Blandt de nye hoteller, der i disse år forøger kapaciteten og dermed bruger øget arbejdskraft, er Brøchner Hotel i Carlsberg Byen tegnet af Arkitema Architects. Illustration: Arkitema Architects

Hoteller og byggeri driver dansk økonomi

En af opsvingets helt store vindere er hoteller og restauranter, hvor der alene i 2017 blev skabt 1.700 nye firmaer, svarende til en fremgang på 9 procent. Fuldtidsbeskæftigelsen er samtidig blevet øget med 1.180 personer.

Bygge- og anlægssektoren er dog rigtig godt med. Her steg antallet af nye virksomheder med 700, svarende til 5 procent, mens beskæftigelsen steg med hele 4.800 fuldtidsansatte. Det er en beskæftigelsesfremgang ingen anden branche kan matche, konkluderer Nykredits analytikere på baggrund af de seneste tal fra Danmarks Statistik.

En anden højdespringer målt på antal beskæftigede er handel. Her steg beskæftigelsen med 1.220 fuldtidsansatte i 2017. Handel oplevede dog samtidig et fald i antallet af firmaer på 6 procent. Det vidner om en sektor, der er kendetegnet ved en høj grad af konsolidering, hvor det nu højere grad er større butikscentre, der præger bybilledet, fremfor små, lokale butikker.

Samlet set viser tallene fra Danmarks Statisik, at opsvinget har særligt godt tag i hotel- og restaurationsbranchen og byggeriet. Det vidner om, at danskerne i høj grad har øget deres forbrug inden for netop de to brancher over de seneste år. Danskerne efterspørger simpelthen i højere grad oplevelser og luksus. Dertil har den store stigning i antallet af turister naturligvis også begunstiget særligt hotel- og restaurationsbranchen.

– Byggeriet nyder god af en kombinationen af uhyre lave renter og en bred regional fremgang på boligmarkedet, der har øget danskernes lyst og evne til at renovere og bygge nyt. Dertil kommer, at de offentlige bygge- og anlægsinvesteringer fortsat ligger på et højt niveau. Endelig giver den permanente Boligjobordning fortsat også et positivt skub til aktiviteten. Det går med andre ord rigtig godt i byggebranchen i øjeblikket, påpeger Nykredit.

Læs også Københavns hotel udvider med 94 værelser og ombygger

Læs også Restauranter har røde tal trods stigende omsætning

Læs også Team fundet til Scandics største hotel i Norden med 632 værelser

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder