Collage: Estate Media/Sarah den Iseger.

Ugen i Ejendom: Fortætning er det nye buzzword

I denne uge var jeg i Odense som moderator på konferencen Erhvervs- og Boligmarkedet i Odense. Det var rigtig spændende at høre om byens forvandling, som langt om længe er ved at lykkes. Odense har i et offentligt-privat samarbejde, der udvikler sig stille og roligt, sat massivt ind på flere fronter: Omdannelse af bykernen, arrangementer som H.C. Andersen Festivals og Tinderbox, nyt OUH og anlægget af letbanen, betyder, at byen er ved at udvikle sig og kan tiltrække investorer.

Selvom træerne endnu ikke vokser ind i himlen, og prisniveauet fortsat har toppunkter et stykke under det københavnske, aarhusianske og sågar aalborgensiske niveau, så betyder det, at Odense nu er blevet en by i positiv vækst. Og en ting var alle dagens oplægsholdere enige om: Det er den mentale ombygning i byen, der gør, at ejendomspriserne stiger.

Den er blevet manifesteret via en helt konkret ting nemlig ombygningen og overdækningen af den massive gennemfartsvej Thomas B. Thrigesgade, hvor der var stor skepsis i starten, men hvor kommunen i dag har solgt alle grundene til private udviklere. Og nogle forventer endda her at kunne hæve lejepriserne på boliger til et niveau langt over det, man plejer at kunne få i Odense. I sommer havde jeg selv den fornøjelse at besøge Tinder Box, og selvom der bestemt ikke er tale om, at festivalen kunne være stablet på benene uden kommunalt tilskud, så virker det umiddelbart som en god investering. Stoltheden over at bo i en by, der ikke kun tales med overbærenhed om på grund af et fejlslagent Tina Turner-show for mange år siden, men som faktisk kan præstere at trække internationale hovednavne til sig er ikke til at tage fejl af.

Samtidig kunne Odense med Tinder Box og Pet Shop Boys, som jeg var ovre at se i sommer, præstere en velordnet musikfestival. Ser man isoleret på om offentlige midler bør støtte kulturelle formål, misser man en vigtig del af det samlede billede, for der er ingen tvivl om, at summe af de enkelte investeringer samlet har været med til at give Odense en ny selvtillid, som igen er med til at overbevise investorerne om, at de tør tro på byens fremtidige tiltrækningskraft og dermed på, at de kan komme af med aktiverne igen til en fornuftig pris.

En bemærkelsesværdig detalje i det odenseanske marked er, at mikroinvestorerne i form af forældrekøbere ikke er “gået ind” i Odense, og dermed har der ikke været den samme efterspørgsel på lejligheder – som hovedregel – med 2 værelser, køkken og bad.

Og det selvom Odense er en af Danmarks største studiebyer. Men flere af oplægsholderne var enige om, at det nok var svært for mange forældre at se sig selv i Odense. Så er perspektivet i at stå tilbage med en lejlighed i Aarhus eller København noget de fleste bedre kan forholde sig til. Det bliver spændende at se om Odense også kommer til at stige på det barometer i de kommende år.

Lukningen af Thomas B. Thriges Gade og hele byudviklingen i Odense handler også om fortætning. I stedet for at brede byen ud og bygge flere villakvarterer og rækkehuse, så skal selve bykernen gøres mere interessant. Sådan lød opfordringen fra flere profiler på Odense-konferencen og sådan lyder den fra både offentlige myndigheder og mange andre interessenter over hele landet. Flere mennesker ind i bymidten, så byerne bliver levende og aktive og mindre ekspansion af arealet i bredden.

Se hele analysen af hotelmarkedet i Estate Magasin nr. 3 her

Det arbejder Københavns Kommune også på, og i denne uge faldt en af brikkerne på plads, da RED Cushman & Wakefield efter flere års forsøg fik skubbet grunden på Kalvebod Brygge overfor Marriott ud i markedet for Halgrim Thon.

Læs også HM2 dropper domicilbyggeri og bygger nyt Scandic-hotel

Tiden er gledet fra de store domiciler i centrum i øjeblikket. De domiciler, der står færdige i disse år, ligger i Ørestad eller sågar i Høje-Taastrup, hvor Orbicon fredag indviede deres nye domicil. I stedet kommer der nu endnu et hotel i det, vi her i Estate Media har udnævnt til “hotelkvarteret” med en meget massiv udbygning de seneste år. Tidligere på året blev et andet domicilbyggeri opgivet i området, da Dreyers Fond i april kunne offentliggøre, at de i stedet solgte til hotel til Arp-Hansen.

Læs også Kalvebod Brygge 20 solgt til Arp-Hansen

Halgrim Thon er en af de udenlandske investorer, man ikke har hørt meget til de senere år. Men han har været i markedet i mange år – og også før den bølge af udenlandske investorer, der i dag præger København, rullede ind over markedet.

Halgrim Thon var en af hovedkræfterne bag udviklingen af Amager Boulevards dengang tomme område kaldet Ny Tøjhusgrund, der blev udviklet i begyndelsen af 2000-årene. Først kom domiciler til HK og KL, så fulgte et hovedsæde til revisionsselskabet Deloitte og det sidste byggeri i området stod færdigt i 2008 og blev udlejet til IT-virksomheden Simcorp.

Oprindeligt ejede Halgrim Thon den grund, hvor Deloitte i dag ligger. Han havde udviklet et flot domicil, men fik så et favorabelt tilbud af Deloitte, der skulle bygge nyt efter optaget af Arthur Andersen. I stedet “overtog” Halgrim Thon grunden vest for fra sin onkel, Olav Thon, der havde mistet troen på, at det blev en god ide at bygge hotel på den grund, og derfor havde ladet sin option gå tilbage til det statslige ejendomsselskab Freja, der stod for salget af hele det tidligere militære opmagasineringsområde Ny Tøjhus.

– Halgrim Thon fik blod på tanden, da han først havde fået solgt grunden til Deloitte. Udviklingsselskabet Hafonn køber så grunden af Freja og i forhold til lokalplanen er der ingen problemer med at bygge kontorer i stedet, sagde daværende erhvervsmægler Inger Egeskov fra DTZ dengang.

Halgrim Thon udskrev dengang en arkitektkonkurrence, der blev vundet af Dissing & Weitling, som også har tegnet det domicil på Kalvebod Brygge, der nu med få ændringer bliver lavet om til et Scandic hotel.

Der var også andre spændende historier denne uge, som er udtryk for en trend. En af dem var salget af kollegieejendommen Mønten. Ikke så spektakulært i sig selv men alligevel bemærkelsesværdigt fordi ejendommen, fordi den på forholdsvis få år er drejet rundt i markedet flere gange. Og vel at mærke ikke i halvskumle handler men mellem store respekterede aktører. I 2012 købte Goldschmidt den, hvorefter den blev solgt til Jeudan, som nu har solgt videre til DIS, og det viser, at der er en likviditet i markedet selv mellem danske aktører, som var næsten utænkelig for bare 5 år siden, hvor de fleste købte og så holdt de på ejendommene.

Læs også Goldschmidt udvikler 150 boliger i Mønten

Læs også 100 ungdomsboliger udlejet på 2 uger

Læs også Jeudan sælger ungdomsboliger for 335 millioner kr.

Og endelig så blev en af de mest læste nyheder også den, at det går rigtig godt, og at selv de traditionelt skeptiske profiler i branchen, finansieringsinstitutter og revisorer, ikke rigtig kan se skyerne på himlen. Her er linket til ugens helt aktuelle BS Briefing, som jeg endnu engang havde glæden af at moderere i en uge, hvor profilstoffet blev præget af en 50-års fødselsdag, nye partnere i erhvervsmæglerbranchen og ikke mindst en ny adm. direktør til en af landets markante rådgivere.

Læs videre og hør BS briefingen her

Læs også CC Property får 2 nye partnere

Læs også Iben Winsløw fylder 50

Læs også Per Christensen ny adm. direktør i Orbicon

I den kommende uge bliver dagsordenen sat på Ejendomsdagene. Jeg glæder mig til at se så mange af branchens aktører fra hele landet og fra mange forskellige segmenter og drøfte branchens muligheder og udfordringer. Kan festen fortsætte? har vi kaldt underoverskriften, og tjaaa…lige nu ser det faktisk ud til, at det kan den og såvel byer med efterslæb som vanskelige grunde får nyt liv i markedet.

Rigtig god weekend!

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder