Ugen i Ejendom: Nu skal alle kunne investere i ejendom

Op, op, op. Sådan er ejendomsmarkedet gået de seneste år. Det får naturligt flere til gerne at ville være med. Men indgangsbeløbet til en ejendomsinvestering er rigtig højt. Det er der nu nogle, der prøver at lave om på.

Men først en anekdote: I forrige uge lige før Bitcoin-faldet var der en, der fortalte mig, at to buschauffører på en holdeplads havde stået og diskuteret om man nu ikke skulle investere i Bitcoin for det kunne jo kun gå en vej. Det kunne det så ikke, ved vi nu. På samme måde er det med ejendomme.

Hver gang markedet er i vækst, så er der naturligt flere, der gerne vil være med. Før finanskrisen var der en del i branchen, der forsøgte at brede ejendomsinvesteringer ud ved hjælp af såkaldte Reits. Det fik på grund af forskellige blandt andet skattemæssige ting ikke fodfæste i Danmark. Men nu forsøger en start-up et nyt forsøg. Brødrene Junaid og Kamran Ahmed har udbudt 4 ejendomme og de 3 er fuldtegnede. Lige nu er der så mulighed for at investere i en lejlighed i Sydhavnen.

Læs også Startup vil gøre det muligt for alle at investere i ejendomme

Der er intet som helst galt i modellen. Man kan endda som potentiel investor indtaste sin egen vurdering til, hvordan markedet udvikler sig, og Brickshare skriver også helt korrekt

“OBS: Tallene er kun vejledende og kan ikke anvendes som en sikker indikator for fremtidige afkast & prisudvikling. Der er ingen garanti for et positivt afkast.”

MEN med fare for at lyde Thorsen-bagklog og bedstemor-beskytteragtig, så er det bare både godt og dårligt, at man kan sidde hjemme ved computeren og investere tusindvis af kroner i alt fra bitcoins til lejligheder i Ørestad. Ejendomsmarkedet er fortsat ikke nær så likvidt som mange andre aktivklasser, og samtidig er det stærkt konjunkturfølsomt. Derfor er der naturligvis risiko for, at der er nogle, der kommer til at brænde fingrene grundigt. Omvendt giver det mulighed for en low entry i ejendomsmarkedet, og demokratisering er jo generelt en god ting.

Summa Summarum bliver det interessant at følge Brickshare, og i alle fald fortjener brødrene Ahmed stor respekt for, at de rent faktisk har fået lavet en online investeringsløsning på ejendomme, som med tre udsolgte projekter ifølge hjemmesiden i hvert fald åbenbart fungerer og nu har 3 fuldtegnede projekter.

Petter Stordalens udmelding om, at han nu overdrager forretningen til sine børn blev også en meget læst nyhed. Petter Stordalen vækker nogle gange store følelser i branchen, fordi han efter danske forhold er så “for meget”. Der er lidt Simon Spies over ham, hvis man fratrækker alt det promiskuøse. Petter Stordalen er vild. Han ankommer i helikopter til hotelindvielser og rappeller ned ad facaderne. Alt er overdrevet. Når han holder indlæg råber han, han hopper, han løber og han brænder for det, han snakker om. Men han er også et sympatisk familiemenneske, der rev et år ud af kalenderen og stort set ikke deltog i offentlige arrangementer, da hans anden kone – som i øvrigt er læge og har sat en række beundringsværdige velgørende projekter i søen – forrige år blev dødeligt syg.

Læs også Nordens hotelkonge Petter Stordalen overdrager virksomheden til sine børn

Nu har han så givet koncernen videre til sine børn, som har meldt ud, at de vil fortsætte i tråd med hans ambitioner om at bygge nordisk koncern.

Den form for nyhed er en af dem, som jeg nogle gange hører benævnt som “sladder”. Det er manden og ikke bolden, der trækker de mange læsere. Jeg tror det er rigtig vigtigt, at man ikke altid trækker den form for skillelinjer.

Man skal altid gå efter bolden og ikke manden – men ejendomsbranchen er om noget en people business, og derfor er det helt afgørende, hvem der sidder på hvilke poster og hvilke værdier, der bliver lagt i projekter, ejerskab og interaktion. Derfor er det ikke kun sladder, når man læser personhistorier for det hvem, der sidder hvor kan langt hen ad vejen være afgørende for en forretnings udvikling.

Det ser man ikke mindst i advokatbranchen i øjeblikket, hvor partnere skifter selskab på en forventning om, at deres forretning – deres klienter – vil følge med dem. Det er essentielt, at man går efter bolden, men det er helt forkert ikke at tage bestik efter manden.

De institutionelle investorer vover sig stadig længere ud for at opfylde deres afkastkrav. I denne uge kunne PFA offentliggøre, at pensionskassen har købt en industriejendom – alene det er overraskende for en institutionel investor -, som skal udvikles i årene fremover, når sale-and-lease-back aftalen med AGA udløber.

– Det kræver visioner, kapital og tæft for byudvikling. Det er på bedste vis opfyldt med PFA Ejendomme, som en meget proaktiv investor, siger Carsten Viggo Bæk, partner i Thylander Gruppen, som investerer på vegne af PFA Ejendomme og måske også nærmere kunne begrænse den karakteristik til sig selv og datterselskabet Sophienberg Gruppen for flere af de institutionelle investorer vælger jo netop at samarbejde med andre i markedet for at få nøjagtig de kompetencer (bortset fra selve kapitalen), som PFA vælger med Thylander Gruppen.

Læs også PFA køber 3.750 kvm. erhvervsejendom på Amager

Og så blev det også ugen, hvor endnu en dansk arkitektvirksomhed blev købt op. Denne gang var det ikke af et rådgiverfirma, men af et andet arkitektfirma, der kan få glæde af SHLs signaturprojekter, nordiske tilstedeværelse og formentlig meget mere.

Det blev også ugen, hvor endnu en ny aarhusiansk masterplan blev offentliggjort. Der er meget stor gang i det aarhusianske marked, men mens omtalen de seneste år primært har bestået af udviklingen på Aarhus Ø, så er der nu ved at komme andre områder i spil.

Og så fortsatte opkøbstogtet af arkitektvirksomheder også i denne uge. Meget overraskende – i hvert fald for mig og mange andre – blev SHL købt af engelske Perkins + Will, som dermed skaber en arkitektvirksomhed med større volumen og ikke mindst bredere geografisk dækning.

Læs også SHL går sammen med globale Will+Perkins

Læs også Lendager henter byggechef hos Henning Larsen

Som journalist vægter jeg højt at være korrekt i benævnelsen af diverse virksomheder. I min optik er det vigtigt at hjælpe læseren på vej, så man ikke hver gang man læser for eksempel navnet Link Arkitektur skal tænke over om det er en arkitektvirksomhed eller et adminstrationsselskab. Men de senere år er jeg gang på gang kommet i et dilemma, når det gælder ingeniørfirmaer. For hvad er de egentlig et ingeniørfirma, et rådgivende ingeniørfirma, et rådgiverfirma eller? Gode bud modtages gerne men det bliver under ingen omstændigheder nemmere for nu er vi for alvor begyndt at blande de to ting på det danske marked. Det bliver spændende at se, hvor meget mere bølgen fører med sig i det kommende år nu, hvor proppen er røget af flasken, og arkitektfirmaerne en efter en er begyndt at overveje, hvordan de bedst muligt sikrer deres fremtid.

I denne uge holdt Estate Media vores årlige retail konference. Udover en lang række superspændende trends og tendenser og eksempler på kommende dagsordensættende projekter i det københavnske og danske retailunivers, satte dagens første indlægsholder cheføkonom Steen Bocian også scenen og fortalte om forbrugets udvikling. Vi danskere er fortsat mådeholdne, så det er absolut ikke ved at løbe løbsk.

Til gengæld sagde han også, at man skal aldrig stole på cheføkonomers forudsigelser, men hvis han skulle give et bud, så kommer den næste krise tidligst i 2020. Jeg synes alligevel der er grund til at tage ham på ordet indtil det modsatte er bevist og glæde os over, at det går stille og roligt – uden de store armbevægelser og overraskelser i økonomien – men dog rigtig godt i Danmark i øjeblikket.

God weekend!

 

 

 

 

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder