Stejlepladskvarteret - eller blot Stejlepladsen - i Københavns Sydhavn. Illustration: Christensen & Co Arkitekter, Urban Power og Kragh & Berglund.

Lokalplanforslag for omdiskuteret byfornyelsesprojekt i København offentliggjort

– Visionerne om en åben og varieret klyngebebyggelse, der spiller sammen med Fiskerhavnens selvgroede og autentiske havnemiljø i Københavns Sydhavn, fastholdes i lokalplanforslag og miljøvurderinger for Stejlepladsen.

Det mener By & Havn i forbindelse med, at Københavns Kommune har offentliggjort lokalplanforslag for Stejlepladsen. Dermed er det omdiskuterede byfornyelsesprojekt klar til politisk behandling.

Læs også Anne Skovbro: Ikke alle synes, projekt med Stejlepladsen er en god idé

Arkitektforslaget ’Stejlepladsen – her det gror’ fra Christensen & Co Arkitekter vandt i november 2019 konkurrencen om en bebyggelsesplan for Stejlepladsen, og mandagens offentliggørelse af forslaget til lokalplan og miljøvurderinger (VVM) er en stor milepæl i det videre arbejde med at realisere projektet, siger By & Havns adm. direktør, Anne Skovbro.

– Stejlepladsen bliver et helt særligt kvarter, som vi ikke finder noget andet sted i København. Lokalplanen sætter rammerne for det videre arbejde, og vi er glade for, at vi med det her lokalplanforslag vil kunne fastholde visionerne om et bæredygtigt kvarter, hvor bynatur, genbrug og fællesskaber bliver de centrale pejlemærker i udviklingen af området. Stejlepladsen er kendt for sit autentiske havnemiljø, og vi har fra begyndelsen ønsket at udvikle Stejlepladsen i respekt for det lokale og maritime miljø, siger Anne Skovbro.

Stejlepladsen er et nyt københavnsk byudviklingsområde for enden af Bådehavnsgade med udsigt til Fiskerhavnen.

Både konkurrence, lokalplan og visualiseringer er lavet af et hold med ligeværdige aktører bestående af Christensen & Co Arkitekter, Urban Power, Kragh & Berglund, Moe og Urban Creators.

Byggefelt på 5,2 ha
Anne Skovbro fremhæver, at i stedet for den klassiske københavnerkarré vil kommende beboere på Stejlepladsen få mulighed for at flytte ind i åbne klyngebebyggelser nær vandet med grønne gårdrum og variation i bygninger, højde og farver.

Stejlepladsens byggefelt er på 5,2 ha, og for at sikre ambitionen om et bæredygtigt kvarter har udviklerne bag Stejlepladsen, By & Havn og pensionsselskabet PFA, afsat en pulje på 40 millioner kr. til initiativer, der fremmer miljørigtigt byggeri og social bæredygtighed. Der er blandt andet planlagt plantning af 800 træer i området. Samtidig ønsker By & Havn og PFA, at Stejlepladsen bæredygtighedscertificeres efter DGNB-standarden. Målet er at cer­tificere bykvarteret til højeste bæredygtighedsniveau – som er platin.

By & Havn forventer, at den endelige lokalplan og VVM kommer til politisk behandling i Københavns Borgerrepræsentation primo 2021.

Læs om By & Havns årsregnskab 2019 i By & Havn ser på 2020 med ’behersket optimisme’

 

Fakta: Visionerne for Stejlepladsen

  • Bæredygtig klyngebebyggelse med stor variation i farver, højde og facader
  • Bynatur, blandt andet plantning af 800 træer i området
  • Grønne gårdrum med plads til fællesskaber
  • Genbrugsmaterialer og upcycling i facader og boligindretning
  • Grøn kant langs vandet
  • Fælleshuse som for eksempel spisehus eller værksted
  • Vision om medbyggerboliger af for eksempel et bofællesskab
  • Kvarterpladser, lommepladser og en legeplads
  • Parkeringskælder langs Bådehavnsgade og P-pladser på Sejlklubvej
  • Daginstitution
  • 25 procent almene boliger og mindre private lejeboliger

Kilde: By & Havn

Fakta: Forventet tidsplan for Stejlepladsen

  • Lokalplan og miljøvurderinger til behandling i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg den 22. juni 2020
  • Efterår 2020 Københavns Kommune gennemfører offentlig høring af lokalplan og VVM
  • Primo 2021 endelig lokalplan og VVM til politisk behandling i Københavns Borgerrepræsentation

Kilde: By & Havn

Læs også:





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder