Ugen i Ejendom: Nye projekter og udviklere på vej ind i kampen

Ganske vist var det en lille ejendom med 12 lejligheder, men alligevel er det en rigtig interessant historie, at en andelsforening i Thuresensgade har besluttet at opløse sig selv til fordel for et salg til en investor i dette tilfælde bestående af et club deal lignende fællesskab af blandt en række jyske investorer.

Det er ikke overraskende, at der er investorer, der søger et supplement til pensionsopsparingen og tror på både lejeindtægter og stigende priser i det københavnske. Men det er overaskende, at det lykkes at få en andelsforening til at synes, at prisen er så god, at den frivilligt vælger at opløse sig selv. Uden at have nogle former for statistik vil jeg helt uvidenskabeligt gætte på, at man ser 99 udlejningsejendomme blive omdannet til andelsforeninger, når en investor banker på fremfor den anden vej.

Derfor er Thuresensgade et rigtig spændende eksempel på, at der med de stigende priser er mulighed for den anden vej rundt. Andelsboliger, der stort set er et Københavner og Aarhus fænomen, kan dermed være et interessant investeringsmål. Det sker vel at mærke samtidig med, at der for første gang i mange år netop er påbegyndt nye andelsboliger (på Grønttorvet), og et udvalg er i gang med at granske ejerlejlighedsloven og dermed også andelsboligernes fremtid. I virkeligheden er spørgsmålet også: Er de et nyttigt supplement til boligmarkedet? I min optik ja, fordi man kan fordele ejerskabet på flere skuldre og det er med til at sluse unge – eller ældre førstegangskøbere for den sags skyld – ind på boligmarkedet. Men det kræver, at de ligger på et prisniveau, hvor det stadig er muligt.

Læs Andelsforening opløser sig selv

Der er til gengæld ingen tvivl om, at det er der brug for. Mens nogle dele af boligmarkedets dyre ende melder om længere liggetider, så er boligmarkedet fortsat absolut rødglødende i den del, der “er til at betale”. I denne uge kunne vi skrive om både lejelejligheder på Grønttorvet, som fra starten har meldt ud, at boligerne skulle ligge et stykke under sædvanlige københavnerpriser, og hvor første åbent hus arrangement i nyopførte Hortensia Hus fik afsat to trediedele af de 133 lejligheder. Og  i Skovkvarterets rækkehuse i Ørestad Syd med priser på mellem 3,7-4,5 millioner kr. rammer lige i hjertekulen på en gennemsnitsfamilie, der samtidig får en bolig i et nyt kvarter designet direkte til unge hipsterbørnefamilier.

Læs Rødglødende boligmarked i Ørestad og på Grønttorvet

Til gengæld er det nok ikke dem, der er målgruppen på det netop offentliggjorte forslag til ny dagligvarebutik i Lyngby. Her er det sørme – her ultimo marts – en student, der åbenbart er flest, der skulle kunne identificere sig med, og ikke legende børn. Men studenter er jo også hyggelige omend det nok sjældent er dem, der køber ind i dagligvarebutikker i store mængder.

Læs PensionDanmark køber 4.200 kvm. ejendom i Lyngby

I ejendomsbranchen ser vi de her renderinger i en lind strøm, og et eller andet sted har der siddet nogen og taget beslutninger om, hvorvidt skateboard eller løbehjul, sommerfugle eller en øde græsplæne med optrækkende skyer som på TDC Pensionskasses illustration af nye boliger i Sydhavnen, er det, der vil se mest attraktivt ud og appellere mest til målgruppen. For mig som forbruger er det nogle gange lysende klart, hvad der er tænkt, men helt ærligt så er der også andre gange, hvor jeg bliver stærkt udfordret i forsøget på at gennemskue målgruppen eller intentionen bag.

Læs TDC bag 70 boliger i Sydhavnen

En anden af ugens mest læste nyheder var den om, at Atlas Management optager en ny partner. En interessant nyhed på mange måder. Dels er der tale om den fra Skanska-tiden ganske kendte Frederik Spanning, dels er der tale om, at en asset manager udvider paletten på et område, som det ikke er set så mange steder før, og endelig er der tale om, at endnu et entreprenørselskab satser yderligere på projektudviklingsdelen.

Læs Frederik Spanning skal gøre Atlas til projektudvikler

I en helt anden boldgade blev nyheden om, at et Rambøll-konsortie vinder ordren på Fehmarn på 850 millioner kr. også læst af mange. Der er flere år til, at Fehmarn for alvor kommer i gang, men nu begynder projektet at materialisere sig og vil formentlig brødføde en del danske virksomheder i bygge- og anlægsbranchen mange år fremover, selvom der også er udenlandske, der byder ind.

Læs Rambøll vinder kæmpekontrakt på 850 millioner kr.

I Aarhus er flere spændende byudviklingsprojekter på vej. Det gælder Godsbanen, og det gælder det tidligere amtssygehus, der kan blive en ny bydel med plads til 2.500 indbyggere. På førstnævnte er Kilden/Hommelhoff udvikler, og makkerparret er på rekordtid slået igennem som nogle af Aarhus største byudviklere sammen med andre “nye” navne som Bricks. Aarhus udvikler sig ikke bare kvantitativt men også kvalitativt i øjeblikket, og det er så spændende at følge de nye koncepter og metoder til at forene hidtidig by med ny udvikling.

Læs Kilden og Hommelhoff får grønt lys til 200 boliger på Godsbanen

Læs Planer på vej for byudvikling af tidligere amtssygehus i Aarhus

Flere rekordregnskaber tikkede også ind i denne uge. Det gjaldt DSB Ejendomsudvikling, der har gjort det rigtig godt i 2016, og solgt så mange ejendomme, at resultatet røg helt op på 176 millioner kr. Og det gjaldt i sidste uge Michael Mortensens Casa, der nu også kunne offentliggøre, at Casa skal bygge for Capman i Nordhavn.

Læs Casa skal bygge for Capman i Nordhavn

Endelig så strøg EDCs åbning af et erhvervscenter i Slagelse også til tops. De sjællandske byer blev hårdt ramt af finanskrisen og flere af dem er aldrig kommet tilbage. Derfor er det et meget positivt tegn for Slagelse, Næstved, Korsør og Ringsted, at der nu ifølge EDC igen er så meget forretning, at der er basis for at åbne et erhvervskontor.

Læs EDC åbner erhvervskontor i Slagelse

Det var, hvad jeg havde valgt at bringe i denne uge. Faktisk var nyheden om, at jeg selv fyldte 50 i søndags også blandt ugens mest læste, men det bliver på en eller anden måde lidt for meget ananas i egen juice. Til gengæld håber jeg, at du har tid til at komme og fejre det den 18. maj, når Estate Media flytter i nye lokaler.

Læs Chefredaktør fylder 50

Og når vi nu taler om ananas i egen juice, så var det en fantastisk tale Kenneth Horst Hansen holdt til sin nu tidligere chef Ingvar Sejr Hansen, der fredag holdt afskedsreception på Københavns Rådhus. Her tog han udgangspunkt i portrættet af Ingvar Sejr Hansen og slog en pointe fra Ejendomsdagene og Estate Magasin om at være i seng med ejendomsbranchen. Videoen kan du se her nedenfor – skru op for lyden og få pointen – og portrættet fra 2013 kan du se her

Rigtig god weekend!

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder