Ugen i Ejendom: Farvel til TK og velkommen til flere nye i markedet

“Skændes ledelsen, fordi virksomheden er i problemer – eller er virksomheden i problemer, fordi ledelsen skændes?” Det er der mange gode bud på, men der er noget, der tyder på det sidste, når man ser på flere af ejendomsbranchens store virksomheders vanskeligheder i de seneste år. Også selvom det måske ikke er problemer eller udfordringer, der strengt taget burde påvirke dagligdagen i en stor virksomhed.

I 2009 blev sagen således droppet overfor TK Developments ledelse efter flere år med en sigtelse hængende over hovedet for særlig økonomisk kriminalitet. Det burde jo ikke påvirke selskabet, men TK kom aldrig rigtigt ovenpå efter det. Heller ikke selvom selskabet i en periode så ud til at være en af de få projektudviklere, der faktisk klarede sig gennem finanskrisen med små underskud og en ledelse, der hele tiden forventede, at nu blev det bedre.

Det med ledelsen og uenigheder var for tre år siden en ret underbeskrevet del af MT Højgaards historie. Det var i 2016, at det blev officielt, at ejerne ikke kunne blive enige om en fusion af ejerselskaberne, og efterfølgende er der gået 3 år yderligere med dårlige resultater. I april blev ledelserne endelig enige om at fusionere ejerselskaberne og forhåbentlig betyder det nu, at Danmarks tidligere største entreprenør kommer tilbage på vækstsporet.

Begge eksempler viser, at når først problemer i ledelsen af en virksomhed trækker ud, så er det svært at få den tilbage på sporet. Om det så bogstaveligt talt er skænderier eller andre problemer og uenigheder er mindre vigtigt. Men både i TK Development og MT Højgaard har man for alvor grebet fat om nældens rod og startet en turn-around, og nyheden om netop det i TK Development blev blandt ugens mest læste nyheder i denne uge.

På generalforsamlingen blev det nemlig besluttet at ændre navnet fra TK Development til Agat Ejendomme og dermed tage endnu et skridt i retning af et nyt og stærkere nordjysk børsnoteret selskab i rækken af turn-around tiltag, der blandt andet også har medført, at den mangeårige direktør Frede Clausen er blevet afløst af Søren Kempf Holm.

Læs også TK Development skifter navn og henter ny profil til bestyrelsen

Læs også nyheden fra februar MTH Group landede underskud på 559 millioner kr.

Bestyrelsen bliver samtidig suppleret efter Anne Skovbro måtte udtræde i efteråret, da hun fik job som adm. direktør i By & Havn. Stor respekt herfra for ikke at gå efter de nemme løsninger i form af en af Tordenskjolds soldater, men i stedet finde en anden kompetent kvinde. Det blev Karen Mosbech fra Freja Ejendomme, og der er ingen tvivl om, at hun har en profil, der kan byde ind med overblik og kompleksitet fra mange års virke i ejendomsbranchen.

Agat Ejendomme bygger på et mange år gammelt selskab, men nyt er til gengæld Phelix Ejendomme, som er en virksomhed skabt af Jesper Larsen og Hasse Larsen fra Property Partners og direktør Carsten Lykke fra Difko. De tre profiler har nu sat aktiviteterne sammen i et egentligt selskab. Navnet Phelix betyder lykke og det spiller både på ejerens navn, “og så er det en tilgang til ejendomsinvestering, som du kan bygge din lykke på”, som det så lykkeligt lyder på selskabets nye hjemmeside.

Læs også Ejendomsprofiler starter eget selskab

En anden af ugens mest læste nyheder kommer også fra Jylland. Det er nemlig nyheden om, at det jyske udviklings- og entreprenørfirma KPC nu får en projektdirektør. Det var en overraskelse, da Colliers for et par måneder siden offentliggjorde, at direktionen fremover ikke kom til at inkludere den jyske partner Johan Gottschalck, men i stedet udelukkende af de tidligere Sadolin & Albæk partnere Peter Winther og Carsten Gørtz Petersen. Og nu forlader Johan Gottschalck altså så Colliers og skifter til en stilling som projektdirektør i KPC.

Det er som forventet i forbindelse med en fusion, og flere andre mæglere har da også forladt Colliers siden sidste sommer. Der er  næppe nogen tvivl om, at mens nogle er blevet tiltrukket af nye udfordringer som for eksempel Christian Fladeland, der nu er direktør i Heimstaden, så har det for andre drejet sig om, at der ikke længere var brug for netop deres brik i spillet i forbindelse med, at organisationen er blevet trimmet og gået efter i sømmene.

Læs også KPC ansætter Colliers-partner som projektdirektør

Det er den også blevet i EjendomDanmark, som har været igennem en omfattende strategiproces i forbindelse med, at både formand og adm. direktør er skiftet inden for de sidste 2 år. Siden Jannick Nytoft tog over er der ændret betydeligt i organisationen og i foreningens fokus, og nu er turen kommet til at gøre op med en af de mest stolte værdier: Det historiske domicil, der siden 30erne har været Grundejernes Hus, men som er gammeldags og upraktisk med kringlede indgange og finurlige kontorer i hjørneejendommen på Nørre Voldgade.

Nu er ejendommen solgt til ejendomsselskabet København City, der er ejet af Martin Sørensen fra Frederikssund og sidste regnskabsår havde ejendomme for 80 millioner kr.

Læs også Sådan var interessen for EjendomDanmarks domicil

Læs også EjendomDanmark sælger Grundejernes Hus for 2-cifret millionbeløb

En af de interessante ting ved handlen udover, at EjendomDanmark har valgt at sælge den, er, at Martin Sørensen forventer at beholde den som domicilejendom, fordi den på grund af beliggenheden må forventes at kunne lejes ud. Det viser, at hele hypet omkring kontorfællesskaber og kontorhoteller fortsat mere er af nød end af lyst, for hvis man som ejendomsinvestor kan undgå det, og i stedet blot sidde med en eller en håndfuld lejekontrakter, så vinder bekvemmeligheden og effektiviteten klart over trenden. I første omgang bliver EjendomDanmark dog også boende, så der er i virkeligheden pt tale om en sale-and-lease-back transaktion.

Helt anderledes er det dog, hvis man skal sælge et domicil i Ballerup. Her er forudsætningen for en handel, at ejendommene – der typisk også er langt større – kan bruges som flerbrugerejendom og ikke nødvendigvis skal gøre sig forhåbning om at blive udlejet som domicil. Hvis det kan gøres med et klart koncept, har det formentlig også gode muligheder for at blive en succes. I hvert fald er  manges skepsis i forhold til Ballerups attraktivitet som hjemsted for et kontorfællesskab blevet gjort til skamme i det nærliggende World Trade Center, som Kongeegen med det rette koncept på dygtig vis har fået gjort til en succes.

Læs også Vækst i Life-science skal drive 3-cifret millioninvestering

Der er ikke længe til, at Cityringen – den metro, der skal køre rundt om Københavns centrum, – åbner her til sommer 2019. Dermed får Nørrebro helt nye adgangsmuligheder, og det afspejler sig nu i kvartersudviklingen. Flere investorer er begyndt at interessere sig for de nedslidte bygninger og ser muligheder i takt med, at metroen kommer. Samlet vil det løfte hele kvarteret omkring det tidligere Enigheden mejeri.

Læs også Tre Ejendomme i Nordvest skal udvikles til boliger, hotel og butik

En af ugens store overraskelser blev, at socialdemokratiets Henrik Sass Larsen meldte ud, at reglerne for lån til boligen er blevet alt for rigide og for hårde.

– Finanstilsynet bør løsne grebet, så almindelige mennesker kan få mulighed for at komme ind på boligmarkedet igen. Vi er kommet dertil, hvor unge mennesker, der vil ind på boligmarkedet i København, selvom de har to sunde indkomster, strengt taget ikke kan få en toværelseslejlighed. Det kan ikke være meningen, sagde Henrik Sass Larsen til Børsen.

Læs også S vil blæse på Nationalbankens anbefalinger

Det sidste er jeg vældig enig i, men det første er jeg helt uenig i. Vejen til, at unge kan komme ind på boligmarkedet er ikke en større lånefinansiering. Det var lige præcis det, der var en af brikkerne til markedskollapset i forbindelse med finanskrisen. Vi skal i stedet sørge for at få flere boliger i forskellig størrelse, så efterspørgslen matcher udbuddet. I udlandet har man mange steder langt højere krav end vi har i Danmark til egenkapital, og vi bør ikke gå yderligere i den modsatte grøft i det danske boligmarked og medvirke til, at unge forkøber sig.

Priserne er ellers høje – så vidt så godt. En ny undersøgelse viser, at projektlejligheder sælges i øjeblikket for 44-57.000 kr. per kvm afhængigt af beliggenheden. Hvis man kan bo i Nørresundby i det for tiden lidt udfordrede aalborgensiske marked, så er kvm prisen på nybyg til gengæld kun 27.500 kr.

Læs også Stor forskel på priser på projektlejligheder i København

På arkitektfronten blev ugens jobskifte udnævnelsen af en ny adm. direktør i SHL. I modsætning til Bente Damgaard, der kom til selskabet for 14 år siden og stoppede i september, så kommer den nye, Sanne Well-Gremstrup, fra Arkitektens Forlag og har stået for udgivelsen af bladet Arkitekten blandt andet og kender altså arkitekternes tilgang på forhånd. Hun bliver samtidig partner med det samme.

Læs også Schmidt Hammer Lassen får ny adm. direktør

Det går stadig langsomt fremad med bæredygtigheden i branchen. Men denne forårsuge bragte et nyt initiativ fra en af de mest forurenende byggematerialers brancheorganisation; nemlig betonen. Og den blev straks grebet af en bygherre:

– Som ansvarlig bygherre er det vigtigt, at vi gør op med vanetænkningen og finder nye og mere bæredygtige måder at fremstille og benytte byggematerialer på, sagde direktør i Pensiondanmark, Torben Möger Pedersen til initiativet.

Læs også Nyt ambitiøst klimamål fra branchen er et krav fra bygherrer

Og de ord kunne man nok godt udbrede ikke bare til materialesiden, men til hele byggeprocessen. Således opmuntret og opfordret er der kun tilbage at ønske: Rigtig god weekend!





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder