Den røde streg markerer det samlede konkurrenceområde. Den hvide stiplede linje markerer byggezonen, hvor der blandt andet kan bygges boliger. Den gule stiplede linje markerer et byggefelt med tæt-lav bebyggelse som i naboarealernes bådehusområder. Foto og grafik: By & Havn

By & Havn og PFA planlægger 72.000 kvm i Fiskerhavnen i Sydhavnen

Stejlepladsen i Sydhavnen bliver Københavns nye, bæredygtige kvarter med udsigt til Fiskerhavnen og med naturområdet Sydhavnstippen i baghaven.

Sådan lyder planerne fra By & Havn og PFA, som har indgået en aftale om at etablere et projektselskab, der skal udvikle Stejlepladsen de kommende 10 år. Selskabet ejes ligeligt af parterne. Aftalen er betinget af, at der vedtages en endelig lokalplan for området.

By & Havn og PFA vil på Stejlepladsen opføre 72.000 etagemeter på et areal på 51.800 kvm. Området skal have cirka 900 boliger, heraf skal 25 procent skal være almene boliger. Resten skal være private udlejningsboliger. Ejendommene og kvarteret skal bæredygtighedscertificeres efter DGNB. Ambitionen er, at bygninger skal opnå en guldcertificering.

– Stejlepladsen er en del af et unikt miljø, som vi selvfølgelig skal gøre alt for at bevare samtidig med, at vi bygger et nyt kvarter, som vi har fået til opdrag. Vi har været i dialog med beboere og foreninger og har i konkurrencematerialet lagt vægt på, at der skal tages størst muligt hensyn til miljøet i området, og at byggeriet nedskaleres mod Fiskerhavnen, så der bliver plads til grønne kantzoner og lokale mødesteder. Vi ser meget frem til at modtage arkitekternes forslag, siger adm. direktør Anne Skovbro, By & Havn, som får hjælp af proceskonsulent Anders Lendager, stifter og ejer af Lendager Group.

Store forventninger til byggeprojektet
Visionen er, at cirka 40 procent af kvarterets areal skal udlægges til rekreative områder og natur, grønne kantzoner og stier til bløde trafikanter.

Ejendomsdirektør i PFA, Michael Bruhn, er glad for at kunne præsentere projektet sammen med partnerne i By & Havn.

– Vi har store forventninger til byggeprojektet. Stejlepladsen bliver nu udviklet med øje for områdets karakter og unikke beliggenhed og med fokus på bæredygtige boliger og en mangfoldig byudvikling. Vi er i den forbindelse glade for, at vi via vores joint venture med By & Havn har kunnet holde omkostningerne på et fornuftigt niveau sammenlignet med andet nybyggeri i København. Da to tredjedele af boligerne samtidig bliver 1- og 2-værelses, er vi også inde og imødekomme behovet for mindre boliger i hovedstaden, siger Michael Bruhn.

Tre arkitektteams konkurrerer
De tre arkitektteams, der er indbudt til at deltage i konkurrencen for Stejlepladsen er Nord Architects, Arkitema Architects og Christensen & Co. Det endelige forslag skal afleveres primo november. Vinderforslaget forventes at blive offentliggjort i starten af december.

By & Havn og PFA forventer, at byggeriet af kvarteret kan begynde i 2021, når lokalplanen for området er vedtaget.

I forbindelse med Københavns Kommunes Budget for 2019 blev det blandt andet besluttet at skabe en ny, grøn og bæredygtig bydel ved Stejlpladsen i Sydhavnen i stedet for Ørestad Fælled Kvarter, som det tidligere havde været planen.

Læs mere i Aftale om 2.550 boliger på Amager Fælled på plads

Fakta: Stejlepladsen

  • I forbindelse med Københavns Kommunes Budget for 2019 blev det bl.a. besluttet at skabe en ny, grøn og bæredygtig bydel ved Stejlpladsen i Sydhavnen i stedet for Ørestad Fælled Kvarter, som det tidligere havde været planen
  • Der kan på Stejlepladsen opføres 72.000 etagemeter på et areal på 51.800 kvm
  • Området skal have cirka 900 boliger, heraf skal 25 procent skal være almene boliger. Resten skal være private udlejningsboliger. Derudover er der planlagt en daginstitution på Stejlepladsen
  • Bygninger og kvarteret skal bæredygtighedscertificeres efter DGNB. Ambitionen er, at bygninger skal opnå en guld-certificering

Foreløbig proces for udviklingen af Stejlepladsen:

  • Oktober 2019: Startredegørelse til politisk godkendelse i Københavns Borgerrepræsentation
  • Oktober 2019: Aflevering af konkurrenceforslag til bebyggelsesplan
  • November 2019: Forventet offentliggørelse af vinderforslag
  • Januar 2020: Offentligt borgermøde med præsentation af vinderforslag
  • Juni 2020: Lokalplansforslag til politisk godkendelse
  • Juli- aug. 2020: Offentlig høring af lokalplansforslag
  • 2020: Endelig lokalplan til politisk vedtagelse og byggeriet kan gå i gang

Læs også Folketinget giver hjemmel til udvikling af naturgrunde i København

Læs også By & Havn leder efter mindst én partner til boligprojekt i Københavns Sydhavn

Læs også 550 boliger ved Fiskerhavnen i Sydhavnen rykker nærmere





Kommende arrangementer

Læs mere

I Estate Magasin får læseren et indblik i de omskiftelige forhold, der præger den globaliserede ejendomsbranche, og læserne bliver bredt opdateret med indblik og udsyn, der kan bruges konkret og lokalt i branchens travle hverdag.

Læs her

Seneste nyt

Populære nyheder