Ugen i Ejendom - Estate Media

Ugen i Ejendom: Hvem har magten i ejendomsbranchen?

Sidste år på Ejendomsdagene havde jeg fornøjelsen af at have Dansk Byggeris adm. direktør Lars Storr-Hansen til en snak om blandt andet magt. Vi drøftede, hvorvidt byggebranchen var lige så magtfuld som den havde været eller hvem der egentlig har indflydelse på, hvordan de kvm. vi alle arbejder og bor i, udvikler sig. En af konklusionerne var, at det er svært at sige, hvem der i dag har indflydelse på bygge- og ejendomsbranchen og de produkter vi producerer i form af kvm. til bolig og erhverv. Efter nogle år i økonomisk knæ har – eller tager – de store entreprenører i hvert fald ikke den samme magt og samfundsmæssige debatposition som de gjorde dengang de var (ejer)-ledet af stærke danske industrifolk. Så vidt så godt.

Denne uge kom så Berlingskes årlige magtanalyse. Ud af de 100 personer med mest magt i Danmark på listen kom ikke engang byggeriets minister Ole Birk Olesen på listen. Ej heller organisationsdirektører, ejendomsdirektører eller embedsværket på bygge- og ejendomssiden. Det nærmeste vi kan komme personer, der optræder i ejendomsbranchen er Realdanias adm. direktør Jesper Nygaard og PensionDanmarks adm. direktør Torben Möger Pedersen, der som del af den samlede investeringsstrategi også inkluderer  ejendomme.

Har det nogen betydning? Ja, det mener jeg, det har. Bygge- og ejendomsbranchen udgør en stor del af BNP faktisk udgør alene byggebranchen 8 procent. Oveni kommer ejendomsbranchen så. Og samtidig er den fysiske udvikling af et samfund betydningsfuld. Det gælder både strukturelt, hvor vi i øjeblikket ser et markant forsøg på offentlig påvirkning i form af, at regeringen er i gang med at gøre, hvad de kan for at flytte efterspørgselen på produktet, ved at udflytte statslige arbejdspladser. Men det gælder også selve indholdet: Hvordan skal vores byer udvikle sig, hvordan skal vores infrastruktur være, hvad skal vores bygninger kunne, og hvordan skal det være at bo og arbejde i Danmark?

Både bygge- og ejendomsbranchen mangler markante meningsdannere. Hvad er det vi vil med ejendomsbranchen? Hvor vil vi hen? Jeg hører flere og flere sige i øjeblikket, at det er jo lidt ærgerligt, for i nedgangstider er der ikke ressourcer til at udvikle og dyrke innovationen og visionerne, og når det så går godt, ja så er der ikke tid, for nu er der så mange penge at tjene, så der ikke er “overskud” til andet. Det er naturligvis på mange måder positivt, men jeg tror at den langsigtede værdiskabelse kan øges, hvis ejendomsbranchen højner sin status og i højere grad bliver til en “industri” på samme måde som i Tyskland, Sverige eller UK. Så hvem skal sætte dagsordenen?

Det kan måske være en genfødt stærkere Ejendomsforeningen Danmark eller en fælles samling af brancheorganisationer, der samler bygherrerne og ejendomsbesidderne eller en stærkere samlet branche med store spillere (som de børsnoterede i Sverige), der kan gå forrest. Eller vi skal have et nyt stærkere ministerium med fokus på byggeri og ejendom og et ministerielt embedsværk, der kan bakke branchen op.

Det har vi ikke i dag, og jeg er naturligvis klar over, at det ikke kommer ud af det blå, men hermed er bolden givet op til refleksion i den forhåbentlige sommervarme, vi alle skal nyde i den kommende måneds tid, når de sidste transaktioner liiiiige er kommet helt i hus.

Lad os få nogle flere holdninger til branchens udvikling på banen, når vi mødes igen efter sommeren. Estate Media lægger gerne spalter og portalplads til for at sætte dagsordenen, og du er altid velkommen til at ringe/skrive for en snak om, hvordan vi i fællesskab griber de emner an, der ikke bare handler om, hvordan markedet udvikler sig de næste 3 måneder.

Det kunne være stærkt, hvis ejendomsbranchen med sit i forvejen enorme fysiske fingeraftryk også reelt var med til at sætte retningen, så den bliver et resultat af en bevidst pejling. Og holdninger er der faktisk mange af – det viste det seneste folkemøde, hvor der var ejendomsrelaterede spændende debatter, men det skal omsættes til at synliggøre branchen.

I ugen der gik var der et par sager, der for alvor var interessante. Den mest spektakulære var nok den, at embedsmændene i Københavns Kommune havde dømt højhuse i Nordhavnen ude, fordi de strider mod masterplaner og metroplanlægning. Men det underkendte politikerne i Teknik- og Miljøudvalget og sagde, at sagerne skal have lov at blive undersøgt nærmere. Det betyder jo på ingen måde, at der nogensinde kommer højhuse i Nordhavn, men det betyder, at der i hvert fald ikke er sat fuld stop før sagen er kommet i gang.

Læs Teknik- og Miljøudvalget afviser ikke højhusprojekter i Nordhavnen

Det er rigtig interessant, fordi det netop er en principiel diskussion, hvorvidt man skal holde sig til en masterplan, hvis man undervejs finder ud af, at den er forældet og spærrer for nye spændende projekter. Der er store risici forbundet med ikke at holde sig til en samlet planlægning, men ser man på eksemplet i Ørestad, så er der mange, der gennem tiden har påpeget, at den masterplan blev tegnet i en tid, hvor man slet ikke havde erfaringer med byudvikling, som man har i dag.

Skulle man så have lavet den om? Ja, det blev i hvert fald konsekvensen i Ørestad Syd, hvor der nu kommer langt flere boliger end oprindeligt, fordi tiden og markedet har ændret sig. Og igen er det nok til at sætte masterplanen ud af kraft, for måske ændrer efterspørgslen sig om 10 år? Det er meget svære spørgsmål, som politikerne – som oven i købet oftest har en 4-årig horisont – skal forsøge at besvare med 100-årige briller på (et typisk bud på en tidshorisont som bygninger minimum bliver stående i).

En anden stor ting denne uge var salget af Hostrups Have. Den smukke andelsboligtanke som skulle give flere mulighed for at få egen bolig er under pres og denne uge blev Hostrups Have, som en gang var en andelsforening man omtalte med ærefrygt, fordi det var et meget eftertragtet byggeri, solgt til Heimstaden efter en konkurs. Spørgsmålet er om andelboligen genfødes i de kommende år i ny forklædning eller den bliver omdannet til ejerlejligheder. Igen er her et strukturelt spørgsmål, som der efter min mening nok skulle tales lidt mere om. For få måneder siden passerede antallet af lejeboliger i Danmark antallet af ejerboliger uden megen virak. Men burde det være en bevidst holdning i forhold til, hvilket samfund vi gerne vil have på langt sigt?

Læs Heimstaden køber Hostrups Have for 1,7 milliarder kr. 

Sommeren er tid til filosofiske refleksioner, lange dage med sand mellem tæerne og rosé i glassene. Derfor er opfordringen herfra: Sæt tankerne fri og lad os se, hvor vi godt kunne tænke os ejendomsbranchen svømmer hen.

Ugen i Ejendom udkommer igen til august, og der kommer daglige nyheder fra Estate Media gennem hele sommerperioden.

RIGTIG GOD SOMMER!

 

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder