Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S). Foto: Claus Bech/presse

Politikere dropper tvangsordning mellem kommuner og private udlejere

Et bredt flertal i Folketinget er med en dugfrisk aftale klar til at tage næste skridt i kampen mod parallelsamfund.

Aftalen ’Blandede boligområder – næste skridt i kampen mod parallelsamfund’ indebærer, at der arbejdes mere målrettet på at sikre, at beboere med ikke-vestlig baggrund højst vil udgøre 30 procent i alle boligområder i Danmark i 2030. Derfor udvider kredsen af partier bag aftalen – S-regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance – nu indsatsen for at skabe bedre almene boligområder.

Ingen tvang – men mulighed for frivillige aftaler
Desuden skal der skabes bedre muligheder for at indgå frivillige aftaler mellem kommuner og private udlejere – dermed er det første forslag om en tvangsordning blevet droppet.

Aftalen indebærer, at alle kommuner fremover kan indgå frivillige aftaler uden tidsbegrænsning med private udlejere om kommunal anvisning til deres boliger. Udlejerne kan godtgøres, og staten kan refundere kommunernes udgifter med op til 30.000 kr.

Centralt i aftalen er også indførelsen af en ny kategori af boligområde, et såkaldte forebyggelsesområde, hvor man vil kunne anvende en række af de redskaber, der hidtil har været anvendt i områder omfattet af parallelsamfundslovgivningen fra 2018.

De nye forebyggelsesområder er boligområder med mere end 1.000 beboere, der risikerer at blive udsatte som følge af høj kriminalitet, lav uddannelse, lav indkomst, lav beskæftigelse og en høj andel af beboere med ikke-vestlig baggrund. Disse boligområder får nu redskaber til at forebygge, at de ikke udvikler sig til parallelsamfund og havner på de lister, der er omfattet af lovgivningen fra 2018.

Det drejer sig blandt andet om obligatorisk, fleksibel udlejning, som sikrer fortrinsret til boligsøgende i arbejde og uddannelse. Der vil også ske en stramning af reglerne for kommunal anvisning til områderne. Og endelig bliver det fremover muligt at godkende strategisk nedrivning i forebyggelsesområderne, hvis der er et ønske om byudvikling eller omdannelse i boligområderne, fremgår det af den nye aftale.

Opdateret parallelsamfundslovgivning fra 2018
Som et led i den nye aftale er der desuden aftalt en generel opdatering af parallelsamfundslovgivningen fra 2018. Det indebærer en stramning af reglerne om bytte og fremleje i udsatte boligområder, og at boligområder nu permanent får fem år mod tidligere fire år til at vende udviklingen, før området skal omdannes. Endelig er der med den nye aftale afsat 500 millioner kr. af Landsbyggefondens midler, så den samlede ramme også kan dække indsatser i de nye udviklingsplaner.

– Det er helt afgørende, at vi politikere gør, hvad vi kan for at forhindre fremvæksten af nye parallelsamfund. Derfor er jeg meget glad for, at alle partierne bag parallelsamfundsaftalen også er med i aftalen om de nye forebyggelsesområder. Det er et vigtigt skridt for sammenhængskraften i samfundet og for de beboere, der nu kan se frem til en tilværelse i mere blandede boligområder, siger indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S).

Han bakkes op af Heidi Bank, boligordfører for Venstre.

– I Venstre er vi tilfredse med aftalen, der bygger oven på det gode arbejde med at bekæmpe parallelsamfund, som den tidligere regering satte i søen. Vi glæder os over, at vi fik kæmpet regeringens alvorlige indgreb i den private ejendomsret ud, men i stedet fået slået fast, at aftalen ikke må resultere i social eksport over kommunegrænserne, ligesom det er centralt, at vi med aftalen har fået fokus på at udnytte den eksisterende almene boligmasse bedre, siger Heidi Bank.

Læs også Ejendomdanmark roser ny aftale: Frivilligheden er det rigtige valg

Læs hele den nye, politiske aftale ’Blandede boligområder – næste skridt i kampen mod parallelsamfund’ her

Læs også:





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder