Boliger på Rantzausbakke i Horsens udviklet af Birch Ejendomme. Illustration: Birch Ejendomme.

Fortsat fuld tryk på boligjord: Horsens stikker af igen

55 kommuner er i år med i den omfattende undersøgelse af kommunernes salg af jord. Og blandt de 55 er det Horsens, der har solgt mest jord samlet i 2022. 2021 kom den østjyske kommune ind på en andenplads, men nu er Horsens tilbage igen som den kommune i Danmark, der har solgt mest jord blandt de 55.

Det er flere faktorer, der gør det. Dels er der stor efterspørgsel på bosætning i det østjyske, og der er Horsens et alternativ til for eksempel Aarhus, dels er der rykket flere store virksomheder til byen, som også får medarbejdere til at slå sig ned. Derfor er der gode muligheder for at udvikle i kommunen, og det har både boligudviklere og erhvervsvirksomheder fået øjnene op for.

– Det betyder selvfølgelig også noget, at vi har solgt nogle store arealer til transport og logistik, hvor vi må sige, at vi bare ligger rigtig godt placeret. Desuden har vi solgt til en række private udviklere, som endnu ikke har offentliggjort, hvem de skal bygge for, siger projektchef for by- og havneudvikling Brian Ingvard Christiansen.

Horsens ligger i top både, når det gælder bolig og erhverv blandt alle de medvirkende 55 kommuner.

Befolkningstallet i Horsens stiger markant, og kommunen har nu rundet 95.000 indbyggere. Horsens solgte 648.000 kvm jord i 2022, og selvom det er mest blandt de medvirkende kommuner, er der tale om en nedgang i forhold til 2021, hvor kommunen solgte 964.000 kvm. Knap en fjerdedel eller 23 procent var til bolig og resten til erhverv.

Størst jordsalg i kommunerne. Kilde Estate Media.

Allerede i 2021, hvor Horsens lå nr. 2 på listen, var Brian Ingvard Christiansen usikker på, om udviklingen kunne fortsætte – men det gjorde den.

– Vi har fortsat stor efterspørgsel, og vi har ikke så store kommunale arealer salgsklar på den korte bane, men vi kan henvise til flere private muligheder, ligesom vi er i fuld gang med at udvikle nye arealer.

Der er mange kommuner i Danmark, der gerne ville gøre Horsens kunsten efter. Brian Ingvard Christiansen har da også flere forklaringer på, hvorfor det er gået så godt.

Horsens Kommune. Illustration: Estate Media.

– Der er flere årsager, men en del af forklaringen er, at vi har et godt set-up i kommunen. Vi er klar ved telefonen lige meget, hvornår man ringer, og vi er hurtige til at sætte et møde op. Vi prioriterer også at tage formøder med kommende investorer, så vi eventuelt kan justere projektet allerede på forkant, siger Brian Ingvard Christiansen.

Herning er den kommune, der samlet set har solgt næstmest jord i 2022. Herning er nr. 2 på bolig og nr. 4 på erhverv.

Se alle de overraskende resultater i kommuneundersøgelsen i Estate Magasin nr.2-2023, der kom frisk fra tryk i går eller læs det online her. Undersøgelsen kan læses på side 44.

En stor tak på redaktionens vegne til de mange medvirkende kommuner.

Læs også Derfor sælger Kolding og Horsens igen mest – Jordsalg i kommunerne 2022

Læs også Stor efterspørgsel på jord – ingen prisstigninger på vej





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder