Ugen i Ejendom: Soveposer, boutiquehoteller og (måske) færre transaktioner

Transaktionsniveauet er faldet med 15 procent i de tre første kvartaler af 2018 i forhold til 2017. Det lyder jo skræmmende med så stor forretningsnedgang.

Men helt ærligt: Det er det overhovedet ikke. For der er fortsat rigtig god gang i markedet.

2017 var et ekstremt år med et transaktionsniveau, der landede på 91 milliarder kr. for nu at tage Cushman Wakefield REDs tal. Til sammenligning var det i 2012 på bare 21 milliarder kr. Vi har altså set en 4-5 dobling på bare 6 år. Så en tilbagegang på 15 procent efterlader fortsat et marked i ekstremt høje omdrejninger. Det er klart, at der er både erhvervsmæglere og advokatfirmaer, der har opgraderet, ansat kompetencer og i det hele taget gearet sig til at håndtere det højere transaktionsniveau, men nedgangen er så relativt lille, at det kun er få, der evt. vil skulle tilpasse organisationen igen, fordi indtjeningen falder.

Der er ikke et officielt tal for transaktioner i Danmark opgjort af en uvildig instans. Så de tal alle vi medier viderebringer er en håndfuld af de største mægleres tal, som de derefter forsøger at gøre så valide som muligt ved at inkludere de off-market transaktioner, som de desuden kender til. Dermed skabes et sammenligneligt grundlag. Men der er usikkerheder i opgørelsen, da en stor del er beregnet på skøn. Desuden så er tallet jo kun et udtryk for, hvor meget der direkte sælges og købes på et givet tidspunkt. Det er derimod ikke altid et udtryk for den konkrete aktivitet i markedet eller hvormange penge, der egentlig placeres. En stor mængde kapital er nemlig på vej i markedet i øjeblikket, men den går direkte ind i de mange projekter, der er under opførelse.

Læs også Cushman Wakefield RED: Transaktionsvolumen er faldet 15 procent i de tre første kvartaler

Et godt eksempel var en af ugens mest læste nyheder. I denne uge solgte Skanska nemlig en del af deres Amager Strandport projekt. Over 400 boliger købte Balder. Handlen blev egentlig indgået tilbage i 2015 men den blev først effektueret nu. Balder har altså været nødt til at reservere kapitalen, fordi selskabet allerede vidste, at der var transaktioner på bøgerne, der ville blive til handler i løbet af en årrække.

Læs også Balder overtager 438 boliger fra Skanska i Amager Strandpark

Det samme gælder en lang række pensionskasser og ejendomsselskaber, der for at øge afkastet har valgt at begive sig ud af værdikæden. Det vil sige, at de i stedet for at købe en masse ejendomme op har bundet sig til aftaler om grundkøb og dernæst i samarbejde med udviklere står som garanter og aftagere af projekterne, når de står færdige. Når man holder sig det for øje, så er der rigtig mange penge ude at arbejde i markedet i øjeblikket – både i København og Aarhus men også i provinsen – og måske også flere end de seneste år. Men den form for statistik om, hvad der er bundet i projekter pt, har vi desværre ikke i Danmark.

Den største del af kapitalen går stadigvæk til projekter i København og Aarhus, men provinsen er ved at komme med op. I denne uge var jeg moderator på Estate Medias konference om Erhvervs- og boligmarkedet i Nordsjælland. Her stod det klart, at der er et meget stort behov for lejelejligheder i nordsjællandske byer som Hillerød, Helsingør og Hørsholm. Der er blevet bygget meget lidt de sidste 40 år og mest spredte enlige parcelhuse.

Det betyder, at seniorer sidder fast i deres villaer, og hvis de vil noget andet må de flytte ud af kommunerne. Det er naturligvis til at græde over som borgmester, der gerne vil sikre vækst og udvikling og derfor ligger det da også højt på agendaen hos både borgmesteren fra Helsingør, konstituerede Henrik Møller, og Hørsholms Morten Slotved at identificere nye muligheder for boligbyggeri. De var begge talere på konferencen og entusiasmen er i top, når det gælder af finde nye potentielle muligheder, der kan tiltrække investeringer og udvikling. Begge borgmestre er godt i gang, og der er ikke nogen tvivl om, at der bliver interessante investeringsmuligheder i de kommende år, hvis altså de overordnede økonomiske rammevilkår fortsætter bare nogenlunde som nu.

Og at der er interesse for den slags blev da nok lige tydeligt, da home i søndags slog dørene op for salget af det første projekt under konceptet Bovieran. Lejligheder med fælles overdækket gårdhave med temperaturer som ved Rivieraen. Seniorer lå i kø med tophuer og soveposer – fornuftigt pakket ind i modsætning til teenagepiger efter koncertbilletter – i over et døgn for at blive de første til at reservere en lejlighed. Og da søndagen var omme, havde home reserveret næsten 35 ud af 55 kommende lejligheder. Hvis det ikke var fordi, at ugen samtidig bød på tal for en opbremsning i ejerlejlighedsmarkedet og et stigende udbud og længere liggetider, så så man næsten 2007 for sit indre øje. Men markedet er langt mere nuanceret i dag end det var dengang, som de fleste i branchen nok tænker tilbage på som et skræmmebillede på overophedningen. I dag er det det rigtige – og sjældne – produkt, der efterspørges og ikke bare en hvilken som helst investering i mursten.

Læs også 26 timers kø til nyt seniorboligkoncept

Hvis man ikke var god til at se muligheder for sig, kunne man nok også nemt blive lidt skræmt af hotelmarkedets udvikling. En kapacitetsudvidelse på få år på mere end 25 procent er virkeligheden i det københavnske marked. Men med en høj belægningsgrad er der alligevel sandsynlighed for en god forretning i nye hippe hoteller. Det er da også derfor Nrep har overtaget det kriseramte Westmarket på Vesterbrogade og nu vil ombygge til hotel.

Læs også Nrep efter købt af Westmarket: Vi har været i dialog siden foråret

Det samme vil Hines på Købmagergade, hvor der snart kan opstå et eksklusivt lille – men formodentlig dyrt – boutiquehotel i Københavns absolutte centrum. Det sidste glæder jeg mig til at høre meget mere om på HotCop, som bliver næste uges store konference. Mere end 100 operatører, investorer og rådgivere kommer på tirsdag, når vi skal drøfte hotelmarkedet og en af de ting, jeg helt sikkert kommer til at spørge flere af talerne om er netop, hvordan i alverden de vil sikre sig, at deres projekter holder belægningen midt i den nærmest flodbølge af nye værelser, der skyller ind over København. Jeg ved heldigvis allerede i min snak med indlægsholderne inden konferencen, at det er der flere, der har kvalificerede bud på.

Sidst men ikke mindst bød ugen på nyheder som, at Formuepleje efter en succesfuld opstart af ejendomsfondsinvesteringer nu har valgt Taurus som administrator af ejendommene, at Sirius flytter til Dampfærgevej i Nordhavn i den mikro Jeudan-by, der er opstået i det område efter det københavnske ejendomsselskab har købt massivt, at Gefion satser stærkt på at overtage Victoria Properties og at Poul Erik Bech skal finde en afløser for Troels Riis Poulsen.

Læs også Taurus får administration af Formueplejefonde

Læs også Sirius flytter til 2.500 kvm. på Dampfærgevej

Læs også Her er Gefions tilbud til Victoria Properties

Læs også Poul Erik Bech: Derfor stopper direktør for Lea Ejendomspartner

Dermed sluttede endnu en heftig uge i ejendomsbranchen og tilbage er der kun at sige: Rigtig god weekend!

Fik du læst Ugen i Ejendom: Nødråb, Nykredit og nye handler

 

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder