Ugen i Ejendom: Krise eller konge

99.000 kr. per kvm blev Københavns dyreste lejlighed solgt til i denne uge. På Krøyers Plads i centrum af byen. Samtidig blev en lejlighed i Aalborg-forstaden Hasseriis solgt til 45.000 kr. per kvm, hvilket også er en meget høj pris for Aalborg. Det kan altså lade sig gøre at sælge dyre boliger. Men i denne uge var der mange, der var nervøse for det modsatte. En række medier kørte historier om, at nu kommer faldet i ejerlejlighedspriserne, og at det er blevet håbløst at sælge store lejligheder i projektsalgsmarkedet.

Det er virkelig en sandhed med modifikationer. For det første er der ikke noget usundt i, at priserne sætter sig. De er – helt ærligt – kommet for højt op. Kundeunderlaget til lejligheder i 7-10 millioner kr.-klassen er forholdsvis lille, og det er det, der viser sig nu. Samtidig så har den ene projektudvikler efter den anden leveret helt overvældende og imponerende overskud i det seneste regnskabsår, og en nedgang i overskuddet vil ikke nødvendigvis være lig med en katastrofe for flere af de store projektudviklere, der har haft muligheden for at polstre sig i de gode tider.

Læs også Vallensbæk fik relativt flest nye borgere i 2017 (+)

Læs også Stor københavnerlejlighed solgt for 99.000 kr. per kvm

Derfor betyder det ikke nødvendigvis, at en egentlig krise er i gang på grund af prisfaldet. Men så snart en nedtur i boligmarkedet kombineres med andre faktorer, så begynder der at tegne sig et billede. Sådan en faktor var nedturen i aktierne i denne uge, frygten for handelskrig, inflationspres i USA, et italiensk budget, der ikke er godt nok, og et Brexit, der rykker nærmere.

Men ro på. Lad os nu se om der ikke bare er tale om en helt fornuftig korrektion fremfor et gennemgående problem. Og så må man ikke glemme, – som Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videnscenter anførte i denne uge, – at det københavnske projektmarked kun udgør en forsvindende lille del af boligmarkedet.

“- Får vi en korrektion i dette delmarked, så skal man huske, at projektlejlighederne i København kun udgør cirka 1,5 procent af alle Danmarks p.t. 45.000 udbudte ejerboliger og under 0,03 procent af landets 2,8 millioner boliger. Men de fylder godt nok en større andel af avissidernes boligstof…”, skrev Curt Liliegreen på Linkedin.

Når det er sagt, skal man naturligvis være varsom for der er altid en psykologisk effekt af nedture i aktiemarkedet, som kan sprede sig til andre dele af markedet. Så selvom enkelte lejligheder fortsat bliver solgt til rekordpriser, så er det helt essentielt, at prissætningen bliver fulgt skarpere til dørs end hidtil.

Læs også 7 grundejere vil udvikle 115.000 kvm boliger og erhverv i Sydhavnen

Det bliver de i hvert fald i Danica-projektet Tuborg Strandenge i Hellerup nord for København. Boligerne i de første to kysthuse forventes indflytningsklare i 2021 og er sat til priser fra 15,5 millioner kr. I denne uge åbnede Lone Bøegh Henriksen fra Home salget, og det bliver spændende at følge projektet og ikke mindst om priserne holder vand.

Vi får på redaktionen rigtig mange pressemeddelelser hver uge. Og når afsenderen er en ejendomsmægler, så afslører et hurtigt uvidenskabeligt overblik, at der i 9 ud af 10 tilfælde står, at de kommende boliger bliver attraktive. Når det gælder denne Tuborg Strandenge, så virker betegnelsen dog mindre hul, og det afspejler priserne naturligvis.

Læs også Danica sætter luksuslejligheder til 15,5 millioner kr. til salg i Hellerup

Fornemmelsen af, at den opadgående tendens i nogle segmenter har toppet for denne gang breder sig dog. Det betyder blandt andet, at nogle investorer er begyndt at cashe ind. Det gælder for eksempel Gunnar Kristensen, der ovenpå sin exit fra Nordicom i kølvandet på finanskrisen, opkøbte en række ejendomme. Salget af en af dem – en central ejendom i Helsingør – blev offentliggjort i den forløbne uge. Det er ellers endelig begyndt at gå godt i Helsingør efter mange års dødvande, og det betyder, at kommunen endelig er begyndt at kunne tiltrække investorer til at bygge nye boliger.

Læs også Kendt ejendomsprofil sælger endnu en ejendom i Helsingør (+)

Det har ellers ligget tungt ikke bare siden finanskrisen, men siden byens største arbejdsplads, der beskæftigede næsten hver 10. indbygger, måtte lukke i 1983. Derfor er det naturligt nok særligt frustrerende for den tidligere socialminister Benedikte Kiær, at borgerprotester er ved at skræmme investorerne væk igen. Det fik hende i denne uge – på trods af barselsorlov – til at rette et skarpt angreb på den ukonstruktive tilgang til vækst og ikke mindst nye boliger.

Læs også Helsingørs borgmester går i rette med byggeprotester

I Estate Magasin har vi flere gange skrevet om den ombygning, som branchen er i gang med. En af konsekvenserne i mæglerbranchen er, at de store bliver større og det bliver stadig sværere at være den helt lille fisk. Det blev en af ugens mest læste nyhed, at den kendte ejendomsmæglerprofil Jan Kristensen, der for år tilbage gik fra Colliers for at stifte mæglerfirmaet JKE, solgte til Deas og gik selvstændig igen, nu har opgivet livet i eget regi og i stedet er blevet erhvervschef i Barfoed Group. Det er den anden side af den ombygning, der foregår, at man trækker nogle ting ind in-house, og det har Barfoed Group altså valgt at gøre med ansættelsen af Jan Kristensen.

Læs også Barfoed Group hyrer ejendomsmægler som erhvervschef

Københavns Kommune har bedt om kommentarer til det kommende års arbejde med en ny kommuneplan. Kommunen har valgt en ny tilgang ved at opstille 6 dilemmaer. Stor ros for det. De 6 dilemmaer bliver sat på en spids i Københavns Kommune, fordi den er så stor og befolkningstung, men de forekommer i kommuner over hele Danmark – ja, over hele verden. Så husk at komme med input nu til, hvad kommuneplanprocessen skal sætte fokus på, og i alle fald kaste et blik på det fine overblik, som kommunen denne gang har kickstartet processen med. Følg linket i nyheden og se hele det lille oplæg.

Læs også Grundejere opfordres til at byde ind i forhold til den kommende kommuneplan

Så kom ugen til at markere starten på krisen? I hvert fald i aktiemarkedet. For mange i ejendomsmarkedet var den i højere grad stadig konge.

Rigtig god weekend!

Fik du læst Ugen i Ejendom: Derfor skal udenlandske ejendomsinvesteringer ikke forbydes





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder