Fra venstre Director og Head of ESG Christian Haaber Westergaard Nielsen, Thylander, ESG & bæredygtighedschef Christian Gjessing Bruun, AKF og bæredygtighedsansvarlig Jonathan Leonardsen, Balder Danmark. Foto: Real ESG - The Real Estate Reporting Framework.

Storinvestorer går sammen om fælles ESG-rapportering

ESG er et buzzword for rigtig mange aktører i ejendomsbranchen uden, at der samtidig er et fælles benchmark for, hvad man gør og hvor stor betydning det har. Derfor er der lige nu forholdsvis frit slag i forhold til italesættelsen af ESG-indsatsen. Men det er måske slut nu for en række ledende aktører i ejendomsbranchen er gået sammen om en skabelon, som de i fremtiden vil følge og dermed kan der skabes et benchmark for ESG-indsatsen for hele ejendomsbranchens værdikæde.

Den nye, gratis og open source ESG-rapporteringsskabelon til hele ejendomsbranchens værdikæde skal sikre, at ESG-rapporteringen i ejendomsbranchen i fremtiden bliver transparent, konkret og sammenlignelig.

Projektet hedder Real ESG – The Real Estate Reporting Framework, og projektets mål er at sikre, at rapporteringen i ejendomsbranchen bliver transparent, konkret og sammenlignelig.

– Projektet opstod i forbindelse med, at vi var flere aktører i branchen, der gerne ville sammenligne, hvor vi stod på ESG-dagsordenen. Men selvom vi lagde data åbent frem, så kunne det ikke lade sig gøre, fordi vi målte på forskellige ting. Derfor blev vi enige om, at der var akut behov for et nyt værktøj, siger Ali Simiab, der er selvstændig konsulent og rådgiver en række aktører i branchen om blandt andet bæredygtighedsspørgsmål.

Projektets fokus er derfor særligt ensartede datapunkter, som gør det nemt for ejendomsselskaberne at rapportere ESG-indsatsen, og enkle definitioner, så ejendomsselskaberne bruger identiske beregningsprincipper. Bag projektet står investeringsselskaberne AKF, Danica Ejendomme og Thylander sammen med udviklingsselskabet Balder Danmark, BUILD – Institut for byggeri, by og miljø, Danske Bank, Deas, Deloitte, Djøf Advokat, EjendomDanmark, Molio – Byggeriets videnscenter, Realkredit Danmark i samarbejde med Ali Simiab, der er selvstændig rådgiver.

Realdania støtter projektet økonomisk.

– Vi skal reducere vores klimaaftryk og sikre en sund social udvikling. Derfor er vi nødt til at have ensartede metoder for at opgøre det. Vores aftryk som branche er stort, men når vi rykker os samlet, som i det her projekt, kan vi gøre en stor forskel, siger bæredygtighedsansvarlig i Balder Danmark Jonathan Leonardsen.

Ambitionen er, at aktørernes udledninger, reduktioner og øvrige datapunkter opstilles, beregnes og formidles på en sammenlignelig måde, så aktørernes indsats kan benchmarkes, og der kan opstå sund reel konkurrence om at reducere klimaaftrykket.

Nemmere, hurtigere og billigere
Rapporteringsskabelonen vil gøre det nemmere, hurtigere og billigere at udarbejde en ambitiøs ESG-rapport, så hver aktør ikke skal bruge tid, penge og energi på at skabe sin egen rapporteringsskabelon.

– En standardiseret ESG-rapportering er nøglen til at drive forandring i branchen. Med en fælles referenceramme kan vi øge gennemsigtigheden, sammenligne data og dele viden, hvilket kan lægge pres på os selv, men også på vores værdikæder og samarbejdspartnere i arbejdet mod en mere bæredygtig bygge- og ejendomsbranche, siger ESG & bæredygtighedschef Christian Gjessing Bruun, AKF.

Projektets primære målgruppe er ejendomsbesidderne, men målet er, at projektet bliver praktisk anvendeligt for hele ejendomsbranchens værdikæde i form af både developere, entreprenører og rådgivere.

Derfor vil projektholdet også samarbejde med relevante organisationer, eksperter og branchefolk om udviklingen af værktøjerne.

– ESG-data er allerede vigtige og bliver endnu vigtigere i fremtiden. Långivere, investorer og øvrige stakeholders har nemlig sunde, berettigede og ambitiøse forventninger til ejendomsbranchens ESG-data. Derfor er det også oplagt, at vi samarbejder om at udvikle en open source-rapporteringsskabelon, som hele branchen får glæde af, og som medvirker til at gøre ESG-data sammenlignelig, siger director og head of ESG Christian Haaber Westergaard Nielsen, Thylander.

Det forventes, at første del af projektet udgives primo 2024 via EjendomDanmark og Molio.

Få hele historien om AKFs ambition om at blive ejendomsbranchens bedste til ESG-rapportering her og læs hele baggrundshistorien i seneste udgave nr. 3 -2023 af Estate Magasin her

Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder