Ugen i Ejendom: Efterlysning – kandidater til Estate Media Prisen

Om godt 3 måneder vil 5 forbilledlige rollemodeller i ejendomsbranchen kunne gå hjem med et trofæ som symbol på, at de har gjort det rigtig godt og kan tjene som forbillede for andre. Det er en af de ting, jeg hvert år glæder mig til for i processen bliver der både konkret i nomineringerne men også mellem linjerne sat fokus på, hvad der egentlig er med til at løfte branchen.

Det er vigtigt, fordi man i den daglige trummerum ikke får løftet blikket derop, hvor man ser ud over egen bygningskrop, og i stedet stræber højere. I år har vi oprettet en side her på estatemedia.dk, hvor du kan se de tidligere vindere gennem alle 6 år og måske blive inspireret til, hvem du synes skal have prisen i år.

Fat pennen og skriv til os på Sevel@estatemedia.dk, hvem du synes skal nomineres, inden den 15. juni. Den 27. juni offentliggøres årets nominerede, og så er det tid til at stemme. I 2017 var mere end 3.000 med til at afgøre, hvad og hvem der skulle hædres. Jeg håber, at vi kan slå den rekord i år, for jo flere, der er med til at bestemme, desto mere troværdige og bredt funderet bliver kåringerne.

Som sagt – tænk over hvem DU synes er værd at hædre blandt kolleger, samarbejdspartnere eller nogen, du bare har læst om. Nomineringsforslag er anonyme, og hvem der nominerer hvem bliver holdt fortroligt. Gennem årene har jeg fået mange mails fra aktører, der nominerer sig selv, og det er også helt i orden. Ejendomsbranchen er hemmelighedsfuld, og det er ikke altid, at markedet har opdaget, at man for eksempel har været den, der samlede trådene i en sag eller kom med en helt ny forbilledlig løsningsmodel på et bredt problem.

Se alle de tidligere modtagere af Estate Media Prisen her

I denne uge var jeg i Shanghai på familiebesøg. Når man går i en by med 24 millioner indbyggere, og så mange højhuse, at man ikke længere kan bruge dem som pejlemærker, fordi det ene ikke kan skelnes fra det andet, så sætter det højhusdiskussionen i Danmark i relief. Men mest af alt, så var det en oplevelse at gå i en by, hvor man kun kører på el-scootere. Dermed får man en storby med langt mere trafik men mindre larm.

Den slags beslutninger – som for eksempel bare at forbyde traditionelle motorkøretøjer – er nemmere i et socialistisk land, men det er stof til eftertanke for hvis København skal forblive en by på førerposition og profitere max af vores bæredygtige internationale ry, så skal vi fastholde at ligge i front, og det kommer snart til at betyde, at der skal gøres nye greb.

Det er også til overvejelse, når man kan tage toget og køre 100 km. væk på 30 minutter. Offentlig transport er med til at drive en bys udvikling, og det er helt essentielt, at vi får styr på den i København. Det har vi ikke endnu, hvor for eksempel Kystbanen fortsat er plaget af stort set daglige forsinkelser.

Der er nu kun et år til Metro Cityringen åbner, og det bliver uden tvivl endnu et skub i forhold til at øge Københavns attraktivitet. Sandsynligheden for at vi har set den fulde effekt af den nye transportmulighed er ikke stor, så det bliver spændende forstået på den måde, at der er god grund til at holde øje med om der fortsat er uopdagede investeringsmuligheder, og hvordan ejendomsmarkedet kommer til at udvikle sig omkring de kommende stationer, når først Metro Cityringen åbner.

Ugen blev ellers præget af en række utraditionelle nyheder. Det gjaldt for eksempel nyheden om, at Zeso havde vundet designet af tre lufthavne i Grønland. Overraskende, fordi arkitektfirmaet vandt alle tre foran blandt andet VLA og BIG.

Læs også Zeso og Cowi vinder 3 lufthavne i Grønland (+)

Det er blevet tid for gode regnskaber. Det gælder for eksempel A. Enggaard, som er en jysk højdespringer. Enggaard har for alvor forladt den oprindelige Aalborg-base og er i dag et selskab, der har sat et meget stort fodaftryk på Aarhus med udviklingen af Ceres-byen i centrum. Det har betydet, at regnskabet er fulgt med, og i denne uge kunne vi præsentere, at Enggaard fik et overskud på hele 376 millioner kr. Det er omkring samme størrelsesorden som Jeudan og som det rehabiliterede HD Ejendomme, og det er fordi Enggaard ikke bare er entreprenør, men også projektudvikler. Det er fortsat svært for flere af de store entreprenører, der har sendt regnskaber på gaden i den seneste tid at tjene penge på den traditionelle entreprenørforretning.

Læs også A. Enggaard lander rekordhøjt regnskab i både top og bund

I Estate Media varmer vi op til vores 10 års jubilæum den 11. juni, hvor jubilæumsudgaven af Estate Magasin bliver sendt på gaden. Jeg er i gang med en række interviews med fremtrædende aktører og beslutningstagere i branchen om, hvordan de ser, at de næste 10 år kommer til at forme sig. Vi har også udvalgt en række forsider, som vi kalder ikoniske, fordi vi set i bagklogskabens lys i endnu højere grad var med til at skrive historie end vi vidste, da det pågældende magasin blev sendt på gaden.

Selvom det som journalist er et af de største succesparametre, at man har set rigtigt og gjort læserne klogere for eksempel ved at få sat spot på noget, der kunne blive virkelighed, så er det beskæmmende, at forudsigelserne om, at de 40 milliarder kr. til sygehuse kunne blive brugt forkert, desværre blev en realitet. Allerede i 2015 kunne vi igen skrive om sygehusene men der var der grund til at fremhæve en enkelt succeshistorie blandt en række projekter, som rådgivere bare har hældt millioner og atter millioner ned i uden, at vi som samfund har fået mere for pengene. Tværtimod. Vi har fået mindre. Der er altså tale om en loose-loose. Det skal vi gøre bedre fremover. Vi bliver nødt til i branchen at høre bedre efter de kritiske røster og unde os selv som branche og som samfund at stoppe og lytte til dem.

Dem der formår det og efterfølgende skaber en succes – det er nogle af dem, der måske fortjener en nominering til Estate Media Prisen. Så smid mig en mail og sørg for, at de bliver set og hyldet.

Rigtig god weekend!





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder