Ugen i Ejendom: Kirstine Sand og Anne-Dorthe Lillelund vandt over Trump

Ugens overskrifter blev i pressen over hele verden naturligt nok viet til det overraskende valg af Donald Trump, som USAs næste præsident. Når man er tæt på en branche, er det jo altid sjovt, når nogle fra branchen gør det godt. Men det var ikke den følelse, jeg og mange andre sad tilbage med, når det gælder Trump, selvom han har tjent sin formue på ejendomme.

Trumps håndtering af ejendomssager, truende konkurser, overdreven arkitektur og tilsyneladende manglende respekt for dem, der har lånt ham pengene til ejendomseventyret, ligner heldigvis ikke længere noget vi kender – hverken i større eller mindre målestok – i den danske ejendomsbranche. Men hvad Trumps sejr kommer til at betyde for Danmark og for ejendomsmarkederne, renteniveauerne og den generelle økonomi, står hen i det helt uvisse. Kurser og markeder har rettet sig, og ejendomme er ikke et aktiv, der bliver sat til salg fra dag til dag. Derfor vil en eventuel konsekvens også først vise sig på længere sigt. Lige nu kan vi vist i ejendomsbranchen ånde professionelt lettet op. Personligt er naturligvis en helt anden sag, hvor jeg kun kan tilslutte mig koret af politikere, erhvervsledere, studerende og mange, mange andre, der er rystet over udviklingen i USA og som med Søren Pinds ord håber, at de 100 millioner mennesker i USA (cirka), der har stemt på Trump, har set noget, vi ikke har.

Læs også Stor usikkerhed om konsekvenser af Trump-sejr

Hvad der ikke kunne lykkes i USA, – nemlig at en kvinde vandt over Trump, – lykkedes til gengæld i Estate Medias nyhedsflow. Her var der nemlig flere, der gik ind og læste om Kirstine Sand, der på trods af sine kun 38 år allerede har en lang karriere bag sig i ejendomsbranchen. Som cand.jur blev hun professionelt udklækket i den daværende Slots- og Ejendomsstyrelsen, ligesom flere andre markante kvindelige ledere i ejendomsbranchen som Bygningsstyrelsens Gyrithe Saltorp og Freja Ejendommes Karen Mosbech. Her blev hun klædt på til en karriere i ejendom. Hun skiftede til en director-post i Colliers og har de seneste 5 år siddet som underdirektør i ATP, inden hun nu valgte midt i en barselsperiode at skifte til posten som direktør og partner i Sadolin & Albæk.

Læs Kirstine Sand bliver direktør i Sadolin & Albæk

Også Anne-Dorthe Lillelunds jobskifte sneg sig ind på top 10 i denne uge. Hun er gået fra en mangeårig ansættelse i PFA Pension og videre til et kort visit i Danske Bank før hun nu er tjekket ind i den tidligere Aberdeen-profil Tonny Nielsens nye forvaltningsselskab Fokus Asset Management.

Læs Anne-Dorthe Lillelund går til Fokus Asset Management

De to profiler er kun toppen af isbjerget ud af en række rotationer i markedet pt. Tirsdag i denne uge holdt Estate Media den årlige konference Erhvervs- og Boligmarkedet i København, hvor 100 deltagere blandt andet kunne høre, hvor meget det betyder, at kontoret ligger præcis hvor det skal. Arbejdsmarkedet strammer nemlig til på visse områder og det gælder i hvert fald asset managers, kompetente investeringsrådgivere, gode erhvervsmæglere, byggeledere og projektudviklere, som der er mangel på pt.

Flere og flere banker skiller sig ad med domicilet og efter et år lykkedes det i denne uge endelig for Nykredit. Det blev igen Dades, der var på storopkøb. Denne gang skrev Dades under på at betale 1,5 milliard kr. for ejendommene mod en forpligtelse fra Nykredits side på at blive der i 5,5 år. Så finansgigantens tidligere overvejelser om en Ørestad-adresse er nok skrinlagt for en stund.

Læs Nykredit sælger hovedsæde for 1,5 milliard kr.

Der var mange i branchen, der undrede sig dengang Nykredit valgte at opføre det meget dyre prestigeprojekt Krystallen, og mon ikke også, at prisen har været en af de faktorer, der i sidste ende har gjort, at det tog godt et år at komme af med de to markante ejendomme på Kalvebod Brygge. Investeringerne der er i det hele taget fra en anden tid, hvor kravene til bankerne var meget løsere, og hvor Nykredit indvilgede i at opføre en hotelejendom – det nuværende Marriott – for at få lov til at bygge på kajen. Det er ikke længere virkeligheden i bankerne at foretage den slags dispositioner, og den er da også solgt fra – og nu også sammen med selve domicilet og Krystallen, så ingen af dem  længere tynger Nykredits balance.

Læs Ejendomssalg står for 10 procent af kvartalsresultat

Der er stadig flere, der efterlyser nye erhvervskvm. Samtidig husker de allerfleste godt, hvordan der gik kådhed i den lige før krisen og selv meget forsigtige investorer som tobaksselskabet C.W. Obels ejendomsselskab fik sat gang i et erhvervsbyggeri i Ørestad, Mikado House, uden lejere og brændte inde med kvadratmetrene i en årrække. Derfor ser vi i markedet kun meget få spekulative igangsættelser – altså byggerier, der bliver sat i gang uden lejere. Men denne uge kunne NCC Property Development offentliggøre, at de nu sætter gang i spekulativt byggeri i Aarhus. Det bliver spændende at se, om det er udtryk for en tendens.

Læs 4.600 kvm. spekulativt byggeri på vej i Aarhus

 

Hvis du hører til dem, der har haft det lidt svært med Trump denne uge og er lidt træt af USA, og måske samtidig er en af dem, der har det lidt blandet med, at Halloween er blevet adopteret som en dansk tradition, så er der mere af samme skuffe på vej. Snart er det nemlig Black Friday og flere butikker er allerede begyndt at melde ud, hvilke gode tilbud, de byder på. Forventningen om, at forbruget er stigende ikke bare på Black Friday men at der også fremadrettet er et potentiale betyder, at der er rift om både high street butikker og butikscentre. Selvom nogle af sagerne har været svære at løse, har der været flere mindre udviklere som Sinai Group, Momentum og Innovater og nu NREP, der har kastet sig over butikscentrene, og interessen fortsætter. I denne uge kunne vi i nyhedsstrømmen fortælle om både små og store butikstransaktioner.

Læs Humlebæk Centret og Glostrup Bytorv solgt til TT Partners

Læs Lidl vil investere milliarder i at fordoble antallet af butikker

Læs Steen & Strøm sælger to butikscentre i milliardhandel

I den anden ende af butiksspektret åbnede Prada i denne uge på en af Danmarks mest fashionable beliggenheder. Der har været kritik af, at indtoget af de internationale modebrands skubber priserne i vejret og dermed udelukker lokale brands. Omsætningstallene er ikke officielle, men butikkerne er ikke overrendt, og det må da være en langt større trussel, hvis butikkerne  ikke kan leve op til forventningerne på sigt. De er endnu en af de små ting, der er med til at forvandle København fra en storby til en egentlig metropol, og det smitter positivt af på hele Danmark.

Rigtig god weekend!

Læs Ugen i Ejendom uge  44

Læs Ugen i Ejendom uge 43

 

 

 

 

 

 





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder