Ugen i Ejendom: Køb, køb, køb

Lige som jeg begyndte at synes, at det hele blev lidt for Københavnerorienteret, så blev ugens mest læste nyhed nyt fra Vejle, Kolding og Silkeborg. Her solgte Birch Ejendomme boliger for over 1,1 milliard kr. Normalt er det et særsyn med ejendomshandler i milliardklassen. Men det har det ikke været denne uge. Det er dog stadig et særsyn, – selv om det drejer sig om en portefølje, – at der så bliver handlet i den størrelse udenfor København.

Det kunne ikke være sket hvor som helst udenfor København for netop ovennævnte byer er målet for mange investorers interesse. Med en kvm pris på omkring 24.000 kr. er det da også billigt, men lejepriserne ender heller ikke på samme niveau som i Aarhus og København, selvom de de seneste år har nærmet sig.

Silkeborgudvikleren Birch Ejendomme har på kort tid formået at positionere sig i branchen. Udvidelsen af partnerkredsen og et nyt fokus på frasalg og opstart af nye projekter har gjort det til en markant udvikler, der er på vej videre frem i 2020.

Læs også Birch Ejendomme og Bostad i bolighandel til over 1,1 milliard kr.

Læs også Fire nye medejere af Birch Ejendomme – to familier forlader ejerkredsen

Investorernes fokus på andet end bare København var også en af de ting, der i denne uge blev drøftet i Estate Podcast. Et andet tema var, at der i panelets optik fortsat bliver gang i markedet i 2020.

Mange internationale investeringsfonde har en horisont på 5, 7 eller 10 år, så skal de cashe ind og komme videre. Derfor har der nogle gange været diskuteret i branchen, hvad der sker, når de i løbet af de næste år alle sammen skal sælge ud. Det tror jeg, vi har svaret på nu. For der sker ingenting. Det har vist sig, at der er mange flere internationale investorer derude end de fleste havde forestillet sig i deres vildeste fantasi for bare 5 år siden. Og endnu flere banker nu på. Især fra Sydkorea og andre lande udenfor Europa.

Læs også Årets fem milliardhandler runder samlet 7 milliard kr. – få overblikket

En af de allerførste udenlandske investorer på dansk jord efter finanskrisen var Patrizia, og netop Patrizia bekræfter da også tendensen og er begyndt at sælge ud af deres ejendomme igen.

Læs også Lægernes Pension køber 283 boliger af Patrizia

Det kan man høre meget mere om i Estate Podcast, som denne uge bestod af et panel af tre yderst erfarne investorer nemlig Patrizias Rikke Lykke, M7REs Mette Seifert og Topdanmark Ejendommes Flemming Engelhardt.

Hør Estate Podcast og få pulsen på branchen i 2019 og vigtige temaer mod 2020

Topdanmark cashede selv ind i sidste uge, da der kom et tilbud fra Thylander Gruppen, som Flemming Engelhardt ikke kunne sige nej til. Men arbejdsopgaverne bliver ofte kun større af en god handel, for kapitalen skal genplaceres, og det er ikke nemt i det nuværende marked. Det er blandt andet årsagen til, at flere institutionelle køber domiciler ind til under 4 procent i afkast. For hvad er alternativet?

Et andet tema som panelet tog fat på var fejl og mangler. Det er typisk sådan et emne, som mange bygherrer og nok også rådgivere og entreprenører selv er ved at kaste op over. For hvor fedt er det at tro, man er færdig for blot at skulle se på alt det, der ikke er blevet lavet eller er blevet udført forkert. Især når det ofte mest fremstår som sjusk.

Flemming Engelhardt har netop modtaget et boligbyggeri, hvor der var 4 mangler, og det synes han man kunne lære noget af. Benchmarking og et større fokus på de gode eksempler skal forebygge sjuskeriet, og det vil gøre alle gladere og ikke mindst alle rigere. Og hvordan det skulle gøres, kan man høre et bud på i podcasten. Det er toprelevant for det er ikke bare irriterende for de implicerede parter. Det er nok allermest irriterende for den familie, der skal flytte ind i en bolig, hvor tingene ikke er i orden. Det giver virkelig frustrationer, som man ofte kan se i medierne – og det fører naturligvis også til dårlig omtale.

Læs også Tysk investor køber 4.200 kvm boligudlejningsejendom i Høje Taastrup

Den jyske bolighandel stod på ingen måde alene i milliardklassen. Selvom KLP hurtigt tilbageviste for nogle uger siden, at de skulle have købt Deloittes hovedkontor på Amager ved siden af det markant Radisson-hotel, så faldt handlen på plads i denne uge. Dermed har KLP sat sig tungt på indgangen til Ørestad og udbygget sin portefølje ganske markant på meget kort tid.

Introduktionen af HubNordic-konceptet, som går ud på, at man kan have adgang til flere lokationer som medarbejder i en KLP Ejendom, og som vi havde en dybdegående artikel om i Estate Magasin no. 6, giver god mening på flere destinationer. Der er ingen tvivl om, at det bliver en tendens i 2020, at hele det flydende kontorkoncept, der er blevet synonymt med WeWork, i stadig stigende grad flytter ind i de etablerede kontorudbyderes koncepter i det kommende årti.

Læs også KLP køber Deloittehuset i endnu en milliardhandel

Du kan læse hele magasinet online her, hvis du ikke har fået det i postkassen

Det har været et år, hvor Ugen i Ejendom ofte kom til at handle om boligmarkedet. Men det har ændret sig de seneste måneder, og her op til jul har vi set en bølge af handler på både logistik og kontorområdet. Ugens næstmest læste nyhed blev da også en nyhed om, at TopDanmark Ejendomme får lejet ud til Aga, som til gengæld sælger deres tidligere domicil på Amager til udvikling til Thylander Gruppen.

Læs også Thylander Gruppen køber Aga-domicil på Amager

Læs også Thylander køber hotelejendom med 76 hotelværelser i København

I det hele taget må man sige, at Kristian Krogh siden han kom til Thylander Gruppen i starten af året, har fået rigeligt at se til. Og i denne uge faldt købet af et hotel da også på plads.

Mængden af handler på falderebet må i det hele taget siges at være helt ekstraordinært højt – også selvom det altid er højt op mod jul. Årets næststørste handel blev svenske Klövers køb af KB32, som var et af Genestas første store køb på dansk jord. Og det må siges udover størrelsen at være en spektakulær handel. KB32 var DSBs tidligere hovedkontor og blev solgt i oktober 2017 for 520 millioner kr., hvor Genesta købte den af DSB Ejendomme. Men en renovering og en lille håndfuld gode lejekontrakter har altså næsten fordoblet værdien på lige over 2 år.

Læs også Klövern køber kontorejendom på Kalvebod Brygge for 1,420 milliard kr. 

KB32 vandt Estate Medias transaktionspris i 2018 og mon ikke, at den havde vundet endnu mere overlegent, hvis branchen havde kunnet se, hvor god en handel det ville ende med at blive.

Læs også Vinderen af Estate Medias transaktionspris: På alle måder en spektakulær handel

Læs også DSB sælger Kalvebod Brygge

Ugens helt store navnenyhed blev, at Maria Winther Fladeland er tilbage i markedet efter en periode med husbyggeri i privat regi. På trods af, at hun er i 30erne, er hun allerede meget erfaren i ejendomsbranchen efter en årrække i Sadolin & Albæk og senest i Fokus Asset Management.

Samtidig har hun fået interessen for køb og salg af ejendomme ind med fadermælken (kan man mon ikke sige det nutildags – uagtet lidt fysiske forhindringer?), for hendes far er nemlig adm. direktør for Colliers, Peter Winther, og i Sadolin & Albæk mødte hun Christian Fladeland, som i dag er CIO i Heimstaden. Så man må formode, at det bliver børn, hus og fritid, der nu bliver samtaleemnerne om middagsbordet, når de to bliver tæt på konkurrenter i det professionelle og indskriver sig i den meget lille og eksklusive klub af powerpar i ejendomsbranchen.

Samtidig med Maria Winther Fladeland starter også Merete Kjær Buchgreitz i Niam. For dem, der kan huske dengang KPMG var EY, og nu afdøde Kenneth Hofman stod i spidsen for landets første satsning på at yde mere end revision i revisionshusene, så var Merete en synlig del af det team, der også inkluderede nuværende partner i Deloitte Per Andersen. Merete har været en tur omkring NNIT, inden hun nu er tilbage i ejendomsbranchen. Stort velkommen tilbage.

Læs også Maria Winther Fladeland skifter til Niam og bliver Director in Acquisitions

Læs også Søren Vendelbo Jacobsen skifter til Heimstaden

Og når det så er sagt, så bekræfter det jo bare en hyggelig julerefleksion. Nemlig, at når man først er rundet af ejendomsbranchen, så er det svært at slippe den igen. På Estate Media har vi ekspanderet i 2019. Vi har ansat en del nye mennesker med spidskompetencer på hver deres felt, men nogle af dem med en – indtil nu – perifer tilknytning til ejendomsbranchen. Derfor ved jeg også, hvor anderledes branchen er at komme ind i, for de er i stejl læringskurve med at lære ejendomsbranchen at kende. Og især fordi det slet ikke er én branche.

Der er asset managers, revisorer, advokater, investorer, arkitekter, ingeniører, entreprenører, landinspektører, administratorer, facility managers, CIOs, CEOs og CFOs – (men dog endnu ikke så mange CTOs (Chief Technology Officer)), og ikke mindst er der en helt ekstrem forretningskritisk afhængighed af politiske interesser, embedsmænd, politikere, borgergrupper og mange, mange andre.

Alle de kompetencer skal typisk tænkes ind for at kunne skabe en god transaktion eller et godt projekt, og det tager tid at få styr på alt det. Men når først man har det, så opbygger man relationer og bliver del af en branche, der nok konkurrerer men også kender hinanden på kryds og tværs – på godt og ondt.  Og derfor er der ganske få, der forlader ejendomsbranchen, når først de er blevet en del af den. Man bliver lidt som en del af den store ejendomsfamilie.

I 2019 var en af de helt store nyheder på Estate Media, at du nu kan høre nøglepersoner i branchen debattere i Estate Podcast. Vi red også med på bæredygtighedsbølgen og lancerede tog til Mipim, som – kan jeg vist godt røbe – ikke har helt samme popularitet som vores fly til samme sted. Men, men, men – man skal jo starte et sted med at skubbe til klimabevidstheden, og vi har stadig ganske få billetter tilbage på både tog og fly.

I 2020 kommer vi på Estate Media med endnu flere mediemæssige nyheder, der vil understøtte branchens viden og udvikling, og vi glæder os helt vildt til at følge branchen på 13. år.

Tusind tak for at læse, lytte og se med på alle vores platforme og konferencer i 2019 og til alle jer, der har bakket op om vores bestræbelser på at samle branchen og sprede viden: Stor tak – vi ser frem til samarbejdet i 2020!

Ugen i Ejendom er tilbage 10. januar, men der er nyheder på estatemedia.dk igen allerede på mandag.

Rigtig glædelig jul og godt nytår!





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder