Ugen i Ejendom uge 2.

Ugen i Ejendom: Opkøb i branchen dominerede ugen

Nyheden om, at Colliers i Danmark har valgt at sælge til den internationale mæglerkæde og dermed blive en filial til et internationalt selskab trak mange læsere i den forgangne uge. Og med rette. I Danmark har vi fortsat kun et eneste større udenlandsk ejet mæglerfirma. Ellers er de alle associerede med udenlandske partnere. I 2008 – lige før finanskrisen satte ind, nåede Henrik Cederholm sammen med den nuværende direktør i kæden, Niels Cederholm, og en håndfuld partnere at cashe ind, da CBRE Cederholm blev solgt til den internationale mæglerkæde CBRE.

Læs Colliers solgt til international kæde

Med Colliers har det været anderledes. Hans Vestergaard har været en arbejdshest og har drevet en engang lille provinsmægler til at blive en af Danmarks største – og eneste landsdækkende – rendyrkede erhvervsmæglere. Efter en årrække, hvor han forsøgte for alvor at få tag i de andre nordiske lande og regnskabsmæssige tab i forbindelse med krisen, hvor han kort forinden havde ekspanderet markant, skiftede han strategi efter krisen og trådte i baggrunden, mens ledelsen blev flyttet til København, der blev ryddet op i partnerkredsen og ejerskabet blev delt ud på flere partnere.

Læs også Hans Vestergaard stopper som CEO i Colliers

De seneste år har de tilbageværende ledende partnere også gjort et stort arbejde for at gøre kæden markedsledende ikke mindst i områder som Esbjerg, Trekantområdet og Aalborg, mens ledelsen blev etableret og placeret i København med Jeppe Schønfeld og Peter Lassen i spidsen for at få tag i hovedstadens store og førende marked. Men af en grund og til en pris som selskabet ikke ønsker at oplyse, ja så fandt de altså tiden moden nu til at kaste tøjlerne, neddrosle ejerandelen markant og få en international gigant i ryggen. Der er næppe nogen tvivl om, at de ressourcer som Colliers International nu kan kaste ind i markedet vil rykke magtbalancen mellem i hvert fald de københavnske mæglere.

En anden af ugens mest læste nyheder blev salget af analysevirksomheden Exometric til NRGi koncernen. Exometric var en god ide hos en gruppe tidligere reklame og CBS folk som så en niche i ejendomsbranchen, der ikke blev udnyttet. Og de fik ret. Det er meget sjældent, man ser virksomheder i denne branche, der på IT-branchevis på få år kan booste en god ide til at blive en guldgrube af forretningsmuligheder. Men det er sket med Exometric. Mens nogle af stifterne nu forfølger andre muligheder, bliver frontfigurerne for den daglige drift i koncernen.

Nogle af de tanker omkring udviklingen af smart-city teknologi, som mange snakker om, men få arbejder ud fra, ulmer i de forskellige dele af den meget store midtjyske koncern, og det bliver spændende at følge, hvordan NRGi i de kommende år kan udnytte ejerskabet af både Exometric og Kuben Management optimalt også i den kontekst og i forfølgelsen af målet om at bidrage til smart city udvikling.

Læs NRGi køber Exometric

Læs om NRGis seneste opkøb Cenergia og Kuben Management forener kræfterne 

Læs NRGi køber Kuben Management

I illustrationen ovenfor er der billeder fra de mest læste nyheder. Endnu engang er der en vis overvægt af det ene køn fremfor det andet, når det kommer til, hvem der dominerer nyhedsstrømmen. Det gælder også i nogle af ugens næstmest læste nyheder, som endnu engang omhandler de mange markante ændringer, der sker i mæglerverdenen i øjeblikket. Klaus Hougaard Christensen var næsten blevet synonym med udlejning hos Goldschmidt Ejendomme, men nu er det slut. I stedet skal han være med til at få den mindre mæglervirksomhed RingCity Erhverv til at vokse.

Læs Klaus Hougaard Christensen bliver partner i mæglervirksomhed

Også Red Property Advisers optag af Lior Koren som partner trak læsere. Red prøver naturligt at holde på de gode kræfter ligesom konkurrenterne i branchen.

Læs Red Property Advisers udvider med endnu en partner

Men der er stærkt rift om de gode hoveder både når det gælder mæglere og især når det gælder folk til at styre de mange boligprojekter, der er på vej. Derfor er der da også pænt gennemtræk på chefpositionerne. Herfra skal lyde en appel: Som de rådgivende ingeniører har oplevet i flere år, så er det sjældent den ekstra løn, der i sidste ende får folk til at skifte. Derfor pas nu på – både som potentiel kandidat og som arbejdsgiver – at holde igen med de ekstreme lønstigninger. Sidste gang den karrusel begyndte at køre førte det i sidste ende ikke til noget godt hverken blandt de forholdsvis mange, der mistede jobbet, eller hos de udviklingsselskaber, der ikke kunne betale de høje lønninger så snart markedet bare kølnede en smule.

Uge 2 blev også endnu en uge med flere store transaktioner. Tyske AEW fandt en ny strøgejendom og skotske Standard Life fortsatte – også på Strøget. Der kom også en chef på plads for svenske Sweco (tidligere Carl Bro og Grontmij), der nu skal samles sammen igen efter flere afskedigelser og omorganiseringer.

Læs Ny landechef i Sweco

Læs Gefion Group ansætter ny projektchef

Der er spændende nye folk på flere poster til at samle op efter de store tab på hospitalsbyggerier i særligt Region Midt. En ny hospitalsskandale er også på vej i Region Sjælland, hvor det nu er kommet til åbent skænderi mellem Region Sjælland og 3 hæderkronede danske rådgivere.

“Regionsrådet i Region Sjælland har besluttet at afbryde samarbejdet med totalrådgiverkonsortiet bestående af C.F. Møller, Rambøll og Alectia. Projekteringen af det kommende Sjællands Universitetshospital i Køge skal i stedet videreføres med en ny udbudsstrategi.”

Ny udbudsrunde, forsinkelser på et halvt år og så går Regionsrådet så ud fra, at man kan spare de 300-350 millioner ekstra kr., som de 3 rådgivere havde regnet sig frem til, at projektet ville komme til at koste. I mine ører lyder det usandsynligt, men jeg håber naturligvis, jeg bliver klogere. Der er trods alt ikke tale om et uerfarent, mindre ingeniørfirma, men 3 af Danmarks mest erfarne rådgivere i form af Rambøll, Alectia og C.F. Møller.

Læs Region Sjælland fyrer rådgivere på hospitalsbyggeri

I alle fald er der tale om endnu en ualmindelig ulykkelig indledning på et hospitalsbyggeri under kvalitetsfonden, hvor det utilsigtet er blevet gjort til en hæderssag ikke at lære af hinanden og hvor flere projekter er skandaløst planlagt og håndteret med store tab til følge hos rådgiverne og meget, meget dårligere projekter. Det er en af de slags forløb, hvor jeg – og sikkert mange andre – kan blive helt desperat over ikke at kunne gøre noget, mens de dårlige nyheder bare ruller ind over bordet. Det er al ære værd, at man gerne vil skabe god arkitektur i Danmark, men at man i så tunge logistiske konstruktioner som et hospital er, har valgt at bygge udefra og ind og tage stilling til arkitekturen før de indre funktioner er i min optik, gedigent dårligt set fra bygherrernes side.

I denne uge var jeg også i Aalborg som moderator på konferencen Erhvervs- og Boligmarkedet i Aalborg. Folketingsmedlem Rasmus Prehn og flere andre investorer, politikere og udviklere fortalte om det aktuelle marked. Hvis man ikke har et ærinde, så er det nok de færreste, der kommer forbi Aalborg. Men gør det – se løsningerne med siloer, der har bevaret de underste etager og bygget nye look-alikes ovenpå, fornem stemningen på havnen og se de nye kvarterer på Eternitten, Spritfabrikken og Østre Havn. Aalborg har gennem snart mange år været under transformation fra industriby til vidensby, og den er et besøg værd for alle, der interesserer sig for byudvikling og projektudvikling.

Nordjyderne er seje, og de er ambitiøse: Rasmus Prehn luftede muligheden af, at Aalborg Lufthavn bliver hele Jyllands nye lufthavn nu hvor de ikke kan blive enige i Aarhus om, hvor en ny lufthavn skal ligge. Det bliver spændende at se om den ide bliver virkelighed. Ser man 100 år tilbage, så har størrelse og position de jyske byer imellem ændret sig markant. Det er måske ved at ske igen – selv i Randers ser udviklingen ud til at være ved at vende. Det bliver rigtig spændende at se, hvor mange investorer med internationale penge i ryggen, der ligesom Aalborg-oplægsholder Kristian Krogh fra Niam kommer til at rykke til provinsen i 2017.

Læs fra januar 2016: Niam køber 461 boliger i Aalborg

Rigtig god weekend!

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder