Aarhus: Markedet har toppet

Det varer ikke længe før Nybolig Erhverv langt om længe kan offentliggøre sit nye navn, men selvfølgelig nok i højere grad positionere sig på ny vis i markedet. Derfor bliver der nu også rekrutteret de kræfter, der skal til for at gøre kæden til en af Danmarks vigtigste erhvervsmæglere.

Læs også Ny chef i Nybolig Erhverv kommer fra Colliers

Kontorhoteller er det nye sort. Carlsberg Byen har nu også fået sit, men flere store ejendomsbesiddere overvejer modellen. Selvom man hører meget om det, så er det faktisk kun 2-3 procent af kontormassen, der i dag fungerer som egentlige kontorhoteller.

Læs også Hollandsk kontorhotel indtager Danmark

Til slut her op mod jul, så var det en rigtig hyggelig nyhed, at By & Havn har tænkt sig, at den tidligere Tunnelfabrikken skal være kulturhus. Dermed får Nordhavn et samlingspunkt, der tilbyder og kan komme til at tilbyde noget helt andet og langt mere integreret multifunktionelt i bylivet end tidligere set.

Og hvem ved, måske får alle vi i ejendomsbranchen også tid til at bruge det, når liiiige alle de her transaktioner enten er kørt igennem – eller måske tjaa….rullet tilbage.

Nyd weekenden og for mange plej eftervirkningerne af en forhåbentlig hyggelig julefrokost og arbejd nu ikke alt for meget inden mandag morgen. Og hvis du får lyst så skriv nedenfor eller på LinkedIn, hvorfor vi egentlig har så travlt, når nu transaktionsniveauet – vist nok – er gået ned.

Rigtig god weekend!

Læs også By & Havn vil indrette kulturhus på mindst 32.000 kvm i Nordhavn





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder