ESG- og bæredygtighedschef Christian Bruun Gjessing, AKF. Foto: Andrea Boel Ricketts, AKF

AKF klar til første byggeri i halm: Vi tager gerne risiko og ansvar

Ejendoms- og investeringskoncernen AKF, der udvikler og driver erhvervs- og boligejendomme samt investerer i danske produktionsvirksomheder, går som den første professionelle ejendomsudvikler i Danmark nu i gang med at bygge i halm, hvor de oprindeligt projekterede betonelementer med traditionel isolering erstattes af halmelementer.

Det oplyser AKF.

Ved at ændre vægkonstruktionen til halmelementer reduceres CO2-aftrykket på vægopbygningen med 4,7 ton CO2, hvilket svarer til en reduktion på cirka 65 procent, oplyser AKF.

I samarbejde med tømrer- og entreprenørvirksomheden JDH Byg og materiale-leverandøren Ecococon tager AKF hul på at bygge et fællesvaskeri, et fælles gæsteværelse, et viceværtkontor og et cykelværksted.

Skubber på for grøn omstilling
Der er i dag reglementer, standarder, vejledninger og certifikater om betonbyggeri, men samme standarder og anvisninger findes ikke i samme omfang på nye, bæredygtige løsninger, og netop derfor går det også langsomt med den grønne omstilling af byggeriet, mener AKF, der ’gerne tager den risiko og det ansvar, der følger med at arbejde med nye materialer’.

– Væggene kommer til at bestå af en modulbaseret trækonstruktion, som er isoleret med halm og med en indvendig overflade af ler. Det er altså ikke raketvidenskab – det er løsninger, vi i princippet kender fra de gode gamle dage, men som vi mangler at få sat nutidige standarder for. Vi går med dette projekt tilbage til rødderne og genopfinder en gammel måde at bygge med biobaserede og fornybare materialer på, forklarer Christian Gjessing Bruun, der er ESG- og bæredygtighedschef i AKF.

Halmen er et restprodukt fra landbruget, som faktisk også er med til at sikre en højere boligkvalitet, da bygningerne bliver åndbare med et godt indeklima.

– Vi kommer også til at lave gulve af bakteriegroet beton, og vi undersøger muligheden for at genbruge loftspær til tagkonstruktionerne. Vi håber, at vi – med vores gode samarbejdspartnere – kan få skubbet til standarderne og den grønne omstilling af byggeriet, siger Christian Gjessing Bruun.

Læs også Talentportræt: Christian Gjessing Bruun vil sætte fut i grøn omstilling

 

Fakta: LCA-beregning

LCA-faserne A1-A3, B4, C3 og C4 er inkluderet i analysen, og i sammenligningen af CO2-aftrykket er der udelukkende sammenlignet ydervægskonstruktionen for de to opbygninger bestående af bærende konstruktion og isolering. Ydervæggene i de to pavilloner udgør samlet cirka 130 kvm ekskl. vinduer, og den konventionelle betonvægskonstruktion er opbygget af armeret beton (150 mm) og glasuld (290 mm), mens den biobaserede vægkonstruktion er opbygget af ler (25 mm), trækonstruktion er isoleret med halm (400 mm), træfiberplade (60 mm) og ler (25 mm).

Kilde: AKF

Læs også Endnu et rekordår for AKF – overskud tæt på 650 millioner kr.

Læs også:





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder