Den nye bydel over banegraven i Aarhus skal være bilfri og have etageejendomme på op til 6 etager. Dog skal der enkelte steder være højere bygninger. Desuden skal der være ’masser af butikker’. Illustration: C.F. Møller Architects. banegrav
Den nye bydel over banegraven fra Bruuns Bro til Frederiks Bro i Aarhus skal være bilfri og have etageejendomme på op til 6 etager. Dog skal der enkelte steder være højere bygninger. Desuden skal der være ’masser af butikker’. Illustration: C.F. Møller Architects

Konsortium vil bygge 110.000 kvm over banegraven i Aarhus

Der kommer nu konkrete fremskridt i planerne om at skabe en ny og bæredygtig bydel hen over Banegraven i Aarhus.

Rådmand Bünyamin Simsek (V), Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, indstiller til byrådet, at Aarhus Kommune skal indgå i et konsortium om byudviklingen sammen med DSB Ejendomme, Pensiondanmark og MT Højgaard. Magistraten har på et møde mandag anbefalet, at byrådet tiltræder indstillingen.

I første omgang skal konsortiet udarbejde et konkret projekt for den nye bydel, som byrådet kan tage stilling til, før de endelige planer kan føres ud i livet. Endvidere skal de indledende konsekvenser af projektet også forelægges de relevante forligskredse i Folketinget for en indledende godkendelse.

Det opsigtsvækkende og ambitiøse projekt, som første gang blev præsenteret i april 2018, drejer sig om 110.000 kvm byggeri og 26.000 kvm overdækning.

’En helt unik beliggenhed’ 
– Jeg ser frem til at indgå i et samarbejde med denne gruppe stærke spillere, som alle kan bidrage positivt til udviklingen af Aarhus. Nu skal vi afsøge mulighederne for, hvilke kvaliteter projektet kan tilføre området omkring banegraven. Med områdets beliggenhed er der mange aspekter, vi skal være opmærksomme på ikke mindst udfordringerne med parkering, men det er også meget vigtigt, at vi har fokus på, at vi bygger bæredygtigt i den nye bydel, siger Bünyamin Simsek.

En overdækning af banegraven i det centrale Aarhus kan gøre det muligt at indskyde et parkeringsdæk under niveau og dermed skabe en ny bilfri bydel med kontorer, butikker, boliger, caféer og hotel.

– Der er tale om en helt unik beliggenhed i en by i rivende udvikling. Vi venter i samarbejde med DSB, Aarhus Kommune og MT Højgaard at kunne etablere en meget attraktiv bæredygtig bydel med meget tiltrækkende byrum, som bidrager til byens liv. Som investor er det spændende at være med til at præge byudviklingen i Aarhus og vi venter stor interesse for at bosætte sig eller arbejde i Banekvarteret, siger projektudviklingsdirektør Kim Bøgvad Larsen, Pensiondanmark.

Skal undersøge tidsplan og økonomi
Det er Banedanmarks arbejde med at elektrificere jernbanen til Aarhus Hovedbanegård, der gør overdækningen aktuel. Arbejdet vil nemlig betyde, at togtrafikken i en periode vil blive begrænset, og det vil give plads og mulighed for at bygge en ny konstruktion over banelegemet.

MT Højgaard har siden 2017 sammen med C.F. Møller Architects arbejdet på at skabe et bæredygtigt projekt i Aarhus, som ved at overdække banegraven ved Aarhus Hovedbanegård kan udfylde et tomrum og skabe en ny bydel, som binder midtbyen sammen med Frederiksbjerg på en ny måde.

Projektet afhænger ikke kun af politikernes velvilje. Det er særdeles komplekst og har store tekniske såvel som økonomiske problemstillinger, som skal adresseres, før det afgøres, om projektet er realiserbart. Banedanmark, MT Højgaard, DSB Ejendomme, Aarhus Kommune og Pensiondanmark er derfor i gang med en række undersøgelser, som skal afdække om projektet kan realiseres i forhold til krav om tidsplan og økonomi.

Fakta: Ny bydel over banegraven i Aarhus

  • Byggeri: 110.000 kvm
  • Overdækning: 26.000 kvm
  • P-pladser: 25.000 kvm / 670 pladser
  • Udvikler og totalentreprenør: MT Højgaard
  • Arkitekt: C.F. Møller Architects

Læs også Aarhus Byråd starter undersøgelse af ny bydel i centrum af centrum

Læs også Ny bydel i Aarhus – DSB fremlægger stor plan for overdækning af banegrav

Læs flere Aarhus-nyheder her





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder