Adm. direktør Henrik Garver, FRI. Foto: Henrik Eskildsen/FRI

Danske rådgivere med nyt rekordår trods Corona

Ny brancheundersøgelse viser, at de danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, i 2020 havde den stærkeste indtjening i næsten 40 år.

Overskudsgraden målt på egenproduktion var 7,4 procent, hvilket er det højeste niveau siden 1983, og et stykke over forventningerne for 2020, der lød på cirka 5 procent.

Også omsætningen lander på et niveau over forventningen. FRI havde, med afsæt i indikatorerne i medio 2020, regnet med en negativ vækst på cirka 2 procent, men den reelle vækst for 2020 er positiv, på 3,4 procent. Den samlede omsætning for 2020 ender på 13,4 milliarder kr. Det er især hos virksomheder med 50-1.000 ansatte, at der har været fremgang.

Et sted, hvor der alligevel kan ses et fald, er i eksporten. I 2020 havde eksporten af rådgiverydelser fra Danmark en værdi på cirka 2,5 milliarder kr., svarende til 18,5 procent af den samlede omsætning hvilket er et fald på 1,7 procentpoint i forhold til 2019 hvor den udgjorde 20,2 procent

– Faldet i eksporten er dels et udtryk for et stærkt hjemmemarked og dels en helt naturlig konsekvens af rejserestriktioner. Vi har samtidig set, at der har været en vækst på næsten otte procent i antallet af medarbejdere i de udenlandske datterselskaber. Analysen viser derfor helt reelt, at lukkede grænser er gift for eksporten af professionelle serviceydelser, forklarer adm. direktør Henrik Garver, FRI.

Han uddyber:

– Herhjemme har FRI’s medlemsvirksomheder været godt hjulpet af at de danske politikere og myndigheder har formået at holde hjulene i gang ved blandt andet ikke at lukke bygge- og anlægsarbejdspladser. Herudover har suspenderingen af anlægsloftet og fremrykkede investeringer i vores forsyningssektor været positivt, og samtidig har det styrket den grønne omstilling.

– Endelig har en række virksomheder også haft gavn af fleksibiliteten ved muligheden for at kunne udskyde indbetaling af moms, A-skat og AM-bidrag. Et tiltag, der kan være en medvirkende faktor til, at vi i år ser en øget likviditet i branchen, siger direktøren for FRI.

Byggeriet står for en væsentlig del af forretningen på hjemmemarkedet for de danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder, hvor projekter i denne sektor i 2020 udgjorde hele 42 procent af omsætningen. På andenpladsen kom infrastruktursektoren, der tegnede sig for 22 procent af omsætningen, og derefter finder vi miljøsektoren, som står for 14,5 procent og energisektoren der står for 11 procent.





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder