Ugen i Ejendom: Bygningsstyrelsen mistede sin direktør og Esplanaden fik nye butikker

Lilly Brudekjoler, Multiform køkkener og Lagkagehuset rykker ind på en helt ny beliggenhed. Det er en kamp at få liv i gadeetagerne, når det ikke lige er på hovedstrøgene, og derfor er det bemærkelsesværdigt, at Thylander Gruppen er lykkedes med en renovering af ejendommen på hjørnet af Esplanaden og Grønningen inklusiv en solid efterspørgsel på de nyindrettede butikker i stueetagen. 50.000 mennesker passerer her hver dag – de færreste af dem stopper dog. Det bliver der lejlighed til nu, selvom det nok nærmere er 4 kanelgifler og et brød, man snupper med hjem i forbifarten end en brudekjole.

Til gengæld er synligheden stor – og måske også større end på Strøget, hvor Lilly Brudekjoler har ligget i årtier, og hvor de i øvrigt lige har valgt at sælge deres ejendom til en udenlandsk investor. På Esplanaden bliver Lilly også lejer.

Læs også Thylanders nyrenoverede butikker er blevet revet væk

Læs også Lilly sælger domicilejendom for 222 millioner kr.

Ugens store samtaleemne i bygge- og ejendomsbranchen var ellers afskedigelsen af Gyrithe Saltorp som direktør i Bygningsstyrelsen.

Læs også Gyrithe Saltorp fratræder som direktør i Bygningsstyrelsen

Når man bevæger sig rundt som journalist hører man utrolig mange ting om utrolig mange mennesker – også som man ikke skriver, fordi det er snak, men som er med til at tegne et billede af en profil. Igennem årene og ikke mindst i forbindelse med en stor portrætartikel i Estate Magasins årsudgave og i bedømmelsen af, hvem der fortjente at blive nomineret til årets profiler, har jeg hørt mange rose Gyrithe Saltorp som en dygtig, visionær og hårdtarbejdende leder. Hun har ifølge mange kilder i branchen gjort op med en række dogmer og er ikke er bange for netop at gøre tingene på en ny måde for at spare offentlige udgifter og effektivisere. I nomineringen til årets profil skrev vi:

Gyrithe Saltorp har haft en imponerende karriere i både offentlige og private ejendomsselskaber inden hun i 2015 blev direktør i Bygningsstyrelsen. Gyrithe Saltorp nomineres til årets forbillede for sin ordentlige og dygtige måde at lede Danmarks største bygherre og lejer af kontorlokaler på med stor respekt for den enorme magt, styrelsen har. Forbilledligt såvel som vogter af det offentliges ressourcer som for branchens offentligt-private samarbejde.

Læs portrættet fra Estate Magasin nr. 6 af Gyrithe Saltorp her

Jeg tror mange i branchen vurderede, at hun overtog en række af de såkaldte “møgsager”, da hun overtog stillingen. Men også, at hun så det som en af sine vigtigste opgaver at samarbejde med de private kompetencer og skabe gode forudsætninger for bedre offentlige udbud med lavere ressourceforbrug både hos det offentlige og private. Det arbejde må man håbe bliver fortsat, selvom det hoved, der åbenbart skulle rulle på vegne af ministeren, blev Gyrithe Saltorps.

Læs også Niels Bohr bygning fordyres kraftigt
Læs også Bygningsstyrelsen køber Flintholm-ejendom: Vi vil have store knudepunkter
Læs også Bygningsstyrelsens performancetest bliver ny regel i bygningsreglementet
Allerede i januar 2015 startede krigen mellem Bygningsstyrelsen og Københavns Universitet. Læs mere her

Kim Haugbølle fra SBI var modig i fredagens udgave af ugeavisen Ingeniøren, hvor han lagde sig ud med departementet og ministeren og åbent erkendte, at han ikke så Gyrithe Saltorp som problemet, men som løsningen. Jeg er personligt spændt på at se, hvad Gyrithe Saltorp skal nu. Hun har både været leder i det offentlige og det private, men spørgsmålet er om hun ikke er godt træt af det spil, der er i offentlige lederstillinger lige nu.

Det er for tidligt at vurdere, hvordan branchen modtager, at de store offentlige opgaver nu kommer over i Vejdirektoratet. Det har ikke været den tætte branchekontakt, der har kendetegnet Ole Birk Olesens ministerperiode. Faktisk er han den første minister på området, der ikke har gjort brug af Estate Medias åbne invitation til at kaste lys på visionerne for området enten i Ordet er dit i Estate Magasin eller på en af vores konferencer. Ole Birk Olesen er heller ikke kommet med udmeldinger i forhold til de forskellige dele af branchen og set udefra virker det ærlig talt som om byggeri og boliger ikke rigtig interesserer ham. Måske er det forkert? Det er ikke til at vide, men i så fald skjuler han det godt.

Derfor er det ekstra ærgerligt, at han farer frem midt i en oprydningsfase i Bygningsstyrelsen, men måske ligger der en større strategisk ide bag det hele. I så fald ville det være god skik at melde den ud, så branchen får indsigt i, hvordan ministeren så mener, at offentlige byggerier skal drives og hvilke strategier og styringsmodeller, der skal forfølges.

En anden af ugens nyheder blev, at advokatfirmaet Gangsted nu etablerer entrepriseafdeling. Der er markant opbrud og forandring undervejs i hele advokatbranchen på ejendomsområdet. Før i tiden var en partnerstilling på et advokatkontor oftest en stilling for livet, men som i det øvrige arbejdsmarked er også partnerne begyndt at skifte kontor og markedet har set flere profiler gå til blandt andet Lundgrens og den nys oprettede afdeling hos Kammeradvokaten. Klogt i betragtning af, at staten igen og igen italesætter, at flere juridiske opgaver skal konkurrenceudsættes i stedet for “automatisk” at blive lagt hos Kammeradvokaten.

Læs mere Gangsted etablerer ny afdeling for entrepriseret

En af ugens rigtig positive nyheder var, at København endnu engang boner ud på sin “liveability”. I hvert fald viser en rundspørge til EUs lægemiddelagenturs ansatte, at byen ligger højt på deres liste over byer, som de gerne vil bosætte sig i. De mange etager i Copenhagen Towers i Ørestad bliver holdt ledige til beslutningen bliver taget, og ugens udmelding er endnu et godt indspil i kampen om at tiltrække agenturet og de mange medarbejdere til København.

Læs mere Godt nyt for Copenhagen Towers

Flere af ugens store nyheder kom fra administrationsbranchen. Forsidehistorien på Estate Magasin nr. 5 handlede om Administrationshuset, der nu tager næste skridt mod at blive et full-service ejendomshus. Og med flere internationale kunder bliver det under navnet Cobblestone.

Læs mere Administrationshuset skifter navn til Cobblestone

Også Deas var i toppen af nyhedsstrømmen med udmeldingen om, at virksomheden ikke længere er aktivt til salg hos ejeren kapitalfonden Montagu.

Læs mere Deas er ikke længere til salg

Jeg ved, at nogle at mine journalistkolleger nogle gange spørger til pressemøder om en virksomhed er til salg, og jeg har aldrig hørt en blank afvisning. Svaret er selvfølgelig stort set altid ja, hvis prisen er rigtig. Medmindre man lige er ejet af en fond eller den slags. Men det er naturligvis ikke det samme som, at det hele ligger aktivt i et datarum, og det har Deas altså meldt ud ikke er tilfældet pt.

Estate Media afholder over 35 konferencer og seminarer årligt og på mange af dem handler debatten om at tiltrække borgere til kommuner og nye boligprojekter. Ofte bliver der taget udgangspunkt i et 0-sums spil, hvor borgerne skal tiltrækkes fra andre kommuner. Men sådan er det faktisk ikke helt: I min generation er jeg vokset op med en børnelærdom på rygsøjlen om, at vi var 5 millioner indbyggere i Danmark. Det er vi ikke længere. Vi nærmer os hastigt de 6 millioner, og det betyder, at det er et marked i naturlig vækst, som de mange projektudviklere og investorer i øjeblikket slås om. Det giver mening og marked, så fortsat god fornøjelse!

Læs også Danmark rykker mod 6 millioner indbyggere

Rigtig god weekend!

 

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder