Ugen i Ejendom uge 1.

Ugen i Ejendom: Sikke en transaktions-start på året

Ugens mest læste nyheder blev kraftigt præget af en række spektakulære transaktioner. Førstepladsen gik til nyheden om, at DIP og JØP købte ejendomme for godt 900 millioner kr. af TG Partners. Og det er da også interessant på flere måder. For det første er der sælger. Porteføljen blev samlet op af Lars Thylander i de år, hvor han tog en beslutning om at skifte fra at være mere eller mindre selvstændig mægler til at skabe et firma, der fandt investorer, satte dem sammen og foreslog dem gode ejendomshandler. I dag køber TG Partners ejendomme til fonde og udvikler dem  stille og roligt dels med henblik på at skabe egentlige  porteføljer dels med henblik på at optimere dem. Forretningsmodellen i TG Partners blev således skabt før club deals blev rigtig moderne, og nu har arbejdet altså båret så meget frugt, at det giver mening at sælge ud.

Læs DIP og JØP køber ejendomme for godt 900 millioner kr. 

Samtidig er nogle af de involverede ejendomme godt og kendt stof. Onsgården i Hellerup var nærmest fast forsidestof i årene omkring 2009, hvor den var kastebold mellem nogle af de ejendomsinvestorer, der for fleres vedkommende ikke bare gik konkurs, men også blev dømt for ikke at opfylde deres forpligtelser som Martin Klüts, Kenneth Schwartz Thomsen og Joachim Bruus-Jensen. Onsgården består af cirka 70 herskabslejligheder og ligger centralt i Hellerup nord for København, hvor mange fremtrædende ejendomsadvokater, investorer og adm. direktører handler og kører forbi hver dag – der er altså tale om en genkendelig ejendom.

Læs Thylander Gruppen lancerer 2 nye fonde i 2017

Læs fra arkivet TG Partners køber Onsgården i Hellerup

Men det er også interessant, at TG Partners på trods af, at prisen måske kunne være endt endnu højere, ikke ønskede at indgå i en langstrakt proces for så måske at se, at de stod på bar bund igen, sådan som det nogle gange sker med udenlandske investorer. Som TG Groups Carsten Viggo Bæk sagde i forbindelse med handlen:

-Der har været stor interesse for ejendommene fra danske og udenlandske investorer. Vi valgte at gå i en eksklusiv proces med DIP og JØP, som er seriøse aktører i markedet med en stor grad af transaktionssikkerhed, siger adm. direktør Carsten Viggo Bæk.

Dermed mente han formentlig ikke, at de øvrige interesserede ikke var seriøse aktører, men der er ingen tvivl om, at man med de institutionelle danske investorer ofte har forholdsvis kort vej til godkendelseskomiteerne og samtidig ved man som sælger med sikkerhed, at pengene er til stede.

En anden stor transaktion i ugens nyhedsflow var Niams køb af Copenhagen Business Park. Ejendommen, der er kendt som Danmarks største kontorejendom, har en høj tomgang. Helt op til en trediedel står i perioder tomt i ejendommen, som Valad i samarbejde med forskellige mæglere har forsøgt at få fyldt op. Niam var en af de første internationale fonde i det danske marked og har købt op i flere omgange. Det bliver spændende at se om Niam vil stille sig tilfreds med det afkast, som ejendommen genererer i den forfatning den er i i dag eller om der er nye spændende koncepter på vej for at få fyldt ejendommen, som i sin tid blev opført af Bøje Nielsen og Axel Juhl-Jørgensen i Danbyg-regi.

Læs Niam køber Copenhagen Business Park

Ligeså interessant som nogle af de store transaktioner har været i denne uge, så endte nyhederne om pensionskassernes finansiering ikke på nyhedslæsningens top 10. Både AP Pension og PKA har ellers været ude i denne uge og stille beløb i millardklassen til rådighed for både NPV og Carlsberg Byen. På den baggrund blev en af de ellers fortsat få arabiske investorer i det danske marked købt ud. I det hele taget har der været mange udlændinge i det danske marked i de senere år, men det er i overvejende grad penge, der stammer fra enten det øvrige Norden, UK eller Tyskland med ganske få amerikanske og canadiske i flokken.

Læs PKA investerer 4,2 milliarder kr. i Carlsberg Byen

Læs PKA giver tilsagn til NPV om 1,2 milliarder kr. til Enghave Brygge

Læs AP Pension og NPV bygger boliger i Sydhavnen for 1,4 milliarder kr.

Også nyheden om, at ATP Ejendomme og PensionDanmark har købt Marriott Hotel i centrum af København trak mange læsere. Det er ikke mange år siden, at jeg som moderator på hotelkonferencen HotCop igen og igen hørte institutionelle investorer sige, at hoteller var slet ikke et segment, som de var på vej ind i. Men tingene har ændret sig og med en solid mellemmand som Solstra Capital som driftsherre i stedet for en ren franchise med Marriott, så er det alligevel blevet interessant.

Læs om ATP Ejendomme og PensionDanmark køber Hotel Marriott

En anden nyhed på top 10 blev Estate Medias oversigt over de største transaktioner.

Læs Salg af Nykredit hovedsæde til Dades blev årets største transaktion

Læs også om de største transaktioner i de seneste måneder i Estate Magasin nr. 6 her eller læs Året i Ejendom om de vigtigste begivenheder i 2016 her

Medmindre der er tale om porteføljer med en enkelt ejendom rundt omkring i landet inkluderet eller et helt særligt tilfælde som Rosengårdcentret i Odense for nogle år siden, så er milliardhandlerne koncentreret omkring København. Men en række af Danmarks byer kan konkurrere på andre fronter. Det gælder for eksempel Aalborg, der på fantastisk vis har fået udviklet havnefronten og nu tager fat på de næste faser omkring Østre Havn. Måske fordi andre heldigvis havde nået at gøre nogle af de værste byudviklingsfejl før dem, så har Aalborg formået at skabe en attraktiv og spændende havnefront med rekreative tilbud og bæredygtig udvikling af boliger i takt med, at byen er transformeret til en vidensby med tiltrækningskraft på især IT-virksomheder.

Flere nationale investorer har da også set potentialet og enkelte har endda sprunget Aarhus over og er gået direkte til Aalborg. En af dem er netop nyhedsaktuelle Niam. Derfor glæder jeg mig også til den kommende uge, hvor turen går til Aalborg for blandt flere gode indlægsholdere at høre både rådmand Hans Henrik Henriksen, folketingsmedlem Rasmus Prehn, Niams Kristian Krogh og Rasmus Haugaard, hvor sidstnævnte sammen med andre investorer har købt jord til privat boligudvikling midt i et af Aalborgs belastede almene boligområder. Der er enorme muligheder i en række af de almene bebyggelser for privat boligudvikling, og det er spændende at se de innovative tanker, der bliver gjort til virkelighed netop nu med mulighed for at skabe en mere positiv udvikling i flere af kvartererne.

Læs mere om Erhvervs- og Boligmarkedet i Aalborg her

Og så var det i denne uge, at Estate Magasin udkom. En række af magasinets spin-off historier blev her på nettet læst af så mange, at de faktisk røg ind på top 10. Det gjaldt for eksempel det eksklusive indblik i Bygningsstyrelsen og interviewet med Gyrithe Saltorp, der styrer ejendomme for 32 milliarder kr., som du kan læse her. Under fanen Estate Magasin her på siden finder du også link til alle tidligere udgivelser. Her kan du også se hele det nye magasin online og læse hele interviewet og Bygningsstyrelsens forventninger til 2017.

Som jeg har lyttet mig til på vandrørene i denne uge er der meget på vej på transaktionsfronten også i de kommende uger. Det bliver spændende at følge!

Rigtig god weekend.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder