Pessimistiske forventninger til 2019 i byggebranchen

– Det er ikke ligefrem sommerstemning, der præger byggeriet og resten af erhvervslivet i øjeblikket.

Det siger Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg.

Ifølge Danmarks Statistik er industriens tillidsindikator faldet fra -6 i juni til nu -7. Byggeriets sammensatte konjunkturindikator har også taget et dyk fra -4 i juni til -5 i juli, som indtil videre er det mest pessimistiske forventningsniveau i 2019.

Det er formentlig især det usikre internationale baggrundstæppe med handelskrig, brexit og truende afmatning i blandt andet Tyskland, der bekymrer virksomhederne, vurderer Bo Sandberg.

Ifølge Danmarks Statistik er det i juli især fremtidsforventningerne til byggeriets ordrebeholdning, der er negative, mens beskæftigelsesforventningerne holder sig uændret, moderat positive. Det er ifølge Dansk Byggeri blandt andet udtryk for, at virksomhederne prøver at holde fast på de nuværende medarbejdere.

Mangler medarbejdere
I juli 2019 blev 25 procent af bygge- og anlægsvirksomhederne ifølge Danmarks Statistik begrænset i produktionen på grund af mangel på arbejdskraft.

– Til og med efteråret 2018 var det mindst 30 procent af bygge- og anlægsbranchens virksomheder, der manglede medarbejdere. Nu ser tallet ud til at have stabiliseret sig på et fortsat ganske højt niveau mellem 20 og 25 procent, siger Dansk Byggeris cheføkonom.

Han peger på, at den aktuelle flaskehalssituation kan oversættes til, at der ganske vist ikke er nogen decideret overophedningsrisiko, men at udfordringen med at skaffe kvalificeret arbejdskraft omvendt heller ikke går væk af sig selv.

– Og sådan vil det også være, selvom byggeriets aktivitetskurve står til at flade ud det næste års tid. Derfor bør den nye regering fortsat gøre en indsats for at udvide arbejdsstyrken, siger Bo Sandberg.

Læs også Danmark får igen en boligminister





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder