Adm. direktør Henrik Garver, FRI. Foto: FRI

Danske rådgivere lander rekordindtjening for andet år i træk

Det har – på brancheniveau – været et godt år for de danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder. FRI’s store Brancheundersøgelse for 2021 viser, at omsætningen i medlemsvirksomhederne sidste år landede på 13,9 milliarder kr. Det er ny rekord, og det afspejler en samlet vækst i omsætningen på cirka 3,5 procent.

Samtidig har branchen formået at fastholde den høje indtjening fra 2020. Beregnet ift. egenproduktionen blev 2021-overskudsgraden i FRI-virksomhederne på 7,3 procent (ebit).

Fordelt på sektorer er det fortsat byggeriet, der udgør den største volumen af FRI-virksomhedernes omsætning. Men væksten i 2021 er i særlig grad blevet trukket af en fremgang inden for energi-, industri- og procesrådgivning, herunder inden for pharma.

Opruster i udlandet
Tallene glæder adm. direktør i FRI, Henrik Garver, selvom prognoserne for årets resultat faktisk var endnu højere:

– En brancheomsætning på 13,9 milliarder kr. er et virkelig stærkt resultat, men sandheden er dog, at det faktisk er lidt lavere, end vi i FRI havde forventet i vores fremskrivninger for branchen. Baggrunden for det er, at eksporten af rådgivning fra Danmark er lavere end forudset. Det er dels en corona-effekt, vi skal huske, at vi taler 2021, hvor der reelt gennem store dele af året var voldsomme rejserestriktioner, og dels kan vi se, at virksomhederne ændrer deres struktur. Det rejser spørgsmålet, om den relative nedgang i eksporten er et midlertidigt corona-fænomen, eller om det er en mere blivende situation, hvor FRI-virksomheder i endnu højere grad internationaliseres gennem lokale datter- og søsterselskaber, fremfor gennem eksport af rådgivning fra Danmark, siger Henrik Garver.

Eksporten er faldet fra 2,5 til 2,4 milliarder kr., hvilket skyldes, at Covid-19, og deraf følgende rejserestriktioner, udgjorde en væsentlig barriere for eksport af rådgivning i 2021. Samtidig er omsætningen i datterselskaber uden for Danmark øget med godt 3 procent til 16,1 milliarder kr. Eksport udgør 17 procent af omsætningen i FRI-virksomhederne mod 19 procent af omsætningen i 2020, og 20 procent af omsætningen tilbage i 2019. Den samlede internationale omsætning i FRI-virksomhederne var i 2021 på 18,5 milliarder kr.

Rustet til en usikker fremtid
Henrik Garver ser det gode resultat – samt ikke mindst fordelingen af væksten – som en anledning til en forsigtig optimisme i forhold til den kommende periode:

– Vi ser ind i en usikker fremtid på den korte og mellemlange bane. Krig, inflation og forsyningskriser samt en coronapandemi, der jo fortsat spøger i baggrunden, har, sammen med manglen på arbejdskraft, skabt usikkerhed, ikke mindst i byggeriet, som er en væsentlig sektor for mine medlemsvirksomheder. Det sænkede kommunale anlægsloft for 2023 bliver desværre en ekstra bremse, der øger usikkerheden yderligere. Derfor er jeg glad for, at langt de fleste virksomheder er kommet stærkt ud af 2021, det skaber en styrket robusthed for virksomhederne i en kommende svær periode. Men vigtigere er det, at jeg også allerede nu kan se, at der er fremgang inden for sektorer, der i mindre grad er påvirket af de samme faktorer som boligbyggeriet og det klassiske byggeri for offentlige kunder.

Fakta om FRI:
Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, er brancheforening for rådgiver- og ingeniørvirksomheder.

FRI’s medlemsvirksomheder beskæftiger cirka 31.000 medarbejdere i Danmark og internationalt og har en global omsætning på cirka 30 milliarder kr.

De store FRI virksomheder er blandt de største virksomheder i Europa inden for rådgivende ingeniørvirksomhed.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder