Ugen i Ejendom: Kramers exit blev ugens store nyhed

Ugens helt store overraskelse blev, at Jens Kramer Mikkelsen efter forhandlinger med bestyrelsesformand Carsten Koch, stopper som adm. direktør for By & Havn. Det kom bag på de fleste, og jeg tror det kom endnu mere bag på de fleste, at Carsten Koch oplyste, at det ikke var Jens Kramer Mikkelsen selv, der havde sagt op. Er der om nogen, der har haft indflydelse på Københavns udvikling de seneste 30 år, så er det Jens Kramer Mikkelsen. Først i sine næsten 16 år som overborgmester og dernæst siden 2004 i By & Havn og Ørestadsselskabet, som det hed i begyndelsen.

I dag lever vi i en virkelighed med flere forskellige udviklingsområder, og Ørestad er kun et af dem. Men da Kramer kom til var der – taget fra et legendarisk oplæg, han har holdt mange gange – kun én kran i København, og det var den, man sprang Bungee Jump fra på Islands Brygge (eller var det Kalvebod Brygge?).

Det blev ændret. København er gået fra at være en lilleputby med Olsenbanden-look til at være en af verdens mest hippe hovedstæder og fra pølsevognen til foodie-magnet. Er det Jens Kramer Mikkelsens skyld? Ja, noget af det er faktisk for det var ham, der som øverste ansvarlig stod i spidsen for styringen af København, da transformationen blev indledt. Det er derfor en magtfuld mand, der nu træder tilbage og en mand, der har siddet med nøglen til udvikling og forretninger for rigtig mange i ejendomsbranchen. Men det er også en mand, der nogle gange har været svært tilgængelig.

Jens Kramer Mikkelsen er en af de eneste – måske endda den eneste, – som jeg kan komme i tanke om, der for eksempel  ikke kommunikerer direkte med pressen via mobilnr. og mail. Der har været en distance i hjørnekontoret på Toldboden, som er fulgt med fra tidligere tiders politiske miljø og som jeg gennem årene har hørt mange i branchen kommentere på. Har det så betydet noget for udviklingen af København? Det tror jeg personligt næppe. Få mennesker har været så dygtige til at netværke og trække på de rigtige kontakter i rette tilfælde. Derfor forekommer det mig slet ikke hult, når Carsten Koch siger, at han tror Jens Kramer har mange muligheder for at starte en tredie interessant karriere. Det skulle da så absolut nok kunne lade sig gøre.

Læs også Det var ikke Jens Kramer, der sagde op

Læs også Jens Kramer Mikkelsen stopper i By & Havn

Den anden del af udmeldingen fra Toldboden denne uge er naturligvis om det nu er den rette beslutning, Carsten Koch har taget om at aldersforny bestyrelse og direktion. Igen må man nok sige ja. By & Havn er så væsentlig en institution af så stor politisk og økonomisk betydning for Københavns Kommune, at det er vigtigt at sikre kontinuitet. Carsten Koch håber at finde en fra ejendomsbranchen med politiske kontakter, der kan begejstre og få følgeskab i lige så høj grad som Jens Kramer Mikkelsen. Det bliver ikke nemt for det er netop evnen til at få folk til at følge sig og tro på det, man siger, der gav Kramer mulighed for at sidde i 16 år på overborgmesterposten, og bortset fra Hans Toft med sine 24 år og en håndfuld andre rundt omkring i Danmark, så er det rigtig lang tid for en borgmester.

I alle fald bliver det virkelig spændende at se, hvad der kommer til at ske i By & Havn, som står aktuelt med den fortsatte udbygning af Nordhavn med Levantkaj, med færdiggørelsen af Ørestad og Ørestad Fælled Kvarter – og måske – fremtidige udviklingsområder.

I en uge, hvor Coop meldte ud, at de lukker 47 Fakta-butikker, og dermed formentlig får brug for færre lejemål i fremtiden, så var det interessant at se, hvor mange ejendomme Dansk Supermarked selv ejer. Der er en dobbeltrettet tendens hos de store detailhandelsudbydere til enten selv at ville eje deres ejendomme, og så bygge dem ud med boliger eller yderligere lejemål, som andre kan leje sig ind i. Eller at man forsøger at komme af med så mange mursten som muligt, så man som detailhandler bliver mere agil. Udmeldingen, at Dansk Supermarked vil investere 2 milliarder kr. i opgradering af deres ejendomme, og dermed fortsat satser på den første model, er dårligt nyt til det professionelle ejendomsmarked, der leder efter gode investeringer. Men fra et markedsmæssigt synspunkt er det spændende at se så forskellig tilgang til den funktion, ejendommen opfylder for forretningen, og dermed også hvor stor kontrol man selv ønsker at have med det fysiske rum.

Læs også Coop: Overraskende stor interesse for de 47 Fakta-butikker, der lukker

Læs også Dansk Supermarked kickstarter ejendomsinvesteringer for milliardbeløb

Læs også SG Nordic øger huslejeindtægter til 91 millioner kr. 

De seneste år har der udløst sig lidt af en konkurrence mellem de største erhvervsmæglere, der forsøger dels at være de første, der melder ud og dels at være dem, der rammer rigtig, når der skal fortælles, hvad transaktionsvolumen bliver. Det dækker blandt andet over, at der ikke findes eksakte tal, og det er ud fra et transparenssynspunkt rigtig ærgerligt. I stedet estimeres en del af volumen ud fra bedste forventning. Men derfor kan et tilsvarende tal fra i år naturligvis godt sammenlignes med tallet fra sidste år. Det tal var CBRE ude med i denne uge og estimerede, at den danske transaktionsvolumen steg med 20 procent i årets 1. kvartal. Det virkelig interessante er, at den ifølge CBREs tal faldt i Sverige med 49 procent, mens transaktionsvolumen i Norge gik markant tilbage med 46 procent. Omvendt er det gået med handlen i Finland, hvor transaktionsvolumen er gået 60 procent frem.

Transaktionsvolumen lander dermed på, at Danmark udgør 28 procent af transaktionsvolumen, mens den svenske nu ”kun” udgør 25 procent af den samlede, nordiske volumen. Der er stadig mange udlændinge blandt investorerne. Ifølge CBRE udgør andelen af udenlandske investorer i Danmark 56 procent, heraf er 40 procent svenske investorer, mens de udgør hele 60 procent af volumen i København. I hele 2017 udgjorde de svenske investorer 25 procent af volumen i hele Danmark.

Kan man dermed trække den tråd, at svenskerne ikke er tilfreds med prisudviklingen i det svenske marked, og derfor ser mod Danmark? Det kunne tyde på det. Så selvom flere i markedet har ytret, at volumen nok var på vej ned i 2018 i forhold til rekordsættende 2017, ja så er det ikke det, CBREs tal afspejler.

Læs også Transaktionsvolumen i Danmark steg 20 procent i 1. kvartal

Der er begyndende flaskehalse på jobmarkedet i ejendomsbranchen i øjeblikket, og det viser antallet af jobskift også. I denne uge var der flere nye positioner, der røg ind som de mest læste nyheder og ikke mindst administrationsbranchen leverede nyheder med både en ny udlejningschef i Deas og underdirektør i Cobblestone. Det dækker ikke kun over, at der er udskiftninger, men også at der er vækst hos administratorerne, som får stadig flere opgaver på bordet i takt med, at internationale investorer rykker ind i ejendomsmarkedet.

Læs også Cobblestone udvider med underdirektør

En anden central post blev også navneskiftet i denne uge. Den mangeårige formand for Ejendomsforeningen Danmark John R. Frederiksen gik nemlig af, og her skete der lidt det samme sidste år som i By & Havn. John R. Frederiksen stod i spidsen for en fornyelse, der ganske vist ikke skete på grund af alder på direktørsiden, men på grund af et ændret fokus, og det skulle Jannick Nytoft stå i spidsen for. Han kommer nu til at spille bold op af en meget erfaren profil, der kommer fra administratorsiden, hvor John R. Frederiksen primært kom fra investorsiden.

Henrik Dahl Jeppesen kender alle facetter af, hvad et moderne ejendomshus skal kunne levere og dermed også af alle de udfordringer, som ejerne har. Han har firmamæssigt – bortset fra en ganske kortvarig afbrydelse – hentet al sin erfaring fra Deas (der tidligere hed Dan-Ejendomme), hvor han har været siden 1993. Der bliver næppe tale om en revolution, da Henrik Dahl Jeppesen dels er kendt for at være pragmatisk, men også fordi han har siddet som næstformand indtil nu. Med sig får han en mindst ligeså erfaren profil fra ejersiden; nemlig Dades´adm. direktør Boris Nørgaard Kjeldsen.

Læs også Deas-direktør udpeget som ny formand for Ejendomsforeningen Danmark

Et andet betydningsfuldt skift var på nordisk plan. Denne uge kom det nemlig frem, at Max Barclay nu får ansvar for hele den nordiske ejendomsmæglerforretning i Newsec foruden at være adm. direktør for Newsec i Sverige. Max Barclay kom til Newsec-moderselskabet Stronghold i midten af 90erne og har været med til at bygge koncernen op fra bunden. Han kender mange afkroge af forretningen, og nu er han altså øverste ansvarlige også for den danske del af Newsec Advisory. I 2017 var vi i Estate Media heldige at kunne byde ham velkommen som en af talerne på Ejendomsdagene, hvor han netop gav et interessant overblik over, hvordan det nordiske marked udvikler sig, og ikke mindst, hvordan vi kommer til at se flere aktører på tværs af Norden i fremtiden.

Læs også Newsec får ny direktør for hele Norden

Og så er det nu for alvor ved at være tid til at bygge kontorlokaler hører jeg på vandrørene. Men der er ikke rigtig nogle institutionelle investorer, der føler for at gå i gang uden lejekontrakter. Sporene skræmmer, og så kort er hukommelsen ikke. Men det er ellers, hvad flere mæglere godt kunne tænke sig. For der er ikke længere de varer på hylderne, som kunderne efterspørger. Problemet er bare, at kunderne vil ikke have 10-årige lejekontrakter. De vil kunne tilpasse forretningen løbende. Så er det trods alt forholdsvis til at gå til med offentlige lejere, og i denne uge kunne Bygningsstyrelsen også offentliggøre, hvem der havde vundet OPP-udbudet om Banedanmarks nye domicil i Ringsted.

Læs også KPC vinder udbud om nyt kontorhus på 9.200 kvm. til Banedanmark

I den kommende uge skal jeg være moderator på Estate Medias konference om Udvikling og optimering af offentlige ejendomme. Det bliver spændende at høre, hvordan strategien er netop for Bygningsstyrelsen om placering og udvikling af knudepunkter og kontorer. Men flere andre udviklere kommer også ind på, hvad branchen egentlig kan forvente sig at skulle levere, og ikke mindst hvordan man får mere ud af de offentlige ejendomme. Jeg håber, vi ses.

Og så er der kun tilbage at sige: Rigtig god weekend!

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder