Estate Media –

Nyheder – Danmark

Ugen i Ejendom: Nødråb, Nykredit og nye handler

En heftig ejendomsuge er forbi. Læs om risikoen for, at Danmark ikke kommer på Mipim, Nykredits flytning, Solveig Rannjes nye job og meget mere i Ugen i Ejendom.

Kamilla Sevel

lørdag 3. november 2018 0:26

Så blev det officielt: Region Hovedstaden trækker sig fra Mipim og dermed trækker de også støtten til den danske stand. Det er faktisk ikke mindre end katastrofalt på den korte bane. På den lange er det måske det wakeup call, som både kommuner over hele landet og branchen har brug for, at den danske tilstedeværelse på internationale relevante platforme bliver taget alvorligt.

Som opfølgning på en af denne uges mest læste artikler, nemlig den om, at Mipim-deltagelsen er i fare, stillede jeg i denne uge spørgsmålet på Linkedin: Jeg kan ikke forestille mig et Mipim uden dansk deltagelse – kan du? Og det var der flere, der replicerede på. En af dem var Stig Birk Dørler fra Absalon & Co., og han udbredte dagsordenen lidt:

– Jeg kan desværre godt forestille mig det. Når man ikke bakker op om Mapic, hvor ALLE byer – bortset fra København og Thorshavn – præsenterer sig selv for investorer OG virksomheder, er der ikke langt til at tænke sig et lige så idiotisk fravær på Mipim.

Det håber jeg ikke bliver konsekvensen. Byggesocietetet vil nu tage fat i branchen og forsøge at skabe opbakning til en fælles dansk stand. Men hvis ansvar er det egentlig at promovere Danmark i udlandet? I for eksempel Norge er Mipim-deltagelsen på samme måde som det har været i Danmark et fælles ansvar faciliteret af et halvoffentligt selskab afhængigt af private tilskud.

I Danmark er branchen også nødt til at bakke op om den danske deltagelse men med offentlige erhvervsfremmetilskud. Det er hele Danmarks – og specifikt de største byers – interesse at vise, hvem vi er, hvad vi kan og ikke mindst hvorfor man skal investere i Danmark og bruge danske firmaer. Så støt nu op om den danske stand. Om det kun gælder på Mipim kan jeg være i tvivl om for det er sandt, at det er besynderligt, at der end ikke er dansk deltagelse på Mapic, som er den største retailejendomsmesse i Europa for slet ikke at tale om tyske Expo Real. For at blive ved med at kunne tiltrække investeringer og skabe et interessant dansk marked, er det nødvendigt at gøre opmærksom på os selv overfor internationale kæder og udenlandske investorer.

Læs også Dansk deltagelse på Mipim er udfordret

Om to uger repræsenterer jeg Estate Media på Mapic. Og det er helt rigtigt, at officiel dansk deltagelse er der ikke. Men skal du på Mapic, så send mig en mail og giv dit bud på, hvad Danmark får ud af tilstedeværelsen på messen, i den efterfølgende reportage.

Ugens største transaktion blev en megahandel med 8 ejendomme. De store svenske investorer, der på rekordtid har skabt milliardporteføljer i Danmark, har nu fået appetit på ejendomme udenfor København. Alligevel var det en overraskelse, at Nrep solgte en portefølje ud for 1,1 milliard kr. med højtprofilerede ejendomme som Isbjerget i Aarhus til Heimstaden.

Det viser, at der fortsat er investorer som i forhold til, hvad de ellers kan finde, er villige til at give høje priser – og dermed acceptere lave afkast – for at placere penge i ejendomsmarkedet.

Læs også Nrep efter milliardsalg: Vi har brugt mange kræfter (+)

Læs også Heimstaden køber 8 boligejendomme for 1,1 milliarder kr.

Nykredit kom også med en bombe i ugen. Den finansielle gigants hovedsæde kommer nemlig til at ligge i Nordhavn. Det giver god mening, at Nykredit nu endelig også har fundet et alternativ til de dyre bygninger på Kalvebod Brygge, som er blevet solgt fra gennem de seneste år. Men at det blev Nordhavn er en overraskelse. I første omgang – tilbage i 2013 – var Ørestad målet, men den udmelding blev senere rullet tilbage.

Det betyder til gengæld også, at endnu en af de helt store arbejdspladser flytter ud af city. I en tid, hvor byggeriet af hoteller samtidig boomer, og flere lejligheder bliver AirBnb ramt, mens København overrendes af turister, er det særlig vigtigt, at Københavns Kommune holder fast i, at antallet af konverteringer skal holdes i stram snor.

Den unikke dynamik, der er i centrum, er blandt andet et resultat af, at Danmarks hovedstad fortsat er en multifunktionel by, og hvis balancen tipper ret meget mere, så vil der være for mange turister i sammenligning med almindelige mennesker på vej på arbejde. Hjørnestenen i Nordeas tidligere hovedsæde er i øjeblikket igennem høringsproces og om kort tid forventes det at tilføre bydelen en klart flottere bygning men også netop et hotel – Hilton åbner her – fremfor de tidligere mange arbejdspladser, der nu er placeret i Ørestad.

Læs også Illustrationer: Her får Nykredit hovedkontor (+)

Læs også Nykredit bygger nyt hovedkontor på 28.000 kvm. i Nordhavn

Læs også By & Havn direktør glæder sig over grundsalg til Nykredit

Apropos hoteller, så har Nrep måske brugt nogle af pengene til at købe det nødlidende Westmarket på Vesterbro for. Ejendommen, der først husede Galleri Tove og siden det ellers højtprofilerede West Market og skulle være Vesterbros pendant til Torvehallerne, kom aldrig op at køre for alvor. Ejendommen er simpelthen for dyb og for uinteressant på bagsiden til at blive en effektiv detailhandelsdestination. I stedet skal der nu være hotel. Der er bred enighed om, at der på trods af et pt boomende hotelmarked med en markant forøgelse af kapaciteten fortsat er plads til udenlandske kæder, der ofte selv trækker en del af deres loyalitetskunder med sig. Sådan en har Nrep – uden endnu at offentliggøre navnet – tegnet en for Danmark ikke helt almindelig 25-årig lejeaftale med.

Læs også Nrep køber Westmarket-ejendom og konverterer til hotel

Og hvad sker der så for Ikea? Først var udmeldingen, at den højt profilerede city Ikea ikke kunne åbne i den planlagte form på Kalvebod Brygge, og nu får Esbjerg alligevel ikke en Ikea, fordi kæden først skal tilpasse konceptet til den voksende online-handel. Hmm…mon ikke de fleste på nuværende tidspunkt ellers havde spottet, at der er lidt udfordringer med onlinehandel i forhold til de fysiske butikker? Faktum er i hvert fald, at Ikea bliver udskudt, og det blev en af ugens mest læste nyheder.

Læs også Ikea udskyder nyt varehus på ubestemt tid

På navnefronten, så blev det til en hurtig omplacering af tidligere SEB-direktør Solveig Rannje. Der er ingen tvivl om, at den erfaring Solveig Rannje har samlet sammen er værdifuld i en dansk ejendomsverden, hvor der er stor mangel på dygtige asset managers. Men det er også et rigtig godt generelt signal både at være kvinde og over 60 og samtidig vise, at det er der efterspørgsel på. Så tak for det, Solveig!

Måske er det den forhøjede pensionsalder betyder, at der er flere år på arbejdsmarkedet til rigtig mange, og det vil netop betyde, at der er efterspørgsel på dygtige og omstillingsparate medarbejdere i flere år end tidligere. Solveig Rannje er oveni et ekstremt aktivt menneske, der uden at kny kører fra flere konkolleger på de cykelhold, hvor hun træner og i det hele taget har sørget for at udvikle sine kompetencer. Derfor er det også på forholdsvis kort tid lykkedes hende at komme i mål med en omplacering, der ser ud til at være lige i øjet.

Læs også Solveig Rannje ny partner og ejendomsdirektør i Thylander Gruppen

På advokatsiden fortsætter de markante omplaceringer. I kølvandet på, at Winsløw for nogle uger siden foretog en internt rekruttering og udnævnte Anne Støtt Hansen til partner, så fulgte i denne uge offentliggørelsen af, at Andreas Antoniades skifter fra Bech-Bruun.

Læs også Andreas Antoniades bliver partner i Winsløw

Læs også Længere mellem købere og sælgere (+)

Til slut er der kun at nævne, at det var i denne uge Estate Magasin No 5 kom på gaden. Læs blandt andet serien om “Makkerpar i ejendomsbranchen” og mange andre spændende artikler lige her.

I næste uge går det løs i Nordsjælland. Hillerød og Helsingør kæmper på flere måder med at få gennemført store udviklingsprojekter i de kommende år, og der er boliger på vej for milliarder. Jeg glæder mig til at være moderator på konferencen, der både kommer til at byde på oplæg af borgmesteren i Helsingør og i Hørsholm og flere andre nøgleprofiler i udviklingen netop nu. Og indtil da er der bare tilbage at ønske en rigtig god weekend ovenpå endnu en hektisk uge i ejendomsbranchen.

God weekend!

 

Kommentarer

Seneste nyt

Peter Winther og Jesper Norgart: Optimeringer giver flere tomme kontorkvadratmeter

Analyse, Kontor, København / onsdag 17. april 2019

Ny Living Homes-ejer: – Peter Norvig er en seriøs mægler

Pluss, Virksomheder og mennesker / onsdag 17. april 2019

Boligbyggeboom skaber tomgang i luksussegment

Aalborg, Analyse, Bolig, Byggeri, Byudvikling / onsdag 17. april 2019

Ingeniører forventer vækst i 2019 trods mangel på arbejdskraft

Regnskab og resultater, Rådgivere, Økonomi / onsdag 17. april 2019

Designfirmaer rykker ind i showrooms på Kystvejen

Aarhus, Retail / tirsdag 16. april 2019

Engelske udlejere raser mod forslag fra den britiske regering

Internationalt, Jura / tirsdag 16. april 2019

Kommende konferencer

Torsdag den 9. maj kl. 09:00

Udviklingsprojekter og forsyningsledninger

- gæsteprincippet og de vigtigste problemstillinger

Tirsdag den 14. maj kl. 09:00

Fremtidens kontor

- efterspørgsel og udbud af kontorer

Jobmarked

Nyeste opslag

Senior Associate / Manager, Real Estate Corporate Finance

       

Indehaver

       

Projektchef til projektudvikling

       

Energikonsulent

       

Technical Manager (driftschef)

       

Virksomhedsjurist med erfaring i entrepriseret

       

Seneste nyhederTags

Ledige erhvervslejemål

Lokalebasen.dk er Danmarks portal for erhvervslejemål. Søg blandt tusindvis af ledige erhvervslokaler over hele landet.
Se www.lokalebasen.dk
Har du brug for specifikke lokaler, kan du søge i de forskellige kategorier:
Kontorlokaler
Kontorhoteller
Butikslokaler
Produktions- og lagerlokaler

Available Office Space for Rent
MatchOffice is one of the world’s leading serviced office brokers.
Browse through thousands of serviced offices and business centers in various countries.
MatchOffice Sweden
MatchOffice Norway
MatchOffice Finland