Stejlepladskvarteret – eller blot Stejlepladsen – i Københavns Sydhavn. Illustration: Christensen & Co Arkitekter, Urban Power og Kragh & Berglund

Christensen & Co vinder Stejlepladsen i Københavns Sydhavn

Området ved Stejlepladsen i Københavns Sydhavn har udsigt ud til Fiskerhaven og er kendt for sit særlige, selvgroede havnemiljø med sejl- og bådklubber, træskure og boliger nær kajkanten. I de seneste måneder har tre arkitektteams konkurreret om en bebyggelsesplan for Stejlepladsens godt 5,2 hektar store areal, og en enig dommerkomité har udpeget ’Stejlepladsen – Her det gror’ som vinder af konkurrencen.

Vinderforslaget har fokus på områdets selvgroede mangfoldighed, nærheden til vandet og bygger videre på områdets eksisterende struktur med klynger af byggeri i forskellig højde og karakter. I stedet for den klassiske københavnerkarré skal Stejlepladsens bebyggelse derfor disponeres som klynger. Boligerne vil have stor variation i højde, farver og facader, som for eksempel træ og genbrugsmaterialer. Områdets beboere kan se frem til blandede bo- og ejerformer, som mindre boliger, almene boliger og bofællesskaber med fællesrum, som giver plads til mangfoldighed, mange forskellige familieformer og seniorer og studerende.

I vinderprojektet indgår også en lokal daginstitution, forslag om grønne og fredelige legegader, kvarterpladser med plads til lokalt liv og parkeringspladser i periferien af bykvarteret, så der i princippet kan skabes en næsten bilfri bydel. Mange træer, by-natur, grønne tage, solceller, vandløb som klimasikring mellem bygningerne og naturarealer langs vandkanten er også en del af forslaget. Samtidig åbner projektet op for muligheden for selvbyg.

Omfanget af selvbyggerboliger vil blive afklaret i en videre bearbejdning af forslaget. Det samme gælder forslag om et maritimt fælles- og spisehus og et fælles superværksted for områdets beboere med fælles værktøj og maskiner.

Forud for arkitektkonkurrencen har borgere og interesseorganisationer haft mulighed for at komme med input til bebyggelsesplanen. Et synspunkt har været, at hvis der skal bygges, så byg noget, der ikke ligner alt andet byggeri i København. Det vil sige noget som det lokale miljø – ikke almindeligt karrébyggeri.

– Jeg er glad for at kunne fremvise et projekt, som indfanger ønsker, som vi modtog i dialogen med borgerne i området, siger adm. direktør Anne Skovbro, By & Havn.

Selskabet bag udviklingen af Stejlepladsen er et samarbejde mellem By & Havn og pensionsselskabet PFA.  For at sikre de høje ambitioner om en bæredygtig udvikling af Stejlepladsen er Lendager Group blevet tilknyttet projektet som proces- og bæredygtighedskonsulenter, og det er et krav, at det kommende byggeri kan bæredygtighedscertificeres til DGNB-guld.

– Vi har store forventninger til boligprojektet, og vi ser frem til at udvikle planen for området sammen med By & Havn, hvor udviklingen af et rationelt byggesystem bliver centralt for at kunne opnå vores fælles ambition om betalbare boliger til københavnerne. Da to tredjedele af boligerne samtidig bliver med et gennemsnit på 65 kvm, er vi også inde og imødekomme behovet for mindre boliger i Hovedstaden, siger ejendomsdirektør Michael Bruhn, PFA.

Konkurrencen blev udskrevet den 2. september, og dommerbetænkningen fremhæver, at alle tre indkomne forslag er udført på et meget højt byarkitektonisk niveau, som opfylder konkurrenceprogrammets ønsker og krav til dette særlige sted i København.

– En enig dommerkomite finder forslaget sympatisk, enkelt og robust. Et forslag som har fundet en god balance mellem at være ambitiøst og realiserbart på samme tid. Alt i alt et samlet bud på en stærk og velfungerende ny bebyggelsesplan, som ikke findes andre steder i København, skriver dommerne i afgørelsen.

Det vindende team bestående af Christensen & Co Arkitekter og Urban Creators, Kragh & Berglund, Urban Power og MOE blev kåret ved en reception hos By & Havn.

Vinderforslaget skal nu kvalificeres og bearbejdes frem mod Københavns Kommunes lokalplanproces. Det forventes, at byggeriet af kvarteret kan begynde, når lokalplanen for området er vedtaget, og der foreligger en godkendt byggesag.

Læs også:





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder